Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont


 

 

Szerző: Elek Lenke

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

 2. rész

 

Nemzeti kincsünk a világhírű gyógytó, és egyik legértékesebb turisztikai vonzerőnk. Hogyan küzdöttek meg az elmúlt hónapok nehézségeivel a turizmus itteni szereplői és miképpen látják a jövőt? Erről kérdeztük Pálffy Tamást, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az elmúlt évekhez képest a kora nyári időszakra Hévízen – mint ahogy szerte a világon - jóval kevesebb a korai foglalás, azokat vagy lemondták, vagy jobb esetben későbbre halasztották a vendégek. A szálláshelyek nyár eleji feltöltése május közepén lényegében a nulláról indult.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

Pünkösd, az áttörés

Áprilisban is még teljesen kiszámíthatatlan volt, hogy mikor lehet újra, biztonságosan vendégeket fogadni a hazai szálláshelyeken. Nyilvánvaló, hogy ösztönző kampányokat sem indított szinte senki, így a hévíziek sem.

Az első nagyobb áttörésre mindenki a pünkösdi hétvégén számított, de még itt is voltak olyan turisztikai szereplők, akik - főleg a korábbi években tapasztalt magasabb külföldi vendégfoglaltság miatt - nem látták rentábilisnak a május végi nyitást.

Egyes szállodák a felújítási munkák mellett döntöttek, ami részleges vagy teljes bezárást jelent, akár az egész szezonra, de szerencsére belőlük van a kevesebb. Akik májusban elindították kampányaikat, lassan emelkedő foglalást tapasztalnak, természetesen most még csak a belföldi piacon.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

Várható volt, hogy az idősebb, főleg gyógyulni érkező vendégkör óvatosabb lesz a korai   érkezésekkel, de a nyár amúgy sem az idősek és a kúrákat igénybe vevők fő szezonja itt.

Ugyanakkor azon belföldi vendégek, akik az elmúlt időszak ellenére is terveztek - és továbbra is terveznek - belföldi nyaralást, elkezdtek érdeklődni a nyári pihenések iránt, párban, vagy családdal. Először csak 2-3 éjszakára, de a későbbi hónapokban már akár egy hétre is.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

Mind a magánszállásadók,  mind a szállodák regisztráltak már új vagy már korábban meglévő foglalásokat júliusra, augusztusra, de főleg pedig az őszi főszezonra. Ez jól jel, mert egyrészt mutatja a törzsvendégek elkötelezettségét, másrészt a továbbra is fenntartott utazási szándékot.

 

Népszerűek a magánszállások

Kapósabbak manapság a magánszálláshelyek, amelyek az elszeparáltság miatt a nagyobb biztonság érzetét keltik. De azoknak a wellness hoteleknek sem kell aggódniuk, akik tágas parkkal, nagy vízfelületű kültéri medencékkel rendelkeznek.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

E mellett nagy vonzerő maradt természetesen a Hévízi-tó, hiszen a 4,4 hektár vízfelületével erős biztonságérzetet ad, már késő tavasztól. A tavat körülölelő természetes véderdő és park nem csak a tiszta levegőt, hanem az egymástól megtartható kellő távolságot is segíti.

A Hévízi Tófürdőben ráadásul a Covid-19 kézikönyv által javasolt terület/befogadóképesség  aránytól pozitív irányban tértek el, amikor meghatározták, hogy jelenleg egyszerre csak 750 fő tartózkodhat a fürdő strand területén, pedig a szabályok értelmében egészen 950-ig lenne növelhető a látogatószám.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

A beltéri medencék egyelőre zárva tartanak, most mindenki számára a kültéri fürdést ajánlják. A vendégek - bár használhatják a korlátozott számban rendelkezésre álló beltéri öltözőket és zuhanyzókat, - erre nincs feltétlenül szükség, hiszen kültéren is rendelkezésre állnak zuhanyok és kabinok. A tófürdőben korosztályos zónákat vagy idősávokat nem jelöltek ki, a vízfelület és a part területnagysága lehetővé teszi a megfelelő távolságtartást, melyet a fürdő dolgozói rendszeresen ellenőriznek is.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

Akiknél a vírus tüneteit tapasztalják, elkezdik a vendég elkülönítését, ezzel egy időben jelentik az esetet az illetékes egészségügyi intézménynek. A gyanús betegnek ezt követően az érvényes egészségügyi előírásokat betartva kell viselkednie. A szolgáltatók fenntartják magunknak a jogot, hogy azt, akinél a vírus gyanúja felmerült, ne fogadják.

 

Az árcsökkentés nem megoldás

A város önkormányzata, a helyi szolgáltatók, valamint a lakosság már a járványügyi intézkedések bevezetésének kezdetekor hatékonyan és összefogással lépett fel a vírus terjedésének lehető leghatékonyabb lassítása érdekében. Ezért márciusban bezártak a szálláshelyek, a vendéglátó egységek és üzletek. Mint köztudott, a Hévízi-tó is – példa nélküli módon, bár rendelet erre nem kötelezte, - bezárta kapuit.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

Ugyanakkor - a maximális biztonsági előírások mellett - azt is prioritásként kezeli a patinás fürdőváros, hogy az újra utazni vágyó vendégkör a szabadság, a felszabadultság a gondtalan időtöltés érzése miatt érkezik. A szolgáltatók igyekeznek a biztonság mellett a minőségi pihenést is garantálni.

Azok számára, akik továbbra is utazni szeretnének, mert erre módjuk és lehetőségük van, nem az lesz az utazási döntés fő motivációja, hogy milyen áron kaphatnak szállást. Sokkal inkább, az, hogy megkapják-e a megszokott minőségű élményt a befizetett árért cserébe. A költséges biztonsági intézkedések mellett a megszokott minőségi szolgáltatások és élményeket kell nyújtani, de erre nem az árcsökkentés a jó megoldás.

 

 

Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

Ma sok szálláshely tulajdonos a kevesebb vendég miatt kevesebb bevételre számíthat, és ez értelemszerűen befolyásolja a cégek rentábilis üzemeltetését. Annak érdekében, hogy ne kényszerüljenek leépítésre, szükséges, hogy minél hamarabb, már a nyár első felében belföldi - majd később, a fokozatos határnyitások után - külföldi vendégekkel legyenek tele újra a város utcái, terei, teraszai.

 

Munkaerő-hiány – vagy felesleg?

A turisztikai szektor jelentős munkaerő-hiánnyal küzdött az elmúlt években. Ez a helyzet most ennek épp a fordítottját hozta. Mivel a jó munkaerő nagy érték, minden tulajdonos arra törekedett, hogy ne a leépítés legyen az egyetlen, legfeljebb csak a végső megoldás. Más a helyzet azoknál, akik a felújítási munkák mellett döntöttek, hiszen náluk hosszú távú zárva tartásra kell számítani.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

Bízunk azonban abban, hogy a utazási kedv a vírusveszély elmúltával újra fokozódni fog, és mivel Hévíz szerencsés helyzetben van természeti adottságaiból, nyugodt, kisvárosi hangulatából adódóan, vonzó célpont tud majd maradni a továbbiakban is, ezért hosszú távon mindenképp a munkaerőpiaci egyensúly helyreállására számítunk. Az sem mellékes, hogy a városról kialakult pozitív kép, - meggyőződésünk szerint – még inkább fokozódott a helyzet felelős kezelése és az itt tapasztalt profizmus és fegyelmezett viselkedés miatt. Ez hosszú távon mindenképpen pozitív turisztikai jövőképet vetít elénk.

Hévíz továbbra is azon dolgozik, hogy megőrizze egyedi és különleges vonzerejét. A hagyományos gyógyhely státusz mellett/helyett azonban sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a város másik arcára: a természetességre,  a tágas, zöld terekre, a természetes vízfelületre, az aktív kikapcsolódási élményekre, lehetőségekre, a festői vonzáskörzet, a régió sokszínűségére.

 

Elindultak a járóbeteg rendelések

A Szent András Reumakórház esetében a járó- és fekvőbetegek fogadása előtt előszűrés történik, „meg és kikérdezés” formájában, hasonlóan járnak el a fürdőhöz tartozó szállodában is a recepción.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, elkülönítés és mintavétel történik, pozitív minta esetén pedig a kijelölt intézménybe kerül átküldésre a vendég. A reumakórháznak szoros kapcsolata van a Keszthelyi Kórházzal, a Zala Megyei Szent Rafael Kórházzal, az Országos Mentőszolgálattal és a helyi háziorvosi szolgálattal.

Árat nem változtattak, a minőséget is szinten tartják, ez részben annak köszönhető, hogy sikerült megtartani az alkalmazottakat. Csatlakoztak a Magyar Turisztikai Ügynökség országos Visszatérünk! című kampányához, ennek szellemében a szépészeti és rekreációs szolgáltatásokból kedvezményt nyújtanak.

 

 Hévíz nagy reményekkel kezdi a szezont

 

 

 Ami változott: átalakult a vendégfogadási rend. Sokkal könnyebb betartatni a biztonságos üzemelés érdekében hozott döntéseket, így például a higiénés feltételeket. A „vendégfegyelem” megtartása változatlanul fontos szándék, a fürdőzők saját biztonságának és minőségérzetének érdekében.

Eddig korlátozott volt a fogadási rend a járó- és fekvőbetegek esetében egyaránt. A fedett fürdőbe járóbeteg nem mehetett. A terápiás szolgáltatások esetében azonban két hete ismét fogadnak járóbetegeket.

 

2020-06-01« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk