Kirlág

Kirlág

Kirlág

 

Felix Kir (1876-1968) kanonok a második világháború idején a német megszállás alatt a franciaországi Burgundia székhelyén az ellenállás kiemelkedő alakja volt, akit a nagy világégést követően hosszú évekig megválasztottak Dijon polgármesterévé. A XIX. század derekától a város egyik kávázójában felszolgált és helyi termékekből készült koktélt a nagyszerű egyházfi minden arra alkalmas fórumon propagálta, hogy támogassa a régió kiváló termékeit. A száraz fehér burgundi borral (hagyományosan Bourgogne Aligoté-val) elegyített édes, fényes, vöröses-lila színű ribizli likőrből (Crème de cassis-ból) kevert italt az iránta való tiszteletből Kir-nek nevezték el s annak száraz, jó minőségű (francia, például Chambord) pezsgő alapú, királyi változatát pedig Kir Royale-nak hívják. Természetesen a finom koktélok más jó minőségű száraz fehérborból, illetve hűvös pezsgőből, esetleg habzóborból és édes áfonyaszörpből is előállítatók.

 

A Kir Royale elkészítési módja: 1 - 2 evőkanál. Crème de cassis (ribizli likőr), és  4 - 6 oz. pezsgő vagy habzóbor.

 

A világhírű koktél alapvetően papramorgó változata a Kirlág, pedig augusztus 10-én reggel 7.30 órakor Szentén született. Elkészíthető elsősorban minőségi, kisüsti szederpálinkából (esetleg főzött párolt törköly-, eper-, avagy almapárlatból) valamint őstermelői, - kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó - áfonyaszörpből.   A Kirlág névadó szülei és alkotói a magyarosított francia hagyományokra épülve Felix Kir kanonok nyomán, Bódi Ágnes a MÚOSZ elnökségi tagja s a Környezetvédelmi-, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztály szervezőtitkára, olvasószerkesztő valamint Kovács László, a MÚOSZ Életmód Szakosztályának tagja, a Kis-, Közép Agrárvállalkozók és Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A Kirlág ízlés szerinti keverési aránnyal készül, egyedüli követelmény, hogy a szobahőmérsékletű pálinka legyen többségben a pohárban.A történetet lejegyezte az ország első sajtút állomásának megnyitójára szervezett szakmai tanulmányúton résztvevő, s a Kirlág születésénél kóstolóként bábáskodó, hajdani szeszfőzdei elszámoló pénzügyőr járőri múlttal rendelkező újságíró, aki a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának vezetőségi tagja:

Írta/Fotó: Kőhalmi Dezső

2014-08-12« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk