6+1 különleges farsangi program itthon

6+1 különleges farsangi program itthon

6+1 különleges farsangi program itthon


fotó forrása: pixabay.com

A farsang – ahogy több helyen olvasható – a vidámság, bálok, mulatságok és nagy lakomák időszaka.

A hagyományos farsangi ünnepségek mellett olyan ötletes, sokoldalú rendezvényekkel is lehet találkozni, amik az élményekre vadászóknak többet nyújtanak a szokásos egyél-igyál programoknál.

Cikkemben, teljesen szubjektív válogatás alapján, 6+1 remek farsangi programot mutatok be. Van köztük álarcos-jelmezes rendezvény, lovas farsang, gasztronómiai fesztivál, disznóölés és pálinkamustra, hagyományőrző program és időutazás.

 


kép forrása: Magyar Mezőgazdasági Múzeum / Pataki Tina


Farsangi Forgatag a Vajdahunyad várban

„Gyere a fényre!” mottóval tavaszváró, hagyományőrző családbarát rendezvényre várnak mindenkit, a városligeti mesei Vajdahunyadvárba február 10-én. Az idei téma a fény várás, ezért számos fénnyel kapcsolatos vidám program szerepel a kínálatban, mint például lámpakészítés, gyertyajóslás, a rózsaablak színei, vagy a neondiszkó. Aki egy kis időutazásra vágyik, az középkori hangulatba csöppenhet a várudvaron, ahol kézművesek kínálják portékáikat, gólyalábas mulattatók, zsonglőrök, jósdák szórakoztatják a nagyérdeműt. Lesz népi játszóház, középkori színpadi jelenetek, kézműves foglalkozások, számtalan jópofa, érdekes program és persze az ilyenkor elmaradhatatlan fánkok is várják lelkes kóstolóikat. Jelmezben érkezőknek félárú belépő.


I. Lellei Gasztro Farsang
kép forrása:  BL YachtClub & Apartments / Tóth Balázs


I. Lellei Gasztro Farsang

A balatonlellei vendéglátósok összefogásával idén először kerül megrendezésre a Lellei Gasztro Farsang, ahol a kitelepülő éttermek külön az eseményre összeállított menüsorral (farsangi étel - bor párosításokkal), a borászok, cukrászok, kávézók pedig különlegességekkel várják az érdeklődőket. A finom ételek és forró italok mellett egész napos élőzenével, koncertekkel, jelmez versennyel, szelfiponttal, a legkisebbeknek játszóházzal és kézműves foglalkozással is készülnek a szervezők. A rendezvénytéren felállított sátor kapuját 14 órakor nyitják, és egészen 22 óráig várják a kulináris élvezeteket és jóhangulatú téli programot keresőket. A február 3-ai farsangi rendezvény helyszíne a Balatonlellei Rendezvénypark.

 

Nagyvázsonyi Lovasfarsang
kép forrása: Reményi Antal Rendezvényház / Eczet Marianna


Nagyvázsonyi Lovasfarsang

Nagyvázsonyban február 10-én nem csak az emberek, hanem a lovak is maskarában lesznek, hogy közösen űzzék el a telet. A rendezvény hangos, látványos felvonulással, néptáncosokkal, jelmezes lovakkal és lovasokkal, díszes fogatokkal, Kiszebáb égetéssel forralt borral és forró teával, valamint a III. Pálinkamustrával várja az érdeklődőket.

A felvonulás utáni pálinkabemutatón a helyi gazdák szakmai zsűri előtt megmérettethetik tüzes italaikat, a vendégek pedig megkóstolhatják a térség kiváló pálinkáit. Eredményt a farsangi bálon hirdetnek. Az idei jelmezes farsangi bált 21 órától tartják a Reményi Antal Rendezvényházban.


Becherovka Miskolci Farsang
kép forrása: Miskolci Kultúrális Központ / Gyöngyösi Mariann

 

Becherovka Miskolci Farsang

Három napos farsangi „mindent bele” fesztivál dübörög Miskolcon február első hetében változatos, minden korosztály számára érdekes, látványos programokkal, csábító étkekkel, ismert előadókkal, jelmezes felvonulással, jótékonysági pálinkaárveréssel, fánk versennyel, kézműves vásárral.

Pénteken a szokásos jelmezes, zenés felvonulással veszi kezdetét a farsang és a vasárnapig tartó mulatság, amely már délelőttönként is változatos szórakozási lehetőségeket és gasztronómiai élményeket kínál. Bevállalósok indulhatnak a jelmezversenyen, este pedig az Erzsébet téren és a Városház téren lévő Becherovka Nagyszínpadon ismert előadók adnak koncertet. Aki csak a kocsonya miatt menne, az érdeklődjön a szervezőknél.


Panyolai Farsangolás
kép forrása: Panyola Polgármesteri Hivatal / Mihari Zoltán polgármester

 

Panyolai Farsangolás

Hagyományőrző farsangi mulatság népzenével, maskarásokkal, disznótorral. Aki február 10-én ellátogat Panyolára, az egy hagyományos disznóvágáson vehet részt a Fesztivál téren (ha elég korán kel). A felnőtt farsang mellett a kisebbeknek Kölyökfarsangot is szerveznek a közösségi házban. Délután egy órától farsangi felvonulás, néptánc-előadások, este zenés-táncos mulatság jelmezversennyel, disznótoros vacsorával. Népzene, hurka, kolbász, pálinka garantált!


 Operett Farsang és Álarcosbál

Az év legexkluzívabb színházi álarcosbáljára várják február 24-én az operettet és az igényes mulatságokat kedvelőket a budapesti Hatszin teátrumba ahol híres operettcsillagok lépnek fel, lesz közös táncos álarcosbál és különleges svédasztalos farsangi menü. A belépő mellé álarcot is adnak.


Győri Barokk Bál

Nem maradhat ki a felsorolásból a győri báli szezon népszerű eseménye, a különleges élményt nyújtó Barokk Bál, ami 17. századi eleganciájával tűnik ki a hasonló rendezvények közül.

A szépséges Zichy-palotában február 18-án tartandó programon külön táncmester vezeti be a korhű ruhákba öltözött vendégeket a 17-18. századi táncok világába. Itt a báli vacsora is barokk menüsor alapján készül. A vendégek, akiket a tánctanáron kívül középkori muzsikosok, portrérajzolók, jósnő, tűzzsonglőrök szórakoztatnak, úgy érezhetik, mintha egy időutazáson vennének részt.

Vidám farsangolást!


Írta: Vrábel Ilona Éva

fotók forrása: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Miskolci Kulturális Központ,
Reményi Antal Rendezvényház, Nagyvázsony, Tóth Balázs,
Panyola Polgármesteri Hivatal

 

2018-01-24« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk