Ha nyár, akkor strandolás, a Ceglédi Gyógy- és Strandfürdőben

Ha nyár, akkor strandolás, a Ceglédi Gyógy- és Strandfürdőben

Ha nyár, akkor strandolás, a Ceglédi Gyógy- és Strandfürdőben

 Cegléd, Gyógyfürdő, Reumatológiá, Balneoterápiá,

 

Az egyik legmelegebb augusztusi reggelen a Budapesttől mindössze egyórányi autóútra, vagy vonatozásra lévő Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő apartmanjainak, s kempingjének bejáratára ki lehetne tenni a „Megtelt” táblát. Már alig van hely a lakókocsik és a sátrak során. Az apartmanok is elkeltek.

   

Fél kilenc van s a kapu melletti bolt asztalánál két másnapos férfi darvadozik a dobozos söre mellett. A kerítésen belül ébredeznek a nyaralók. Néhol már reggeliznek, vagy éppen kávéznak a kifeszített ponyva alatt, a sátor előterében, s a házak bejárata elé most készülő fából való előtér árnyékában. Egy fiatalasszony éppen teregeti a frissen mosott ruhákat a négy keréken guruló ideiglenes otthonuk ajtaja közelében kifeszített kötélre. Két feltűnően fürdőruhás lány törölközővel a vállán elindul a mintegy kétszáz méterre lévő strand északi kapujához, ahol már jókora tömeg várja a bebocsátást. Követem őket. A sorállók némelyikének törölközője arról árulkodik, hogy hiába a szomszédos négycsillagos Aquarell hotel két zárt medencéje, a szállodalakók többsége is inkább a strandolásra vágyik.

    

Sport, élménymedencék

Az úszómedencében ezerrel tempóznak a CVSE vízilabda szakosztálya sportolói. A hattól nyolcig bérletes hajnali úszók már régen elhagyták a terepet. Mint hallom sokan jönnek munka után is; négytől zárásig felébe kerül a jegy!

- A városi uszoda átépítése és felújítása miatt a fiúk-lányok minden reggel nyolctól tízig és este hattól nyolcig itt tartják az edzéseket. Augusztus végén illetve szeptemberben összesen nyolc napon át vízilabda tornát szervezünk, amelyen várhatóan két arab csapa is megméreti magát, ráadásul a cechet, azaz a bérleti díjat ők állják. A szeptemberben kezdődő országos és a Budapest bajnokság már nem igazán terheli a fürdőt, mivel szabadtéren október 15-éig lehet csak vízipóló meccset játszani. Reméljük, hagy a vállat december elsejei határidőre elkészül a városi uszoda, de néhány mérkőzésünket így is majd Kecskeméten, vagy Szolnokon leszünk kénytelen megrendezni – tájékoztat Bálint Tamás (Dugó bácsi) edző és uszodamester.

 Tízkor ellepik az úszni vágyó emberek a nagymedencét s a sustorgó élménymedence barlangjából és annak a szabad ég alatt forgó-buzgó vizéből, valamint a csúszdáról messzire száll a vidám sikoltozás. A szabadtéri termálvízben a méretes napernyők alatt beindultak a traccs és a sakk partik.

A bazársor még csendes. A mini fánkos, meg a pattogatott kukoricás ragyogóra fényesíti a pultját. Az egyik bodega elé most pakolják ki a különböző úszóöveket, vízipisztolyokat, s -puskákat, tollaslabda készleteket, naptejeket, testápoló krémeket és felsorolhatatlan változatban műanyag játékokat. A pizzás a hideg üdítő mellé dobozos és hűtött csapolt sört is kínál. Ketten debrecenit reggeliznek, amit fagyival kísérnek el. Az utcára is nyitott Admiral étteremnek a fürdő felé kialakított, hajó alakú pultjánál reggeli szendvicsért várakoznak néhányan, akik ajándékba harmatos falú kancsóban hűs vizet kapnak. A restaurant falán lévő fekete táblán fehér krétabetűk hirdetik a menüt, amelyben többek között található ponty halászlé gyufatésztával, túrós csusza, hideg gyümölcsleves és milánói makaróni. A nagykapuval szemben hatalmas zöld ernyő alól kínálja egy csinos hölgy a koktélokat. Az alkoholmentes mohitó a sláger, összetétele: citrom darabkák, lime, mentalevelek, cukorszirup s szénsavmentes ásványvíz. Kérek egyet, csuda finom!

A büfék egymás mellett sorakoznak, a placc tizenegykor még jószerével kihalt. Reggelizni késő, ebédelni korán van, és egyelőre nem kell senkinek a lángos, a gyros, a gofri, a ropogós csirkemell. Még a fagylaltért sem várakoznak. Valamelyik asztalnál négyen csipegetnek egy adag sült krumplit, távolabb egy idősebb úr dobozos sört kortyolgat. Pálinkát a kutya sem iszik. Gyümölcsöt sajnos sehol sem árulnak, pedig az biztosan fogyna!

 

Csúszdák színes kavalkádja

Az Aqua centrum pénztáránál még most is sokan várnak a jegyükre, a szomszédban lévő kalandpark magas oszlopokon lévő kötelei az irgalmatlan hőségben viszont nem csábítják a bátrakat. A csúszdapark területére lépőket üdítő permetkapu fogadja. A legtöbben traktorkerék méretű gumikon surrannak a vízen a mindenkit elnyelő csőtorony felé, hogy azután az út végén éktelen visítozással csobbanjanak a medencébe. Valamennyi csúszdánál és a vízi mászó-falnál is pancsoló, napimádó ifjak és öregek élvezik a nyarat.

A vevő nélküli vattacukor és popcorn (pattogatott kukorica) árus srác irigykedve bámulja a fürdőruhásokat. Az egyik finom illatokat árasztó faház ablaka előtt álló három német hölgy közül az egyik „kicsit beszél magyar”. Egy-egy lekváros palacsintát kérnek, hozzá jeges kávét iszogatnak. A jégkrémet már a fák árnyékában lévő napágyaikon fogyasztják el. Egyre több cukros, édes üdítőt, vagy kalóriadús sört vesznek a népek, a többség az otthonról hozott hűtőládából terít asztalt.  Én is elpusztítom a jókor reggel előkészített szendvicsemet.

   

Programok kicsiknek és nagyoknak

A hat hektáros területen tovább folytatom a sétát. Megállok a még nem is olyan régen falvakat járó, vidám színekkel kifestett könyvtárbusznál.

- Júliusban települtünk ki a városi könyvtárból. A kikölcsönzött könyv letéti díja ötszáz forint, amit ha nem sikerül kiolvasni, ezért a pénzért meg is lehet vásárolni. A gyerkőcök egy külön asztalnál malmozhatnak, s amelyik lurkónak kedve van hozzá kézműveskedhet is. A foglakozás ingyenes és ki-ki hazaviheti a maga készítette s magokból kirakott ragasztott lépet, a keménypapírból hajtogatott állatot, a kifestett apró gipszfigurát, vagy a kavics dekopázst, azaz a kavicsra ragasztott szalvétamintát – mondja Csákné Kati, könyvtáros.

A fedett medencékben mindig nagy a sokadalom, kedvelt a víziforgó, a nyak- és a hátzuhany, meg a mesterséges buzgár. Sokan áztatják reumás tagjaikat a termálvízben. Mint mindig, most is rá kell szólni néhány értetlenkedő felnőttre, hogy a gyermekmedence az apróságoké és abban ne dagonyázzanak. Egyszer csak az ajtóban megjelenik egy riadt, vékony szöszke lányka, vérző orral. Lőrincz Ágnes uszodamester azonnal előveszi a vöröskeresztes dobozt és gyorsan megszünteti a bajt. Mire a mentőasszisztens és a hollandus apuka odaérnek, addigra a két lány vidáman nevetgélve beszélget egymással angolul. Az adminisztráció tovább tart, mint a gyógyítás. Az ajtó mellet még gyönyörködöm a szombati és vasárnapi rendszeres gyermekrajz program remekeiben s olvasom, hogy a hét végén az animátorok homoképítő versenyt, valamint szárazföldi és vízi vetélkedőket tartanak a srácoknak. Víkendező felnőttek pedig eme délutánokon víg zeneszó mellett élvezhetik a vízi aerobikot.

Úgy gondolom, hogy felkeresem a reumatológiát is, némi információért a balneoterápiáról és a minden igényt kielégítő sokrétű kezelésekről. Azonban az orvosi rendelés egy hétig - szabadság miatt - szünetel. A főszezonban? Lehet, hogy nem találtak helyettest. Még jó, hogy a masszázs és a szauna üzemel.

Két órára a majd’ negyvenfokos hőségben való mászkálástól hullafáradt vagyok. Úgy döntök, hogy délutánra megszűnök újságíró lenni és én is élvezem az úszást és a félárnyékban való könyvolvasást, egészen estélig.

Írta, fényképezte: Kőhalmi Dezső


Nagyobb térképre váltás

 

2013-12-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk