A nyárutó ízei a Szigetközben

A nyárutó ízei a Szigetközben

A nyárutó ízei a Szigetközben

 

 

A Duna ágrendszerében a víz és a környezete olyan harmóniában él, ami az itt lakókra is kihat. A vendéglátóinkban egytől-egyig visszatükröződik a szépséges táj nyugalma, a települések gondozottsága… határtalan kedvességük és vendégszeretetük nem felvett manír, hanem a Duna-vizet, a lovardát, kastélyt, a főtt debrecenit, a Darnó-Hús füstölt csülköt, a vöröskáposztás rétest, a mákos nudlit és a friss hamburger buci illatát is megtisztelő viselkedés. Belestünk remek éttermek kínálatába, megkóstoltuk világot járt séfek ételeit, a temető melletti, morbid nevű bisztró ráadás volt.

 

Csillagos ötös vendéglátás

Írta ezt egy esküvői vacsora vendég a hédervári Kont Étterem vendégkönyvébe.

 

 

 

Mayer Éva és családja tulajdonában lévő látványos épület a Fő úton áll, ahol kis terített asztalon várt bennünket egy gazdag reggeli. Darnózseli felvágottakkal, virslivel, sajtokkal,

 

 

 

zöldség félékkel, meleg zsemlével, házi lekvárral és kávéval kínált az üzletasszony, miközben mesélt arról, hogyan cserélte le a divatszakmát a vendéglátásra.  A fiatal hölgynek a kalandos életútján jött egy pont, dönteni kellett és Éva

 

 

 

a vendéglátást választotta. Édesapja megalapozott cégét nem volt egyszerű tovább vinni, ezért a szakmát gasztronómiai tréningeken sajátította el.

 

 

 

 

Azóta már ötszáz feletti esküvő vendéglátását vállalták, melyeknek nyáron szép környezet ad a kerti tóval és patakkal körülölelt másfél hektáros kert.

 

 

 

Jó adottságokkal rendelkeznek rendezvények tartására, mert a cég egy panziót is üzemeltet, ahol elszállásolhatják a vendégeket. Németh Zsolt séf

 

 

 

által vezetett konyha a biztosíték a vendégek elégedettségére, mert ha ’ jó a cérnaleves, akkor már nincs probléma’ -tartja az olimpiai bronzérmes bajnok konyhafőnök. Az étterem ala' carte étlapján a séf specialitása, a szalonnabőrkés, fokhagymás halászlé is szerepel, de napi kiszállítással a szociális étkeztetésben is élen járnak.

 

  

 

 

A Kontnak a szakmában jó híre van, amit vendéglátás kategóriában Magyar Termék díjjal ismertek el.

 

Ahol jó (l)enni

A közeli Ásványráróra Csinos és Robi húzták a lovas kocsinkat.

 

 

 

Az útitársul mellénk szegődött Juhász József polgármester bízik abban, hogy az alvó állapotban lévő Hédervári Kastély tulajdon viszonyai hamarosan megoldódnak, a műemlék épület felújítva ismét a turisztika szolgálatába állhat.

Ismét Mayer Évával találkoztunk a Major Étteremben,

 

 

 

aki bevallotta, hogy a tervezett visszatérése a kedvenc divatszakmájához kissé tolódhat, mert idén megnyitották a trendi dizájnnal felújított volt tsz majorépületet.

 

 

 

A berendezés a konyhától a mellékhelységig extra elegáns. Rusztikus burkolatokkal, a vendégtér különleges fali díszével és modern világítótestekkel olyan hangulatot teremtenek, amiben a legigényesebb vendég is a legjobban érezheti magát.

 

 

 

 

A gondozott kertben, a kemencés konyhában járóka áll, mert az üzemeltető két fiatalember, Miklós Ádám és Luka Gábor séfek

 

 

 

is család- és gyermekbarátok. Ők ketten egyformán gondolkodnak a hivatásukban is, mert több év külföldön eltöltött idő után tradicionális magyar éttermet álmodtak meg, magas szinten. Sok éves tapasztalataikkal és jó minőségű alapanyagokkal olyan vendéglátást akarnak megvalósítani, aminek jó hírét a vendégek viszik tovább. Igényesen tálalt ételeiknek

 

 

 

már a nyitás óta is lelkes közönsége van: a rábaközi vadfeldolgozóból érkező szarvas bélszín libamájjal és vöröskáposztás rétes körettel kerül a tányérra, a káposztás vadraguleves,

 

 

 

erdei gyümölcsragus mákos nudli, és a tradicionális somlói galuska, no meg a rántott békacomb hétvégeken teltházakat hoznak.

 

 

 

Specialitás az ecetes hal

Darnózseli községben található a Horgony Tanya étterem.

 

 

 

Hangulatos, családias környezet, népies tárgyakkal dekorált belső térrel. A nádfedeles terasz oldalára - szeles, esős időjáráskor- nádfüggönyöket engednek le,

 

 

 

 

ami az esti kivilágításkor sejtelmes látványt nyújt.

Tamás Róbert tulaj

 

 

 

büszke az étterem szigetközi specialitására, az ecetes halra. A rántott, dunai halszelet ecetes pácban érlelődik, ízért messze vidékről is érkeznek a kedvelői. A kerti kemencében sült füstölt csülök viszont az esküvők étlapjairól nem maradhat el.

 

 

 

Mr. Hipster a temető mellett

A morbid nevű HullaHopp bisztro Kimlében,

 

 

 

ott jártunk előtt egy héttel nyitott meg a falut átszelő főútvonal mentén, a magyarkimlei részen, a temető szomszédságában. A 2000 fős település másik része, Horvátkimle a történelem folyamán betelepült horvátok lakóhelye. Az autóval utazóknak kikerülhetetlen kis étkezde kézműves hamburgerekre és pizzákra specializálódott.

 

 

 

 

A helyben sütött bucikra, saját darálású húspogácsák kerülnek, amiket a pizzákkal, és salátákkal együtt a faluban ingyen házhoz szállítják. Mr. Hipster az egyik legkeresettebb a vega pogácsa, a rukkola és a tzatziki szósz jól kitalált egyvelege miatt.

 

 

 

Helyi portékák a Majorban

A Szigetközi Szatyor Alapítvány egyszerű vásárlói igény miatt jött létre.  Manapság egyre többen tartják fontosnak, hogy tudják, kitől származik az a termék, amit vásárolnak, illetve azt is, hogy az áruért kifizetett összeg közvetlenül a termelőhöz, készítőhöz jusson.

Balogh Zoltán kurátor által irányított civil szervezet fő célja a Győr-Moson-Sopron megye területén gazdálkodó helyi termelők és kézművesek támogatása, valamint a lakosság körében az egészséges táplálkozás, környezettudatosság, és a helyi termelő-fogyasztó kapcsolat előnyeinek szélesebb körben ismertté tétele.

Zoltán és Éva szerencsés találkozásának eredménye a régió legnagyobb vásárának létrejötte, melyet az ásványrárói Major étterem gyümölcsösében havonta rendeznek.

 

 

 

 

 A Vasárnap Vásárnap! elnevezésű vásáron 60-70 őstermelő, kistermelő, és kézműves kínálja a portékáikat több ezer vásárlónak. Füstölt húsárukat, sajtokat, mézeket, szörpöket, savanyúságokat, száraztésztákat, gyógynövényeket, chiliket, zabkekszet, szezonban barackot, dinnyét, és friss zöldséget szerezhetnek be itt a környékbeliek.

Nagy siker a megyerikum hurka, kolbász, lángos, házi rétes, a szigetközi mesterek gasztronómiai kínálata. A termelők és vendéglátósok számára is meglepetést okozott a több ezer vásárló érdeklődése; volt eset, hogy hazaszaladtak még áruért.

 

 

Az alapítvány és a szervezők tervei között szerepel, hogy a rendezvényen tudatosuljon a zero waste elve, ezért - elsőként a régióban- műanyag mentes, majd teljesen hulladékmentes vásárok megrendezését tervezik a következő szezonra.

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-09-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk