Messze földön híres a Gyulai Várfürdő

Messze földön híres a Gyulai Várfürdő

Messze földön híres a Gyulai Várfürdő

 

 

Gyula városában 1518-ban oklevél rendelkezett arról, hogy a plébánosnak kell a hideg vizes fürdőt rendben tartania. A török időkben felvirágzott a fürdőkultúra, ekkor már 11 fürdőről tett említést egy utazó.

 

 

1942-ben az Almásy-család megalapította a Gyulai Fürdő és Üdülő Részvénytársaságot, amelynek a grófi család kölcsönt is folyósított a fúrási munkák elkezdéséhez. A korabeli dokumentumok szerint végül a szakszerűtlenül végzett kivitelezés, valamint a történelem további viharai többször megakasztották a kútfúrást. Ebből a megtört lendületű kútból csordogáló 29 fokos vízből 1951-re mégis megtöltötték és átadták a 33 méteres úszó- és műugró medencét. De a gyulaiak nem adták fel a gyógyfürdő köré szőtt terveiket, 1957-ben a Városi Tanács határozott a gyógyfürdő létesítéséről, egy évvel később ünnepélyes keretek között megkezdődött a mélyfúrás a Lovarda szomszédságában. Az igazi alkáli-hidrogén-karbonátos termálvíz 1958-ban tört fel, ez képezi ma is az 1959. május elsején megnyitó Gyulai Várfürdő vízkincsének az alapját. 

 

A felújított Almásy-kastély 8,5 hektáros,

 

 

természetvédelmi területté nyilvánított parkjában található fürdő minősített gyógyhely, minden évszakban működik, és ideális pihenőhely gyógyulásra vágyó beteg embereknek, valamint kikapcsolódásra vágyó fiatalok számára. A pazar botanikai látványosságokkal bíró 200 éves ősparkot 10 000 tő virág, közel 100 féle fa,

 

 

köztük különlegesen idős mamutfenyők varázsolják elbűvölővé. A vendégek az országban egyedülálló természeti környezetben hódolhatnak a fürdőzés szenvedélyének. Az évi 600 ezer látogató egy napra ruccan át a határon túlról, Romániából, vagy a hazaiak 4-5 napra szálláshelyet is keresnek.

 

 

Jótékony fürdőkúrák

A Várfürdő gyógyászati részlege 1968-ban nyílt meg. 2002-ben, a Széchenyi Terv keretében felújították a teljes gyógyászati részleget, ezt követően több medencében különböző hőfokú gyógyvízben pihenhetnek a vendégek. A balneológiai kezelések mellett a Várfürdő vezetése kiemelt figyelmet fordít a fizikoterápiás kezelésekre: különböző nem-vizes gyógykezelések a fürdőkúrák jótékony hatásait fokozzák, együttes alkalmazásuk a betegek mielőbbi felépülését segítik elő.

 

 

AquaPalota víziparadicsom

A Gyulai Várfürdő 2013 év végén megnyílt létesítménye a Dél-Alföld élményekben leggazdagabb vízivilága. Káprázatos méretei – 6338m2 összterületből 894mvízfelület – miatt joggal mondható, hogy az AquaPalota élményfürdő a Várfürdő legcsillogóbb gyémántköve.

 

 

A beépített számtalan élményelem igazi wellness élményt nyújt. A baba- és gyermekmedence, két vízágyú, kalózhajó csúszda, vízköpő kisállat, rekreációs úszómedence, élménymedence, fekvő masszázspadok, vízfüggöny, sodrófolyosó, masszázsfülke, nyakzuhany, buzgárok, gejzírek, ugrómedence és csúszdák biztosítják a szórakozást.

 

 

A forróság szerelmeseit pedig finn szauna, gőzkabin, aromakabin és infraszauna várja. A Várfürdő történetének legnagyobb léptékű beruházása környezettudatos műszaki megoldásaival teljessé tette a fürdő sokszínű kínálatát. Megújultak az öltözők, a beléptető rendszer, és a főbejárat is új természet közeli harmóniát idéz.

 

 

 

Hullámmedence a strandon

A Gyulai Várfürdő nyáron is remek szórakozási lehetőségeket biztosít strandjával, melynek egyik legnépszerűbb eleme a hullámmedence. A legsekélyebb része 45 cm, a legmélyebb pontja 2,2 méter, tehát kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosít az egész család részére. A szórakozás igazi csúcspontját a hat percig tartó, közel egy méteres hullámok jelentik.

 

 

A strandon izgalmas élményeket nyújt egész napra a három csúszdával rendelkező csúszdamedence, a legnagyobb, a 110 méteres óriáscsúszda, mellette a meredek kamikaze, és a gyerekeknek a kis csúszda. Az 50 méteres fedett versenyuszoda egész évben alkalmas úszóversenyek, vízilabda-mérkőzések, és egyéb szórakoztató programok lebonyolítására.

 

 

 

A fürdő 23 medencéjének élvezetét lovardával, bábszínházzal, élő zenekarokkal gazdagítják, így a csodálatos ősparkban már négy évszakosak és több generációsak a programok.

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

   

2018-07-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk