Ahol Gault & Millau díj van a pulton

Ahol Gault & Millau díj van a pulton

Ahol Gault & Millau díj van a pulton

 

 

Gyulán, a Patrióta étterem a város egyik legkedveltebb vendéglátó helye, de Budapestről, és a határon túlról is előre foglalnak asztalt, akik biztosra akarnak jönni. A kedves, teraszos kis étterem tulajdonosai, Nyári Katalin és Csiszér Árpád ma már jót nevetnek a 2009-es étlapjukon, mert az eltelt kilenc évben nagyon fordult velük a világ. De sokat is tettek ezért! Be kellett látni, amit addig csináltunk az lehet, hogy helyi szinten rendben volt, valójában nagyon kevés - mondja Katalin. Sem az vendéglátó iskolákban, sem a környékbeli éttermekben nem kaptunk megfelelő konyhai képzést technológiákról és alapanyagokról sem, így a koncepciónk sem lehetett megfelelő.

 

 

Az eltelt évek alatt elértük azt, hogy a hozzávalók jelentős része a környék gazdáitól frissen és időben érkezzen. Van egy zöldség-gyümölcs beszállítónk, aki hetente hozza a krumplit és a szezonális terményeket, megbízható csirke-kacsa partnert is találtunk. Korrektek a sertés-marha húsok, vagy a helyi tanyákból szenzációs a rukkola, a spenót, a sajt Békésről érkezik, és még sorolhatnám. Ez számomra a lokálpatriotizmus, ezek nélkül nem lenne igazi a minőségi vendéglátás. Sikerült az étlapunkon egészséges egyensúlyt találni a hagyomány és az evolúció között.

 

Különleges ajánlataink a két fogásos déli menü regionális és szezonális ételekkel, teltházasok a gyertyafényes borvacsoráink,

 

 

melyeket minden hónapban az ország legjobb pincészeteinek válogatott boraival és egyedi menüsorral állítunk össze- folytatja Katalin, miközben büszkén mutat a pulton egy oklevelet. Munkájukat ugyanis a Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz a Feltörekvő étterem díjjal értékelte három éve.

 

 

A dél-alföldi város hangulatos belvárosában működő sikeres étterem vendégeiként egy pompás étel és ital sort kóstolhattunk meg. A vacsora menü Békés megye 2018-as pálinkájával, a Báró Harruckern vadcseresznye pálinkával indult, amit kacsa rillette zöldspárgával és buggyantott tojással, rukkolás pisztráng,

 

 

parmezánsajtos kekszmorzsával követett. A főfogás egy pazar tálon konfitált marhapofa füstölt zellerrel,

 

parázsburgonyával, hússal töltött paprikás házi ravioli, szűzpecsenye új sárgarépával,

 

 

kápia paprikakrémmel tálalva. Ezután megkóstolhattuk az eper granita csokoládé mousse-al és cukorhajóval desszertet, majd Szekszárd-Ivánvölgyi bikavér, Mádi Furmint fehérbor került a poharakba.

 

 

A Gault&Millau Magyarország étterem és borkalauz évente indít versenyt, hogy tükröt tartson a magyar éttermi világnak, független értékeléssel. A megméretés további célja az, hogy a jó éttermeket megismerje a szakma és a közönség is az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer nemzetközi összehasonlításával.  A Michelinhez hasonlóan inkognitóban készülnek a tesztek, és bár a pontszámok csak az étel értékelését tükrözik, a szöveges értékelésben szó esik az éttermek belsőépítészetéről, szervizről, borkínálatról is. A csillagok helyett szakácssapkákkal jelzik az étterem kiválóságát: a 19/20 pontos étterem 5 sapkát kap, a 17/18 pontos 4-et és így tovább.

 

 

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

   

2018-07-02« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk