A sulyom a Tisza-tó tüskékbe zárt szíve

A sulyom a Tisza-tó tüskékbe zárt szíve

A sulyom a Tisza-tó tüskékbe zárt szíve

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Július elején ismét alkalmunk volt a Tisza-tó gazdag vidékének újdonságairól hírt adni a kedves Olvasóinknak. Bemutattuk a Tiszafüreden alkotó népi iparművész fazekasmestert és a magyar tanárból sörfőzővé vált hölgyet és a bisztróját, a tó partján méltán híres poroszlói rétesezőt, és kutattuk az abádszalóki sulyom csokoládé készítő titkát. Motorcsónakon bepillantottunk a sarudi medence szépséges élővilágába és ezekkel a csodálatos turisztikai élményekkel gazdagodva emlékezetes órát töltöttünk egy elegáns étteremben, a gasztronómia jegyében.

  

 

Vendéglátónk, Kücsön Gyula a Sarud Élményfalu egyik ötletgazdája a Sulyom Tájétterem teraszán büszkén sorolja az 1000 fős településen néhány éve megvalósított, turistavonzó sportlétesítményeket és fejlesztéseket, melyeknek nagy részben megálmodója, kivitelezője és üzemeltetője is. https://sulyom.hu/hu/

A Sulyom név számunkra egy különleges szimbólum- folytatja Kücsöny Gyula, amikor leül az asztalunkhoz. A tulajdonos -a vasárnapi nagy déli forgalomra és a pincérhiányra tekintettel- felszolgál a vendégeinek, a beugrása nem szokatlan mostanában. Fel is tesszük kérdésünket, hogy hol vannak a hazai vendéglőkből a pincérek? (költői a kérdés)

 

     

 

Gyula megpihen kicsit a körünkben, és a két éve megnyitott éttermének a név választásáról mesél nekünk: a Tisza-tó jellemző növényének nevével egy újra felfedezett gasztronómiai alapanyagot szeretnénk becsempészni a hazai konyhaművészetbe. Négy évszakos működéssel és a magyar hagyományokra épülő, de a megszokott ételeket modern felfogásban újra értelmező Slow Food konyhájával különleges színfoltja kívánunk lenni a Tisza-tónak.

 

 

 

Az ételeink minőségi alapanyagai, az étterem hangulata, a gyerekbarát étteremrészünk és 8 személyes különtermünk mind-mind lassulni hívja a hozzánk látogatókat. Mivel az Élményfalu Sarud - a Tisza-tó Slow Living Pihenőhelye - a gyerekes családok körében kiemelten népszerű, álmodtunk egy nagyot, és a Sulyom egyik szárnyában építettünk a gyerekeknek egy Játszóházat, amiben berendeztünk egy „szülőmegőrző” funkcióval is rendelkező éttermet. A Baba-mama szobában minden megtalálható, ha valami otthon maradt volna, legyen szó akár pelenkáról, krémről, törlőkendőről, vagy bébiételről.

 

 

 

A gyerekek számára külön étlapot állítottak össze, és a kutyával érkező vendégek pedig vega és húsimádó menü közül válaszhatnak a kedvenceiknek.

 

A jóleső hideg gyümölcsleveket kortyolunk, miközben Gyula a téli bezárás munkálatait és a tavaszi megnyitás körülményeit ecseteli. Belsőépítész tervei szerint a teljes bútorzatot lecserélték október-április között, felújították a teraszt és a nyári nyitásra már termőre fordul a Sulyom Élménykertje.

 

 

A helyben termelt zöldségeket, gyümölcsöket is szeretnénk a vendégeink asztalára tenni, de az Élménykertünk legfontosabb feladata, hogy népszerűsítsük a konyhakerteket, az önellátást, ezzel a Slow Living gondolkodást. A gondozott bemutatókertet körbejárhatják a vendégek, akik kíváncsiak arra, hogy mi is kerül az asztalukra. A sokféle fűszernövénnyel és zöldséggel pompázó kert frissen leszedett terméseit Berecz Ádám séf irányítása alatt működő konyha használja fel.

 

 

 

Az elegáns belső térbe és az árnyékos, levegős teraszra percenként érkeznek a vendégek, Gyula többször feláll az asztalunktól és leülteti az ebédelni érkezőket, közben újságolja az étterem elismeréseit.

Az ételek minősége és a vendég elégedettsége kiemelt céljuk, főleg, amióta idén megkapták a Tisza-tó első TOP100 közé választott vendéglátó egysége címet az Audi – Dining Guide országos étteremkalauz rangsorában. Ezzel szinte egyidőben a Best of Hungary az ország legjobb új éttermei közé választotta a Sulyom Tájéttermet.

 

 

A nyári szezon előtt szinte körbe utaztuk a Tisza-tavat, több településen látogattunk értékes, alkotó embereket és turisztikai helyszíneket. Írásainkban beszéltünk arról, hogy a települések életét érintő utolsó komoly változás 1978-ban a Tisza-tó kialakítása volt. A tó új perspektívát kínált Sarud számára is. Az öböl természeti szépségét, vízpartjának vonzerejét kihasználva egy új üdülőfalu jött létre, amely alakul, formálódik napjainkban is, és magánszálláshelyekben sincs hiány.

A Tisza-tóról készült fotós beszámolóink a www.aktivpihenes.hu turisztika, gasztronómia, magyar portéka menüiben olvashatók.

 

2023-07-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk