Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodák

Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodák

Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodák

 

 

Szerzők: Barna Judit-Elek Lenke

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

1. rész

 

Az ország nyugati és keleti részén, valamint Budapesten két TDM is készített felmérést arról, hogy a korlátozások megszüntetését követően a magyarok tervei között milyen utazástípus szerepel? Elsősorban belföldön, az ismert fürdővárosokba, gyógyhelyekre és hazánk kiemelt térségeibe utazna a lakosság - derült ki az adatokból.

Az ország gyógy- és termálvíz-kincsének hasznosítását, annak közös gondolatiságát a Magyar Fürdővárosok Szövetségének 41 tagja testesíti meg. A fürdővárosok a maguk teljességében egészségturisztikai vonzerőt jelentenek, amelyet építészeti örökségük, hangulatuk, természeti környezetük és a vendég pihenését szolgáló egyéb kínálatai egészítenek ki. A városok és a fürdők vezetői a turisták igényeihez alkalmazkodva a gyógyfürdő-turizmust folyamatosan fejlesztik, ezzel a hazai turisztikai paletta növekvő fontosságú és igen kedvelt szereplőivé válnak.

A koronavírus járvány lassú lecsengése manapság - május végén- a szállodáknak és panzióknak komoly feladatot jelent, hiszen a 10 hetes karantén és a #maradjotthon után az 'újraindulásról' kell gondoskodni. A pünkösdi hosszú hétvége fordulópontot hozhat, ekkor óvatosan elindulhatnak a szállodák, amelyek az aktuális rendeletek betartásával fogadhatnak vendégeket.

 

Nézzünk körül néhány patinás fürdőhelyen. Mit gondolnak a szakemberek az újra nyitásról?

 

 

Zalakaros

az egyik legnépszerűbb fürdővárosunk. A hatvanas évek termálvíz-kutatási programja itt is sikerrel járt, 1965-ben megnyílt a gyógyfürdő, és ennek köszönhetően elindult az idegenforgalom. Egymás után épültek a három- és négycsillagos szállodák, kisebb panziók és szálláshelyek nyíltak.

 

 Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodákFotó: MenDan Magic Spa & Wellness Hotel

 

A négycsillagos MenDan Magic Spa & Wellness Hotel a város központjában, közvetlenül a városi fürdő szomszédságában 160 exkluzív szobával, 450 m2-es saját fürdőkomplexummal, és 600 fős konferenciateremmel rendelkezik. A szálloda ötvözi a luxus hotelek eleganciáját a spa- és wellness hotelek attraktív szolgáltatásaival. Nemcsak családbarát a környezet, hanem céges- és magán rendezvények, valamint konferenciák kedvelt színtere is.

Ami a legkézenfekvőbb kérdés: hogyan segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége - és más szakmai szövetségek - a tagszállodákat ebben a krízishelyzetben?

Megnyugtató a válasz, amit érdeklődésünkre kaptunk Czimondor Nándor igazgatótól, miszerint minden fontos információt időben megkapnak, és ezt nagy segítségként értékelik. Biztató, hogy a hotel vezetője a napokban már erősen növekvő foglalási kedvet tapasztalt a közeli és távolabbi időpontokra egyaránt.

Hogyan viselkednek majd a vendégek az újra indulás idején? Ez minden szállásadót izgat.  Mint megtudtuk: „lesznek, akik számára túl kemények, azaz szigorúak a vírus ellenes intézkedéseink, másoknak viszont lazák, sőt, puhák.”  Alapelv, hogy a vendégek pihenését a legnagyobb mértékben szeretnék óvni, egészségüket megvédeni, és természetesen az alkalmazottaikra is különös tekintettel figyelnek. Örvendetes, hogy a hotel épületében vannak akkora terek, amelyekben betartathatják a turistákkal az előírt távolságot.

Nem állnak át á' la carte vendéglátásra, a megszokott svédasztalon kínálják a fogásokat, de a megfelelő óvintézkedések betartása mellett.

 

 Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodákFotó: MenDan Magic Spa & Wellness Hotel

 

A turistákat izgatja ma, hogy mi történik, ha valaki pihenése idején megbetegszik? Nos, létezik a járvány észlelésére előírt protokoll, eszerint telefonon kell jelezni az esetet a körzeti orvosnak, és a vendéget el kell különíteni - a továbbiakat már az orvos vezényli le, aki a beteget az állapotától függően megfigyelés alá vonja.

Minden szálloda, étterem és panzió megszenvedte az elmúlt hónapokat. Hogyan, honnan fedezik az elmúlt hetek veszteségeit? – tettük fel a kérdést az igazgatónak. Nos: igénybe veszik az állami segítségeket, valamint saját erőből  fedezik a ház működését. Bár náluk is volt létszám leépítés, ma már folyamatosan, a forgalmi igények szerint állítják vissza a munkába a személyzetet. Általános stratégiának mondható, hogy ebben a helyzetben a menedzsment nem tartja célszerűnek az árcsökkentést, hiszen most is komplett szolgáltatást kínálnak. Rövidebb árkampányokat alkalmaznak, de ekkor is inkább többet adnak ugyanazért az árért.  A tesztcsomagokat is évek óta alkalmazzák, kedvcsinálóként.

 

 Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodákFotó: MenDan Magic Spa & Wellness Hotel

 

Amit még hozzátett a zalakarosi szakember: nagyon várják a hatásos vakcina, valamint gyógymód megjelenését, mert csak ez adhat tartós, jó válasz erre a kihívásra. A vírus felbukkanása arra is figyelmeztet: az emberiség jövője szempontjából nagyon fontos volna meghallani tudósaink felhívásait - fajok kipusztulása, környezetszennyezés, gyermekeinkre hagyott örökségünk – de ezen globális témakörök megoldása már nem a turisztikai szakemberek hatásköre.

 

Harkány

az egyik legnépszerűbb, gyönyörű, mediterrán környezetben található magyar gyógy- és fürdőváros Baranya megyében. Itt már akkor fogadtak gyógyulni és egyben pihenni vágyó betegeket, amikor a wellness, illetve a medical wellness, mint fogalom még „fel sem lett találva”. Ám a járvány itt is átrajzolta az életet.

 

  Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodák

 

 

2020. június 15-én tervezi az újra nyitást – tudtuk meg Baksai Tímea

 

  Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodák

 

 

értékesítési és marketing vezetőtől: Egyelőre az érdeklődők tájékoztatása zajlik, illetve a hotelszárny felkészítése a nyitásra. A jelenleg előírt szabályokat mind a hotelrészben, mind az étteremben, mind pedig a vizes terek esetében biztosítani tudják, például a közösségi gyógyvizes medence helyett egyéni kádas gyógyvizes fürdést biztosítanak a nálunk szálláshellyel rendelkező vendégeknek.

 

 Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodák

 

 

Miután kórház-hotelről van szó, kidolgozott eljárások léteznek itt, rögtön helyben, arra az esetre, ha valaki megbetegedne. Korábban lehetett érkezni háziorvosi és szakorvosi beutalóval is, jelenleg gyógykezelésre még nem tudnak fogadni vendégeket, csak szállodai szolgáltatást tudnak nyújtani.

Várjuk a jogszabályok módosítását, és amint lehetőségünk lesz, ismét tudunk gyógykezeléseket biztosítani vendégeink részére, hiszen ez az alapvető tevékenységünk, és nagy igény lenne rá a gyógyulni vágyók részéről – emelte ki a vezető szakember.

 

 Pünkösdkor nyitnak a fürdővárosi szállodák

 

 

A kórház-hotel sem tudta elkerülni a munkaerő leépítést áprilisban, amikor még nem látták előre, hogy meddig fog elhúzódni a járvány. A kormány által kiírt, munkahely-teremtő támogatásokat igénybe fogják venni, és minden korábbi munkavállalót vissza szándékoznak venni, amennyiben pozitívan bírálják el a kérelmüket.

 

2020-06-01« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk