A futárcégeknek kedvez elsősorban a járvány

A futárcégeknek kedvez elsősorban a járvány

A futárcégeknek kedvez elsősorban a járvány

 

 

Szerző: Elek Lenke

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Manapság házhoz szállíttatják a finomságokat azok az éttermek, amelyeknek még van ereje kinyitni, ha félgőzzel is, de működni. Ehhez hűséges munkaerő, tartaléktőke, lelkesedés, optimizmus és bizalom szükségeltetik.

Minden műfajban és árszintben találunk házhoz szállítókat, az ötcsillagos szállodáktól a hamburgeres-pizzás fast foodig, és a házias jellegű kisvendéglőkig. Ma a futárcégeknek áll a zászló, nekik megy legjobban az üzlet.

 

Ahol a vendég az ajtóhoz jön

Az Attila út elején található Tabáni Kakas nagymúltú,

 

 

 

 

két éve ismét feltámadt étterem. Kockás abroszos hely, ahol a fő fogás nem három kis művészi kompozíció egy díszes tányéron, hanem akkora az adag, hogy egy éhes ember jól lakjon vele. Tóth András vendéglős

 

  

 

 

rengeteg pénzt fordított az elmúlt években arra, hogy rendbe hozza a helyiséget, és kialakítson egy törzsvendégkört. Ide a járvány előtt jórészt turisták jártak, hiszen közel a Várnegyed és a Várkert Bazár. De a környéken azért működött néhány hivatal is, meg üzlet, ahonnan elég sokan jártak ide ebédelni, ám ők most home office-ban dolgoznak.

 

 

 

 

Az éttermet két hatalmas bérház fogja közre, a Bethlen udvar és az Auguszt udvar, amelyek a múlt század húszas éveiben épültek. Több százan laknak bennük, főleg az idősebb  korosztályt képviselve. Egy telefon, és 15 perc múlva a megrendelők az étterem ajtajában átvehetik az 1500 forintos kétfogásos menüt, kiadós levest, dús fő fogást vagy desszertet. Naponta 30-35-en jönnek személyesen az ebédért,

 

 

 

 

amely sokaknak elegendő két napra is. A helyi önkormányzatnak is tett Tóth András felajánlást: öt rászorulót minden nap ingyen jóllakatnak. A menü mindennap más. Van, aki a tárkonyos raguleves mellé aranygaluskát kíván pezsgőhabbal, más meg csevapcsicsát zöldsalátával, tepsis burgonyával, BBQ szósszal. De az étlapról is rendelhet, aki akar. Amire viszont igencsak panaszkodik Tóth András: magas az önkormányzati bérleti díj, főleg a mostani bevételhez képest.

 

Anyák napi meglepetés és spárgaparádé

Az ötcsillagos szállodák – már amelyik nyitva van – egyelőre felújítással, rendbehozatallal, továbbképzéssel foglalkoznak, a menedzsment home office-ban dolgozik. Ahol működik az étterem, ott kiszállítanak.  Nem akármit: a Sofitel-lben például Anyák napjára már megtervezték az elvitelre szolgáló menüt. Ebben lazac és borjúhús játssza a főszerepet, finom, különleges köretekkel, francia epertortával, meglepetés virágcsokorral, a szálloda csillagjainak megfelelő forintokért.

 

 

 

 

A Remíz egyike a patinás, törzsvendégekben bővelkedő budai éttermeknek. Idén sem marad el náluk a spárgaszezon. Levesnek, előételnek, köretnek, tésztára való rátétnek egyaránt nagyon népszerű ez a különleges zöldség. Nem hiányzik most sem az étlapról a Zsüti leves, amely a híres bohémnek, a dalszövegírás királyának, G. Dénes Györgynek a tiszteletére született, és amelynek marhafarok, libazúza meg maceszgombóc adja egyedülállóan összetett zamatát.

 

A frissensültek vezetnek

A Fehérvári út és környéke eddig nem nagyon bővelkedett nívós éttermekben. A tavaly nyílt Bártfai Vendéglő

 

 Fotó: Balázs Attila 

 

 

sokat javított a helyzeten. Ahogyan Marosfalvi Judit üzletvezető tájékoztat,  kormányrendelet értelmében vendég náluk sem tartózkodhat az étteremben, csak a kiszolgáló személyzet. Teljesen át kellett tehát szervezni az eddigi munkarendet. Hétfőtől péntekig ugyanúgy készítenek napi menüt, mint régebben, csakhogy most többnyire maguk jönnek érte a vendégek. Az étlapot is át kellett gondolni, mert emelt szintű, szokásosan elegáns fogásaik nem alkalmasak arra, hogy azokat dobozban szállítsák.

 

 

 

 

-Most leginkább az egyszerűbb frissensültekre - rántott hús, rántott sajt - mutatkozik igény, de azért szűzpecsenyét, kacsacombot is rendelnek tőlünk. Az ételeink kiszállítását is mi magunk végezzük, üzletvezetők csakúgy, mint pincérek Mivel mindig is munkaerő hiánnyal küzdöttünk, embereket nem nagyon kellett elküldeni, sőt, igyekszünk megtartani a hozzánk lojális dolgozókat – teszi hozzá Marosfalvi Judit.

 

 Új üzletet nyitnak

A cukrászdák közül azok tudják sikeresen átvészelni ezt az időszakot, amelyek több lábon állnak. Ilyen az utóbbi évek sikervállalkozása, a Kemenes is. Amint azt Kemenes Edith

 

 

 

 

tulajdonostól megtudtam, budai üzletükben minden nap 8-17 óráig lehet vásárolni friss kenyeret, pékárut, tejterméket, süteményt. Biatorbágyi üzemükben ebédmenüt eddig is kiszolgáltak, ez most sem változott. Cukrászdáikban a helyben fogyasztást természetesen felfüggesztették.

 

 

 


Facebook oldalukon hangsúlyozzák: kiemelten figyelnek arra, hogy a kasszánál mindig csak a soron következő vendég tartózkodjon, és igyekeznek betartatni a javasolt, 2 méteres távolságot. Elindult a napokban a fagylaltszezon is, nagy ízválasztékban, és a megszokott igényességgel. Anyák napjára szóló süteménycsomaggal készülnek a május 3-i szép ünnepre, és máris sok a megrendelésük.

Ahogyan Edith meséli, kis átszervezéssel, de gyorsan át tudtak állni a házhoz szállításra, Biatorbágyon és környékén. Örömmel fogadták a törzsvásárlók, hogy a születésnapi tortákat, süteményeket, fagylaltot nem kell nélkülözniük a karantén alatt sem.

 

 

 

 

Amiben egyedülállóak: a hét végén nyílik az új üzletük Madárhegyen, a XI. kerületben. Ez talán merész vállalkozásnak tűnik, de napi élelmiszert is árusítanak majd, és a bevételre szükség van a bérleti díj fizetéséhez.

 

Vidéken hasonló gondokkal küzd a szakma. Az egyik legjobb hazai étterem, a debreceni IKON

 

 Fotó: IKON

 

is áttért a kiszállításra. A minőségből nem engednek, elvégre a séf-üzletvezető, Thür Ádám

 

 Fotó: Barna Judit

 

évekig Londonban dolgozott, egy Michelin-csillagos étteremben, többek között a jordániai herceg vagy például Anna hercegnő is evett a főztjéből. Az angustatár, a tigrisrák, a kacsamáj brulée, házi brióssal, lilahagymalekvárral ma is megtalálható az étlapon, akárcsak a hazai kistermelők remekei, mint a mádi sajtok, “malacságokkal.”

 

 Fotó: IKON

 

Ennek ellenére a forgalmuk – érthetően – az egyötödére esett vissza. De nem küldtek el senkit, viszont a felére csökkentették a munkaórákat.

 

Továbblépni, az élelmiszeripar felé

Mayer Éva

 

  

 

 

egyebek között a hédervári Kont,

 

 

 

 

illetve a hamar befutott ásványrárói Major étterem egyik tulajdonosa.

 

 

 

 

Kérdésemre elmondta: a családja tulajdonában lévő öt vendéglátó hely mindegyike másként reagált erre a váratlan helyzetre, annál is inkább, mivel a piaci szegmens különböző részeit fedik le.

A legrosszabb helyzetbe a hagyományos, régi falusi kocsmák kerültek, mert egyik napról a másikra be kellett zárniuk.  De az alkalmazottakat állományban tartják, HR politikájukban helye van ugyanis a gondoskodó kapcsolatoknak.

Ennél kicsit jobb helyzetben vannak a fagylaltozók, hiszen ott megengedett az árusítás elvitelre, valamint a déli ebédmenüt szolgáltató konyhák. Bár az óvodai és iskolai étkezés szünetel, de a szociális és egyéb közösségi étkeztetés - kiszállítással - zavartalanul működik. Az á la carte éttermeket is be kellett zárni, ám ezek körében is hamar megkezdődtek a házhoz szállítások, természetesen az előírások szigorú betartása mellett.

 

 

 

 

Családunk közel 25 éve foglalkozik vendéglátással, és a kialakult helyzetre való tekintettel, átgondoltuk befektetéseinket. Terveink között szerepel, hogy egy kicsit tovább lépünk a vendéglátástól, összekapcsolva azt az élelmiszeriparral, új lehetőségek és üzletágak felé nyitunk – tárta fel terveiket Mayer Éva.

 

 

2020-04-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk