Az Osztrák konyháról

Az Osztrák konyháról

Az Osztrák konyháról

  
  
Partnerünk, az Osztrák Idegenforgalmi Képviselet budapesti irodája honlapján www.austria.info/hu jelent meg ez a cikk, amely biztosan felkelti az Ön figyelmét is.
  
Ausztriában századok óta nagy becsben tartják a gasztronómiai élvezeteket, az osztrák szakácsművészet receptjei apáról fiúra öröklődnek. Az osztrák konyha leghíresebb alkotásai a fenséges sütemények, melyek mellé természetesen a kávé is elengedhetetlen. Az osztrák konyhát sok esetben azonosítják a bécsi konyhával, ám a vidéki gasztronómia is sok finomságot tartogat az éhes utazó számára.
 
Bécsi ételkülönlegességek
Az osztrák főváros évszázados gasztronómiai múltra tekinthet vissza. Nagy hagyományai közé tartozik a rusztikus fogadó, a Beisl. Az ínyencek városának büszkesége a világszerte ismert Wienerschnitzel, melynek készítését mi magyarok is eltanultuk szomszédainktól, valamint a Tafelspitz. Ez sovány marhahús, amelyet húslében párolnak és sült burgonyával, snidlingmártással, spenóttal, tormával és almapürével körítve tálalnak.

Az ebéd a bécsiek számára sem igazi, ha nem adnak hozzá gőzölgő húslevest grízgaluskával, májgombóccal vagy palacsintával a tányér mélyén. Második fogásnak ajánlott a sertéssült zsemlegombóccal és savanyú káposztával, de megkóstolhatják a Beuschelt is, azaz borjúszívet répával és fűszerekkel. A desszert pedig mi más lehetne, mint almás rétes finom ropogósra sütve. Az "édesszájú" vendégek tortával is zárhatják étkezésüket, például Sacher tortával - sötét és csokoládéval bevont torta -, amely születési helyéről, a bécsi Sacher Hotelről kapta nevét, vagy linzerrel, islerrel, bécsi kockával.
 
Vidéki finomságok
A legnyugatibb tartományban, Vorarlbergben számos fogadó kínál olyan étkeket, amelyek receptje nemzedékről nemzedékre öröklődik. A Kässpätzle például házi készítésű nudli, melyet lisztből, tejből, tojásból gyúrnak, majd vajjal és sajttal szolgálnak fel. Az uzsona nélkülözhetetlen része ezen a vidéken egy nagy szelet gouda vagy ementáli sajt, amit kenyérrel esznek, és egy bögre almaborral öblítenek le. Különlegességenek számít a Konstanzi-tóból kifogott pisztráng, fehér húsú hal és a csuka.

A tiroli konyhát a tápláló, egyszerű étkek jellemzik. A helyi szalonnát és füstölt sertéshúst vagy a tiroli szalonnás gombócba gyúrják, vagy kiadós hidegtálként fogyasztják, s mindezt enciánpárlattal, gyümölcslikőrrel vagy berkenyepálinkával öblítik le. Igazi ínyencségnek számít a Bauernschöpsernes, a panírozott bárány, melyet először hagymakarikákkal együtt pirítanak, majd a főzési idő felében panírozzák. Köretnek vörösborban babérlevéllel és petrezselyemmel főtt krumplit adnak hozzá. Desszertként pedig következhet a fánk vagy a frissen készült almakompót.  
A szomszédos Salzburg tartomány nemcsak Mozarttal, fesztiváljával és híres templomaival lopja bele magát a turisták szívébe. Az ódon falak között sétálva feltétlenül kóstolják meg a salzburgi panírozott marhaszeletet, melyet sörben főznek ki, vagy a szalonnával tűzdelt, olivaolajban kisütött borjúpecsenyét. Édességnek pedig válasszanak áfonyás felfújtat vagy édes főtt pudingot. A finomságok leöblítésére pedig nem szabad elmulasztani a kitünő helyi sört, melyet rendszerint fél literes Krügerlben, krigliben szolgálnak fel. Salzburg másik specialistása az édesség, köztük a világszerte ismert, Wolfgang Amadeus arcmásával díszített marcipángolyó vagy csokoládébonbon, a fenséges Mozartkugeln.
Felső-Ausztria ételkülönlegességeiből kitűnik, hogy valamikor elsősorban mezőgazdasági vidéknek számított. Az étlap nélkülözhetetlen elemei ezen a vidéken a füstölt disznóhús, a Sauerkraut (savanyú káposzta), valamint a gombóc. A tartományban nem egy fogadó külön gombóchetet is rendez, melynek során minden elképzelhető formában - savanyúan, édesen, pikánsan - tálalják e finom eledelt. Az étkezések zárásaként alma- vagy körtebort szolgálnak fel.
 
A legdélibb osztrák tartományban, Karintiában népszerű eledel a vadhús minden elképzelhető módon, például vörösborban párolva. A tavak környékén az étlapot a tisztavizű tavakban fogott halak, tejes és sajtos ételkülönlegességek teszik változatossá. A kisebb fogadókban gyakran házi sütésű búza- és roszliszt keverékéből készült kenyeret szolgálnak fel, melyek egyike-másika 3-4 kilót nyom.  
Stájerországban a helybéliek és a látogatók kedvencei egyaránt az ízletes paraszti ételek. Jellegzetes étel a Heidensterz, a hajdinalisztből, sertészsírból és vízből gyúrt tepertős gombóc, valamint a Klachlsuppe, amely sertésláb-darabokból és zöldségből készült, különböző fűszernövényekkel ízesített leves, A könnyebb fogásokat kedvelő vendég a friss zöldségek bőséges választékából vagy a helyi tökkülönlegességekből válogathat. A saláták különleges ízét a sötéten csillogó tökmagolaj szolgáltatja.   
Alsó-Ausztria konyhája szintén rendkívül változatos. A Duna völgyében és a tavak mellett örök kedvenc a vajban kisütött, citrommal ízesített és petrezselyemlevéllel tálalt ízletes halétel. A térség gasztronómiai ínyencségei közé tartozik a vadhús, a szalonnába göngyölt fácántól a vaddisznósültig. Az édességek közül pedig a Strudel, a tejszínhabos rétes örvend hírnévnek. A
finom falatok után pedig fogyasszanak a helyi likőrökből vagy barackpálinkából.
Burgenland tartomány konyhája ugyanolyan változatos, mint népessége. A magyaros ételek között megtalálhatjuk a gulyást, ragukat, pörköltet vagy a palacsintát. Különösen finomak Burgenland édes borai, közülük is a legjobbak a Neusiedler See (Fertő-tó) partjáról valók.
 
További érdekességekről mint pl. "Kávézzunk" olvashat az Osztrák Idegenforgalmi Képvislet honlapján:
 
Foto: Niederösterreich-Werbung

www.austria.info/hu

2010-01-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk