Az Év Bejglije versenyen díjazták a legjobbakat

Az Év Bejglije versenyen díjazták a legjobbakat

Az Év Bejglije versenyen díjazták a legjobbakat

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: Studio InMotion / Búza Virág

 

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a tavaly debütált Év Bejglije versenyt.

Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett a bejglik megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült hagyományos, karácsonyi süteményre, és népszerűsítse a kézműves, igazi minőséget a fogyasztók körében.

 

A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

 

„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Ezekben a kategóriákban a cukrászok betartották az alapelveket a tészta és a töltelékek arányaiban, de az Ínyenc kategóriában különlegességeket készíthettek.

Az Ínyenc kategóriában kedvelt volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva és szilvalekvár, és előfordult a körte, a napraforgó, a fenyőmag, a sütőtök, a mangó és a vörösbor, sőt grappa is az anyagok között.

 

 

 

Összesen 56 bejglit kóstoltak és értékeltek a neves szakemberekből és ismert személyiségekből álló zsűri:

 

  • Andrész Zoltán cukrászmester, az Andrész cukrászdák tulajdonosa
  • Auguszt József cukrászmester, a Fény utcai Auguszt Cukrászda tulajdonosa
  • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
  • Karl Zsolt cukrászmester, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, a tavalyi verseny többszörös díjazottja
  • Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
  • Mészáros Gábor cukrászmester, a szombathelyi Mészáros Cukrászda tulajdonosa
  • Nándori László cukrászmester, a budapesti Nándori Cukrászda tulajdonosa
  • Sznopek Veronika, a Mestercukrász - Az édesszájú Konyhafőnök televíziós show nyertese
  • Varga Margit - a korábbi Zazzi Cukrászda társtulajdonosa és vezető cukrásza

A versenyeredmények:

Hagyományos diós kategóriában:

 

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Simon Andrea, Trattoria di Sophia - Budapest
  • Ezüstérmes: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda - Székesfehérvár
  • Bronzérmes: Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki - Lajosmizse

 

Hagyományos mákos kategóriában:

 

  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda - Budapest
  • Ezüstérmes: Németh Béla, Sütibolt - Keszthely
  • Bronzérmes: Kara József Zoltánné, Erika Cukrászda - Kesztölc

 

Ínyenc kategóriában:

 

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Advent Gyöngye - Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda - Szarvas
  • Ezüstérmes: Napos Körte bejgli – Berecz Attila, Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
  • Bronzérmes: Karamellizált almás, sütőtökös bejgli – Rus Annamária, Békés Kitti, Fodor Ibolya, Virág Cukrászda - Érd

 

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Advent Gyöngye nevű bejgli - Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda - Szarvas

 

Az Év Ínyenc Bejglije, az Advent Gyöngye hagyományos pozsonyi tésztával készült, töltelékébe pedig mandulás franzsipán, Irsai pálinkába áztatott apróra vágott vörösáfonya, valamint pirított és őrölt fekete szezámmag került, egy csipetnyi fahéjjal megfűszerezve.

 

 

2021-11-25« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk