Gastein-i nyári örömök - itt az ideje az örömteli életnek

Gastein-i nyári örömök - itt az ideje az örömteli életnek

Gastein-i nyári örömök - itt az ideje az örömteli életnek

    

“Isten hozta Gastein-ban! Három település, egy völgy - Gastein üdülőrégió Dorfgastein-nal, Bad Hofgastein-nal és Bad Gastein-nal Salzburg tartomány szívében. Itt, ahol évezredek óta kristálytiszta gyógyforrásvíz csobog a Tauern ősi szikláiból, a három település megőrizte báját, szívélyességét és egyéniségét.” Ez így áll a prospektusban! Hogy leellenőrizzük, elmentünk a Gastein-völgybe.

     

Megérkezésünk után először bejelentkeztünk a Hotel Klammer’s Kärnten-be. Egy ismerősünk ajánlotta a szállodát, aki nagyon jól érezte itt magát. “Élvezet minden érzékkel” - így szól a hotel mottója. Ínyenc menüvel, igényes zenével és irodalommal áll nyitva a vendégek számára a találkozás és a barátság új helyszíne. Sürgetés nélkül tenni valamit önmagunkért, sokan érezték már ezt az élményt. Mivel a nyaralás alatt sok olyan dologra szánunk időt, amelyek a hétköznapokba nem férnek bele,  ám a Klammer’s Kärnten-ben erre is van lehetőség. Kiváló alkalom az olvasással egybekötött nyaralásra. Ez a minőség ereje, amely a nyaralást egyedivé teszi, mondta a háziasszonyunk, Cornelia Klammer. Művészet és kultúra, zene és szórakozás csodálatosak és fontosak a léleknek. A minőség erejét így a wellness-részlegben és az egészségügyi pavilonban is megvalósították. Egy innovatív kreatívokból, ezoterikusokból és színpszichológusokból álló kör az építészekkel együttműködve váltotta valóra a Klammer család látomását - az erőhely megteremtését az emberek számára. Ahogy az akupunktúra áramoltatja az energiát az embereknek, ezt teszi a geomantia (földjóslás) a természettel.

      

Miután kellőképpen megismerkedtünk a Hotel Klammer’s Kärnten-nel, ellátogattunk egy igazi Salzburg tartományi gazdaságba, hogy megkóstoljuk a híres uzsonnát. Dorfgastein-ból egy gondozott túraútvonalon - a medveúton - kb. 1,5 óra alatt elértük az Amoseralm-ot. Épp időben ahhoz, hogy megnézhessük, ahogy Grete mama, a gazdasszony kenyeret süt. Minden csütörtökön egy eredeti fatüzelésű kemencében friss kenyeret sütnek. Gyerekek is gyúrhatják saját kenyerüket, amelyet később a gazdaságból származó ízletes termékekkel el is fogyaszthatnak. Miközben Grete mama kenyere a fatüzelésű kemencében süldögélt, megmutatta nekünk igazi specialitását is. Ez nem más, mint egy sertéssült, amelyet a serpenyőben előre megpárol, s amelynek a kedvéért olykor még a távoli Salzburgból is érkeznek vendégek. A gazdaság május végétől október végéig üzemel, ilyenkor van lehetőség itt éjszakázni. Télen a hüttét önellátó csoportok 15 főig vehetik bérbe. A kunyhóban 4 szoba, 2 tágas társalgó, konyha, szauna, 2 zuhany és WC található.

        

A visszaúton Bad Hofgastein-ba útba ejettük a Gastein-völgyi Turisztikai Kft.-t, hogy beszerezzünk néhány tippet. Stefanie Mayr asszony forró ötletet adott egy szokatlan vacsorára. Megnevezte az Unterberg fogadót, egy ínyenceknek való parasztgazdaság-hotelt Dorfgastein-ban. Harmónikus és éltető - így mutatkozott be a feng-shui konyha a fogadóban. Az 5 elem jegyében a harmónia és az energia élménye nem csupán a ház lakóterében érezhető, hanem a tányéron is. A kiváló konyha ugyanis a feng-shui 5 elemével dolgozik. Berti Úr, a konyhafőnök elmagyarázta nekünk: “A kozmikus Qi energiát felvesszük a táplálkozáson keresztül. A kínai orvoslás jól ismert terápiája, az akupunktúra ugyanilyen természetes törvényszerűséghez, mint a feng-shui, folyamodik. Csak akkor egészséges az ember, ha az energia szabadon áramlik a meridiánokban, azaz az energiacsatornákban. Táplálkozásunk ezt döntően befolyásolja. A “feng-shui konyha” egy teljes körű konyha, és semmi köze nincs a kínai konyhához. Fontos szempont, hogy az adott régió termékeit használják. Mindenképpen figyelembe veszik az “Öt elem” tanai szerinti különböző energiaminőségeket. A yin és a yang egyensúlya és a különböző tápanyagok termikus hatása is fontos szerepet játszanak.” Ez a nem változó és egészséges ínyencség titka. Ezután a bevezetés után Berti Úr egy feng-shui szerint készült jellegzetes gasteini menüt ajánlott.

Rókagomba ragut csalános gombóccal előételként, főfogásként egy fiatal állat combja (marhából) saját tenyészetből, karalábé, cukkíni és édesburgonya-püré. Berti Úr desszertként rebarbarás joghurtot szolgált fel ribiszkével. Az ital a legjobb fekvésű osztrák borvidék borai az adott ételekhez illően.

A Gastein-völgybe érkezőknek feltétlenül el kell látogatniuk a Gastein-i gyógybányába. Az egészségügyi szemponttól eltekintve, valóban különleges élményt nyújt. A Gastein-i gyógybaralang világszerte egyedülálló gyógyklímája stimulálja a radon felszívódása révén a légutakon és a bőr felszínén keresztül a test anyagcseréjét. A sejtek DNS - javítási képességét természetes módon ösztönzik. Az immunrendszer erősítése és stabilitása érdekében aktiválják a test stratégiáját. A gyógybarlang-terápia kiváló feltételeket nyújt az egészség megőrzése és az ellenállóképesség javítása érdekében. Mielőtt azonban beléphetnénk a gyógybarlangba, alá kell vetnünk magunkat egy orvosi vizsgálatnak. Elsősorban a szív-és klausztrofóbiában szenvedőknek nem tanácsos a belépés. A terápia az 1. állomáson kezdődik (37 ℃, kb. 70 %-os páratartalom mellett). Ha a fizikai állapot lehetővé teszi és az orvosok is megengedik, a következő alkalommal fokozatosan melegebb, magasabb páratartalmú állomásra lehet menni. Minden bejáratot orvosi és műszaki személyzet kísér. A kezelés zárásaként az egészségügyi központ egyik csendes szobájában kb. 30 perces utópihenéssel fejeződik be a terápia.

      

Túra vagy séta - a lényeg, hogy itt az ideje az életnek

Bizonyára léteznek olyan túraőrültek, akik felüdülést találnak a hosszabb túrákban, és vannak olyanok is, akik nagyobb megerőltetés nélkül akarják a magaslati levegőt érezni. Az utóbbiaknak találtunk is két különösen szép “túraséta-útvonalat” a Graukogel-en valamint a Fluseck-en.

             

Hintáztassa lelkét és fedezze fel a Graukogel-en 1950 méter magason a cirbolyafenyők varázsát. Egyedülálló a két-háromszázéves cirbolyafenyő-állomány a hegyállomás közvetlen közelében. Egy könnyű, rövid körséta álomszép kilátással a Gastein-völgyre. Az útszakaszon számos pad és piknikasztal segíti a pihenést, melyeket cirbolyafenyőből művészkezek formálták. A cirbolya-úttal éreztetni akarják a természet közelségét: érezni a cirbolyafenyőket, beszívni illatukat, megízlelni illetve meginni. Tanulmányok azt mutatják, hogy a cirbolya csökkenti a pulzusszámot, és különösen értékes az egészség szempontjából, s éppen ezért alkalmazzák szívesen ágyak és berendezési tárgyak készítéséhez.

            

A következő “sétatúra-útvonal” a 2033 méter magas Fluseck-re vezetett. Itt Bettina, a “gyógynövényes boszorka”, és Anke, a jógatanárnő, a Kranabetter házból kísért minket. Hogy a hegyet minden érzékkel felfedezzük, ebben segített Anke néhány jógagyakorlattal fűszerezve, és Bettina pedig lépésről lépésre mindig új gyógynövényeket mutatott, amelyeket megkóstolhattunk saját sütésű kenyerében is. Az út a Tükör-tóhoz (Spiegelsee) vezetett, ahol egy mezítlábas túraútvonal található. A Wengeralmon át - egy kiadós uzsonna után - egy kissé meredekebb volt utunk lefelé a Fluseck csúcsára vezető felvonók középállomásáig.

         

Ilyen élményekben gazdag “sétatúrák” után jól jött Bad Hofgastein-ban az alpesi termálfürdő (Alpentherme Gastein). Ez a nyugalom szigete, élményközpont és egyúttal egészség-oázis is. Az Alpentherme Gastein tematikailag különböző élmény- és egészségügyi világával 32.000 m²-en elégíti ki a vendégek egyéni érdekeit és szükségleteit. Aki szeretne pihenni és visszavonulni, az biztosan jól érzi magát a kikapcsolódás világában. Azok a kisgyermekes családok, akik szórakozást és változatosságot keresnek, választhatják a multimédiadómos, vízicsúszdás családi világot. Akinek kedve támad egy italra a lenyűgöző alpesi panoráma mellett, az megtalálhatja számítását az üvegből készült ICE CUBE bárban. Az Alpentherme Gastein a hegyekben az erő forrásának tekinthető. A Hohe Tauern mélyéből származó valódi termálvíz egészségre gyakorolt hatását nem csak a fürdőben, hanem a gyógy- és rehabilitációs központ ajánlatával is kiegészítik.

         

Az “erőről” gondoskodik az elsőosztályú á la carte termálétterem. Itt kizárólag az osztrák régió termékeit használják. Szezonálisan specialitások hetét, mint a szezonális zöldségekkel teli tavaszi ínyenchetek, vagy a vadételekkel tarkított őszi hetek is a magas színvonalú tökéletességet tükrözik az ínyencek számára.

Dorfgastein-ban jelentős mértékben még mindig a szokások és hagyományok határozzák meg az életet. A Hohe Tauern impozáns hegyvidékébe beágyazódva megőrizte Dorfgastein eredeti falusi jellegét. A családok különösen jól érzik magukat Dorfgastein-ban. Az apróságok különösen szívesen látott vendégek itt. Számos élmény, mint az óriáscsúszda, baby-medence, strandröplabda és alpesi szauna vagy a Gasti-gyermekklub tevékenységei teszik a gyermekek számára felejthetetlenné Salzburg tartományban a  Gastein-völgyi nyaralást.

   

Bad Hofgastein egy vásárjoggal rendelkező község, és a Gastein-völgy történelmi központja a völgy legnaposabb és legszélesebb részén. A központot sétálóövezetek, szép üzletek, hotelek és éttermek, továbbá egy nagy üdülőövezeti park teszi színessé. A leginkább változatos zenei és kultúrális programokkal kényeztethetjük magunkat. Bad Hofgastein-ban az elegáns, vonzó építészet harmónikusan illeszkedik a természeti környezetbe.

Bad Gastein 1100 méter magason friss, ködmentes hegyilevegőn található. Jellegzetes falusi képe a csodálatos “Belle Epoque”-épületekkel harmonikusan illeszkedik a természetes környezetbe. Bad Gastein a világ élvonalába tartozó, különleges hangulatú osztrák gyógyhely, az igényesek települése. Az éjszakai baglyoknak minden este felcsendül a “Faites Vous Jeux - Machen Sie Ihr Spiel” (Tegye meg fogadását!) a Bad Gastein-i kaszinóban. Bad Gastein-ban széleskörű programsorozat gondoskodik a legjobb szórakozásról.

         

Összegzés: A 20. század elején a Tauern-vasút létesítésének köszönhetően már könnyedén elérhető az a gyógyhely, amely addig csak lovaskocsival volt megközelíthető. Gastein lett a nagy európai politika színhelye, Bismarck idejében a “diplomaták fürdője”! Számos illusztris vendég, mint I. Ferenc József császár és felesége Erzsébet császárné, Bismarck herceg, Grillparzer, Schubert, Schopenhauer és még sokan mások szereztek a Gastein-i gyógyfürdőnek világszerte hírnevet. Manapság már egyáltalán nem ritka, hogy hollywoodi sztárok és TV-s személyiségek érkeznek a világ minden tájáról, hogy élvezzék a tiszta környezetet, a barátságos embereket és a a hatalmas “zöldet” egészen a hegycsúcsokig. Még nekünk, “halandóknak” is, nyitva áll a Gastein-völgy erőt adó helyeivel, gyógyforrásaival és sokrétű sporttevékenységeivel, valóban kedvező áron.

A “Gastein Card” télen-nyáron vonzó ár-érték kártyaként rendelkezésre áll a Gastein-völgyben. Akár termálfürdőről, wellness & fürdőhasználatról, utazásról a hegyivasúttal, sportról, kaszinólátogatásról, tömegközlekedésről, stb. van szó, Gastein-ban ennél egyszerűen jóval többet nyújtanak a pénzünkért. Így tekintve a Gastein-völgyi nyaralás megfizethető, amelyet nyugodt szívvel ajánljuk az olvasóknak.

További információk Gastein-ról itt találhatók: www.gastein.com/de

www.aktiveurlaubszeit.de / Okolicsanyi Zoltan –

- Foto: Okolicsanyi Zoltan, Gastein-i Gyógybarl - 31.07.2012

 

2012-08-06« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk