Akinek a Nagyikája mindig hajnalban kelt

Akinek a Nagyikája mindig hajnalban kelt

Akinek a Nagyikája mindig hajnalban kelt

 

 

Szerő: Barna Judit

 

Ha Náray Tamás legújabb könyvét, az Utolsó reggeli Párizsban-t kézbe vesszük, nemcsak a papír és a friss nyomtatás illata árad, hanem a címlapkép croissantjából kifolydogáló vajas mandulakrém ízét is a szánkban érezzük. 

Először kíváncsian és sietősen végiglapozzuk az elegáns könyvet, majd eljutunk a hátsó borítóig, ahol a szerző fekete garbóban és egy arany alapon fekete mintás, fekete kihajtós pazar zakóban, szemébe lógó hajjal áll összefont kézzel. Mosolyogva, franciás könnyedséggel, stílusosan.

„Nagyon szép gyerekkorom volt. Nem rajongtam az édességekért, de volt néhány sütemény, amit mégis örömmel ettem meg. Nagyika mindig hajnalban kelt, azt mondta, azért, mert nem tud aludni. Csak később jöttünk rá, hogy tudott volna, de akkor ki süti meg reggelire a túrós kuglófot, vagy gyümölcsös lepényt? Talán megérezhettem a lelkemben, milyen szeretettel készíti és neki mennyire fontos, hogy én azt mind megegyem„ – áll a portré mellett.

Náray Tamásnak gyerekkorában a Nagyikája sütötte a finomságokat, később, a párizsi éveiben szorosabb barátságba került a habverővel és a gyúródeszkával, annyira, hogy Budapestre visszatérve csak valamilyen édességgel tudta elképzelni a reggeleket. Színes és sikeres pályafutása felért a csúcsra, ám egy idő után mentálisan is elfáradt.

A divattervező nem tűrhette, hogy másodosztályú állampolgárként kezeljék itthon, ezért elköltözött Spanyolországba, a tengerpartra. Felszámolta itthoni szalonját, és egy kis művészeti galériát nyitott Barcelona közelében, ahol nem ruháival, hanem festményeivel ért el sikereket. Ott él és alkot immár második éve. Fest, könyveket ír, rendszeresen jelentkezik a social médiában kis szösszeneteivel, ismert műsorvezetővel elmélkedik az élet dolgairól, és újabban videó megosztó oldalon mutatja meg a képzőművészetének és a sütés-tudományának a titkait. Önzetlenül tanítja a követőit.

A regényeinek alkotó folyamatát azonban eddig nem láthatta néző, csak utalt arra, hogy gyakran fél napokat tölt a klaviatúránál. A süteményes könyvvel kivételt tett, a rajongóknak werkfilmet készített a kedvenc francia süteményeinek fotózásáról, amiben arról mesél, hogyan alkotta meg a profi segítőivel az egyes sütiket.

A Süss velem videókban az Utolsó reggeli Párizsban oldalairól egy-egy sütemény elkészítésének titkaiban láthat be a néző. Megtudjuk, hogy milyen a spanyol liszt és milyen hozzávalókat visz ki itthonról, amelyek kiválóak. A facebook oldalán százával érkeznek a gratulációk, és a kérdések az egyes receptekhez, amiket Tamás türelemmel válaszol meg a következő adásban. A kis előadásokban többször is kéri a nézőket, hogy ne változtassák meg a recepteket, úgy készítsék el, ahogy azok a könyvben szerepelnek.    

Tagadhatatlan, hogy a sokoldalú művész nagyon népszerű, különösen a nők között. Amikor itthon dedikálja az éppen megjelent könyvét, hosszú sorok várják, hogy odanyújthassák elé a megvásárolt kötetet. Biztosak lehetünk abban, hogy így lesz ez az Utolsó reggeli Párizsban őszre tervezett dedikálás-rendezvényén is.

https://www.boook.hu/hu/shop/naray-tamas-utolso-reggeli-parizsban/

 

2020-05-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk