A Winelovers szervezésében, Tokaji március

A Winelovers szervezésében, Tokaji március

A Winelovers szervezésében, Tokaji március

 

            A Corinthia Budapest hotel adott otthont a Winelovers szervezésében megtartott Tokaji márciusnak. Március utolsó hétvégéjén hetven pincészet hozta el azokat a borait, amelyekre a legbüszkébb volt, hogy a borkedvelők megismerhessék ezeket a tételeket. Volt hordóminta, sok furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, habzóbor, pezsgő, és természetesen aszú.  Bár meg kell jegyezni, az elkülönített aszúterem ott jártamkor éppen üres volt, igaz, a belépőjegyen túl 5 centiliterenként további, nem kis összegeket kértek a kóstolásért.

            Különlegesen kellemes élmény volt a Garamvári pincészet tradicionális pezsgőinek a kóstolása, köztük a Budafokon palackozott Tokaji Furmint, amely speciális, érett furmintból készült, és több éves érlelés tette íz gazdaggá.


A Winelovers szervezésében, Tokaji március


            A tokaji történelmi borvidék prémiumborait felvonultató kínálat talán legfontosabb része mind a borászok, mind a kóstolgatók oldalán a beszélgetés. Ilyen alkalmakkor lehet kérdezni, a termelők pedig szívesen válaszolnak. Ismerkedhetünk az eddig még ismeretlen pincészetekkel, a nemrégiben alakultakkal. Leszünk ilyen alkalom után egy-egy pincészetet részrehajlóan kedvelők. Így jártam a tarcali Anna birtokkal. Már a neve megtetszett (persze nem véletlenül, hisz az enyém is az), a tulajdonosok kislányát hívják így, azután a kitűnő furmintjuk és a hozzá fűzött magyarázat. 2012 óta borászkodnak, mára 24 hektáron; egyedi technológiával, az általuk levédett Biomit nevű szerrel kezelik az ültetvényeiket, kizárva minden növény védőszer használatot. Ennek eredményeként az A, E, B vitamin mellett megnőtt a szőlő C-vitamin tartalma is. A hordóminta is megnyert. A top 10-ből a nyolcadik helyre rangsorolta a zsűri 2012-es furmintjukat.

            A borászportál terem számos további kóstolási lehetőséget nyújtott. Itt volt hagyományosan a budapesti Hollán Ernő utcai Stelázsi, amelyik a különféle ínyenc falatok mellett változatos ízesítésű tokaji szalámikat is kínált a sajtokon, szörpökön, fűszereken kívül.


A Winelovers szervezésében, Tokaji március


            A Winelovers teremben a Dobogó pincészet és a Gizella pincészet egy-egy furmintját még sikerült nekünk is tesztelni. A Dobogó 2015-ös furmintja ugyancsak benne volt a legjobbak között, igaz, Gizella sem maradt le. Az utóbbi tarcali borászat készítette a tavalyi év 100 legjobb magyar borának első és harmadik helyezettjét. Ennek a teremnek a finom falatkák is a vonzerejéhez tartoztak. A Budai Gesztenyés Nagyvendéglő szendvicsei, zöldséges, sajtkrémes pohárkái mellett Parcsetich Ernő séf szívesen adta konyhatitkait is megosztó receptfüzetét.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2017-03-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk