A Ráday, a vendéglátók utcája

A Ráday, a vendéglátók utcája

A Ráday, a vendéglátók utcája

 

 

A Kálvin térre néző íves homlokzattal és az Üllői útra is átnyúló oldallal egy biztosító cég szépen felújított, barokk palotája áll, melynek a Ráday utca 2. számú bejárata mellett az emléktáblán ez a felirat olvasható: Gróf Ráday Gedeon (1713-1792) író, országgyűlési követ, XVIII. század nagy tekintélye és mecénása, a Ráday versforma megalkotója, a Ráday könyvtár alapítója.

A Kálvin teret a Boráros térrel összekötő utca Budapest egyik turisztikai és gasztronómiai központja. Nevét Ráday Gedeonról kapta, aki a magyarországi felvilágosodás egyik vezéregyénisége, politikus, költő, műfordító volt, és híres műgyűjtőként is tevékenykedett. Irodalom iránti szeretetéből fakadóan változatos könyvgyűjteményt halmozott fel, amelynek darabjait szívesen adta kölcsön. Gyűjteményében a leggazdagabbak a matematika és teológiai művek - tudtuk meg Orbán György

 

 

 

lokálpatrióta idegenvezetőnktől, a Ráday Soho Kulturális Egyesület vezetőségi tagjától.

 

A jó közösség sokat ér

Az Egyesület az itt működő vállalkozásokat fogja össze, akik szívesen tesznek a Rádayért, együttműködve a kerületi önkormányzattal. Segítik a tagjaikat, közös marketinggel bevételnövelő rendezvényeket szerveznek, és közös érdekképviselettel is büszkélkedhetnek. Igyekeznek jó programokra megmozgatni a vendéglátósokat, mint például ötödik éve, az immár hagyományos Ráday utcai Bor- és Tökfesztivál-ra.

Október utolsó hétvégéjén kitelepülnek az utcára a kivilágított tökökkel díszített éttermek, hogy forralt bort, harapnivalókat és vidám hangulatot kínáljanak. Az Amerikából eredő esemény nagy siker az utcán sétálók és a helybéliek körében.

 

 

 

A tematikus utcák közösségét –ilyen a Ráday is- a Bevásárló Utcák Menedzsment, a BUM tíz éve hívta életre. Budapest jellegzetes közösségekkel rendelkező utcái, terei, városrészei kapcsolódtak be, mint: Liszt Ferenc tér, Király utca, Falk Miksa utca, Pozsonyi út, Bartók Béla út, Haris köz és mások.

 

Uruguayi marhanyak

A Ráday sétáló utca, csak egy szakaszán jár busz. A gyalogosan ide betérők vagy itt laknak, vagy turisták, akik éttermet keresnek. A választék pedig óriási! Mindez nem most kezdődött: 1876-ban épült eklektikus, neoreneszánsz épületben áll a Vörös Postakocsi, étlapján ma is Krúdy egyik kedvence, a marhapörkölt, de azóta több tucatnyi vendéglátóhely nyílt errefelé, napernyős teraszokkal, a legkülönfélébb nemzeti konyhákkal, cukrászdákkal, és találunk több száz bor-és sörfajtával palackos italokat árusító boltokat is.

A Kinizsi utca felé haladva a Biblia utcánál az Input Kitchen & Bar-ba nyitunk be.

 

 

 

Óriási ablakok mindkét utca felől, sok férőhelyes utcai terasz kényelmes székekkel, a szélesre tárt ajtó mellett iskolatáblán a hívogató étlap.

 

 

 

Barna Gábortól, az Input egyik vezetőjétől megtudtuk,

 

 

 

hogy Kling Ritával, a tulajdonossal két éve fogadnak vendégeket, a nyersen hagyott téglafalak között. Az egyedi, fiatalos, játékos, feltűnő színes rajzok, a kinyújtott nyelves Rolling Stones logó is a modern stílusvilág jellegzetes jegyeit viseli. Az extravagáns dizájn és a berendezés profi tervezés éppúgy, mint a honlapjuk igényes grafikája és fotói, amit a külföldiek turisztikai weboldalakon fedezhetnek fel.

 

 

 

A vendégtér felé megnyitott látványkonyhába pillantva az éhes betérők végig nézhetik, ahogy az ételük készül. Ez a vendégcsalogató megoldás olyan extra elem, amivel bátran felvehetik a versenyt az utca többi éttermével.

 

 

 

A séf, Bacsa Gábor fél éve érkezett az Inputba, és jelentős változtatást hajtott végre a korábbi étlapban. Természetesen azóta nem hiányozhat a friss kenyérrel tálalt divatos mártogatós összeállítás, amely három féle változatban kérhető: padlizsán dijoni mustárral, pecsenye kacsamáj, aszalt paradicsom, lágy kecskesajt és más finomságok képezik az alapokat. A street food kínálatban újdonság az uruguayi marhanyakból készült hamburger pogácsa a vajjal dúsított buciban, - ez talán még Krúdynak is ízlene - valamint a hawaii saláta nyershallal, szójaszósszal. Délben telt ház van, mert a környékbeli irodák dolgozóinak jelentős része itt ebédel napi menüt.

 

 

 

A cég rövid időn belül egy másik éttermet is megnyit a szembeni oldalon, a jópofa nevű QQriQ-t. A felújítás során a helység korábbi jó adottságait megtartják, ilyen a galéria, viszont korszerű konyhaberendezéseket vásárolnak.

 

 

 

Emeletes ágy, kilátással

A Rádayból kis kitérővel eljutunk a Meininger Hotelhez. Az Egyesült Királyság, Németország, Belgium, Hollandia és Ausztria után az első budapesti szálloda néhány hónapja nyitott meg a kilencedik kerület központi részén, a Nagyvásárcsarnok közvetlen szomszédságában, a Csarnok téren.

 

 

 

A fiatal utazókra specializálódott Meininger szállodalánc első magyarországi egysége a mai modern kor elvárásainak és igényeinek megfelelően, úgynevezett hibrid hotelként hostel jelleggel üzemel.

 

 

 

Rugalmas szobakialakítással, klasszikus kétágyas és többágyas elhelyezést nyújtanak iskolásoknak, gyerekes családoknak 184 szobában. Az emeletes ágyas berendezés általában nem szokványos szállodákban, de igen népszerűek ezek a szobák a kedvező árak miatt. A felső emeletek szobáinak tetőteraszairól páratlan kilátás nyílik a Dunára, a Gellért hegyre

 

 

 

és a Nagyvásárcsarnok vörös téglás épületének hátsó oldalára, amely az egyik legvonzóbb turisztikai célpont Budapesten. A hotel spanyol, francia, bajor, indiai, kínai vendégei is naponta átjárnak ide vásárolni.

 

 

 

A közösségi területek a földszinten, a bár a recepciónál és egy társalgó a közbenső szinten helyezkednek el.

 

 

 

Ott jártunkkor is zajlott az élet a galérián, amit a Corvinus egyetem diákjai és más, nem hotellakók, de akár a piac kereskedői is használhatnak.

 

 

 

A fiatal vendégkör tévét alig néz, minibár sincs, viszont van jó wifi, kényelmes matrac az ágyakban, kerékpárbérlet, konyha, ahol főzni lehet, mosógép, ahol bárki moshat, a többi már - a szép kilátás, a belváros közelsége – adottság.

Mindezt Kovács Gábor igazgató mutatta meg nekünk,

 

 

 

aki több éves birminghami szállodai munka után települt haza a családjával, hogy vezesse az új szállodát.

 

Színház is a romkocsma

A Ráday utca egyedi építészeti tulajdonságokkal bír, megfér itt egymás mellett a képzőművészet, a színház, a gasztronómia, a zene is –minden adott ahhoz, hogy a IX. kerületi, 100 méter híján 1 kilométeres utca, felkeltse a turisták figyelmét.

 

 

 

Az utóbbi években szemlátomást változtak a helyi vendéglátók üzletpolitikai elképzelései. Olyan kulturális programoknak adnak helyet, amelyek a kulináris élvezeteken túl egyéb élvezeteket is nyújtanak. 

 

 

 

A Púder Bárszínház az első vendéglátóhely a Kálvin tér felől, ami 'durvajó, extravagáns romkocsma'…. írta egy vendég a közösségi médiában.

 

 

 

 

 Idézet egy másik bejegyzésből: 'kellemes hely néhány órás csacsogásra, akár bent, akár a kinti részen vagyunk. Nagyon szeretjük a hely hangulatát, a belső design egészen egyedi és bolondos, igazán a kedvünkre való, őrült tárgyak gyűjteménye, kellemes zene, hangulat, kuckós galéria. Az étterem eklektikus, nyüzsög és tele van élettel. A burger pedig tökéletes.'

 

 

 

Csengődi Sándor üzletvezető még hozzáteszi, hogy a jó lokáció miatt laptopos egyetemisták töltenek el náluk el délutánokat, fiatal üzletemberek megbeszéléseket folytatnak, este pedig zsongó teltház van a teraszon. A világkonyha és az egyedi dizájn vonzza a különleges helyszínt kedvelőket.

 

 

 

Az édesség sem maradhat ki

Ráday utcai sétánk következő állomása a néhány hete nyitott Bonbonier.

 

  

 

A friss festékszag még átjárja a két nagy utcai teret és a műhelyt. Erdélyi Nóra a reklámszakmából érkezett a csokoládé készítés rejtelmes világába, ahová gyerekkora óta vágyott.

 

 

 

A kis Király utcai boltot Nóra, a kreatív alkotó, nagyobbra cserélte üzlettársával, Csomor Tamással a Rádayban, ahol kulturális tevékenységgel kombinált vendéglátást pályáztak meg.

 

 

 

Vállalásuk jegyében a falakon Andriska Tibor óriási festményei láthatók, ezeket a fagyizó, vagy forró csokizó vendég meg is vásárolhatja. 

 

 

Nóráék boldogan vágtak bele az új üzletbe, mert a bonbon termékeknek most reneszánsza van, készítenek is nagyon sokfélét, belga alapanyagokból. Az asztalra négy apró bonbon,

 

  

 

de nevezhetjük pralinénak is, kerül elénk: fehércsokis, mangós, tokajis, és almáspités karamellt 70 százalékos étcsokiból.

 

A Bakáts tér felé haladva, betérünk a patinás Nándori Cukrászdába.

 

 

 

A városszerte híres cukrászda meghökkentő látvánnyal fogad: az ajtóban sorszámtépő áll, mint a postákon. Szép sorban, vita nélkül állnak is a vevők a számukra várva. Nándori László, cukrászmester

 

 

 

lép ki a műhelyből, aki nemcsak a számhúzó készülék bevezetésének történetéről, de természetesen a klasszikus cukrászdáról, az alapítókról, a jelen idők tortaversenyeiről és a pultban lévő finomságok sikereiről is ízesen, szívesen mesél.

 

 

 

 

Mikor kilépünk a cukrászdából, már hat órát kongat a szemközti Bakáts téri templom harangja. Az utca tele van fényképező turistákkal, akik gyorsan letelepednek a terasz megüresedő asztalaihoz.

 

 

 

Az aranykoszorús mester közben örömmel jegyzi meg, hogy a Ráday utca imázsa a minőségi, igényes vendéglátás. Kívánjuk, hogy ez a jövőben is így legyen!

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-10-04« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk