A Mediterrán diéta egy életstílus

A Mediterrán diéta egy életstílus

A Mediterrán diéta egy életstílus

 

 

A Mediterrán diéta nem diéta a szó szoros értelmében. Inkább a vidék és a biológiai sokféleség tiszteletén alapuló és a Földközi-tenger közösségeiben a halászathoz, a termőföldhöz és a mezőgazdasághoz kapcsolódó mesterségek, hagyományok megőrzését biztosító étkezési modellről, étrendről beszélhetünk.  Valójában egy életstílus, ami  a találkozásra alkalmat adó közös étkezést, a vendéglátást és az étel megosztásának élményén alapuló filozófiát is jelenti.

 

 

Terített asztal mellett az ember nem öregszik

A modern élet stresszes és dübörgő ütemének ellenpontjaként a Mediterrán diétához fűződő természetes vonzalmunk egyre inkább erősödik. Az élelmiszerekhez, az ételhez, az étkezéshez való viszonyunk megváltozott és egyre inkább a családdal az asztalnál együtt töltött minőségi időt, valamint az egészséget előtérbe helyező gondolatokat preferáljuk. Az étkezés kultúrája manapság már jó irányba halad.

 

 

De lássuk csak, hogyan alakult ki a Mediterrán diétának nevezett étkezés? A felfedezés egy amerikai kutató, Ancel Keys és felesége itáliai nyaralásával kezdődött. Keys 1951-ben a világélelmezési konferenciára látogatott először Olaszországba, később az összegyűjtött adatok egyértelművé tették a számára, hogy a Földközi-tenger vidékén élő, főként tésztát, halat, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó és öntetként kizárólag hidegen sajtolt olívaolajat használó emberek körében a szívbetegség okozta halálesetek aránya jóval alacsonyabb más országbeliekéhez képest. A lakosság hosszú élete az olyan egyszerű, mondhatjuk szegényes élelmiszereknek is köszönhetők, mint a teljes kiőrlésű házi kenyér, a fokhagyma, lilahagyma, a zöld fűszernövények és a citrom.

 

III. Olasz Gasztronómiai Világhét

Az UNESCO 2010-ben a biológiai sokféleség és a vidék védelme jegyében a világ szellemi kulturális örökség részének nyilvánította a Mediterrán diétát. Az idei, III. Olasz Gasztronómiai Világhétnek is ez a fő témája.

 

 

November 19 és 25 között több mint 300 olasz diplomáciai képviselet és intézmény szervezésében, közel 1000 program valósul meg világszerte. Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel, az Olasz Turisztikai Hivatallal és az Olasz Kereskedelmi Kamarával karöltve egy gasztronómiai eseménysorozatot rendez - középpontjában a tradicionális olasz minőségi konyha, az olasz vidékek története, a hagyományok tisztelete, a receptek megvédése, az olasz konyhaművészet új irányzatai - amelyek az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli. A 2015-ös Milánói Világkiállítás nyomán az Olasz Gasztronómiai Világhét rendezvényei többek között azokra az alapvető sajátosságokra hívja fel a közvélemény figyelmét, amik az olasz konyhát fémjelezik: minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, ételhez való jog, nevelés, identitás, termőterület, biodiverzitás. 

 

 

 

Pesto és Rossini

Az egy hét alatt – a mediterrán étrend népszerűsítése jegyében- az olasz tartományok 10 legjobb bor-régiója bor- és gasztroturisztikai útvonalakat mutat be, a jellegzetes genovai pestos tészta nap, a „Pasta Pesto Day” lesz több olasz étterem ajánlatában, borkóstolóval egybekötött előadás az olasz borokról, zenés színházi előadás Rossini halálának 150. évfordulója alkalmából több operaszerző ételről és borról szóló áriáival, és filmvetítés.

 

 

További információ a programsorozatról és a mediterrán étrendről, receptekkel, az Olasz Nagykövetség honlapján (www.ambbudapest.esteri.it)

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2018-11-16« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk