A Magyar Ízek Utcáján a két ország torta és a legjobb kenyér

A Magyar Ízek Utcáján a két ország torta és a legjobb kenyér

A Magyar Ízek Utcáján a két ország torta és a legjobb kenyér

  

 

Az augusztus 20-i Szent István-napi ünnep kísérőrendezvényeként immáron tízedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját augusztus 18-20 között. Az év egyik leglátogatottabb gasztronómiai eseményén évről-évre itt mutatják be a nagyközönség előtt az Ország Tortáit, és a Szent István napi kenyeret, ezeken kívül számtalan különlegesség vonul fel a Kárpát-medence minden tájáról.

A torták megmérettetésén a legjobb cukormentes torta a „Kicsi Gesztenye”, a szegedi A Cappella Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.

 

 

 

Az aranykoszorús Gyuris László és csapata a süteménybe nem tett hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindazoknak ajánljuk, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak. 

A Magyarország Tortája idén a „Boldogasszony csipkéje” lett, melyet a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrásza, Tóth Norbert alkotott meg. Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítettek.

 

 

 

Az Ország Kenyerét is megválasztották: a Magyar Pékszövetség 2019-es kenyérversenyét a Pedró Pékség nyerte. A kétkörös szakmai zsűri döntése alapján a fehérkenyér kategória nyertese, egyben a 2019-es év Szent István napi kenyere a "Szerencse Tarsoly" lett. A sokorópátkai Pedró Pékség fejlesztése búzalisztből, durumliszttel készülő, különleges formájú, ropogós, kézműves búzakenyér.

 

 

 

Mivel a durumbúzában lévő keményítő lassabban szívódik fel, lassabban emeli a vércukor szintet, így alkalmas a cukorbeteg fogyasztók számára.

 

 

 

Kiválóan illeszkedik a sportolók étrendjébe, mivel kiemelkedően magas a fehérjetartalma. A kézműves, hagyományos kovászolási eljárással készülő termék hozzáadott préselt élesztőt nem tartalmaz. Magas víztartalmából kifolyólag sokáig friss, puha és jól élvezhető kenyér.

 

 

 

A kenyér természetesen Magyar Pékség Védjegy címkét is kap, támogatva a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. A védjegy biztosítékot nyújt a fogyasztónak, hogy megbízható és állandó minőségű terméket tart a kezében, amely mindenki számára elérhető és megfizethető. Egészséges és finom, semmilyen mesterséges tömeg- vagy térfogatnövelő adalékanyagot nem tartalmaz.

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-08-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk