Bámulatos panoráma a Városliget Cafe & Restaurant-ból

Bámulatos panoráma a Városliget Cafe & Restaurant-ból

Bámulatos panoráma a Városliget Cafe & Restaurant-ból

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A Városliget Café & Restaurant a Városligeti Műjégpálya gyönyörűen felújított központi épületében 2013. szeptember 26-án nyitott meg újra. A több mint 100 éves múltra visszatekintő Városliget Café történelmi környezetben áll a Hősök tere és a királyok szoborcsoportja szomszédságában. A tradicionális értékeket is bemutató, szerethető kávéház polgári bisztró ételkínálattal várta a vendégeket 10 évig, ám 2023-ra megérett a felújításra.

 

 

Budapest romantikája 1895

Az Eventrend Group megújulva üzemeltetheti tovább a létesítményt a Városligeti Műjégpálya épületében. Pályázattal felújították az étterem két termét, hogy illeszkedjenek a Nyár a tavon – Tél a jégen koncepcióhoz, és a meghosszabbított szerződés birtokában megújult erővel folytatják a működést a meseszép környezetben. A cégcsoport vezetői szeretnék jobban kiemelni a vendéglátó intézmény attrakciós értékeit, történelmi-kulturális múltját, épített örökségét, beépülve a Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó téli-nyári szezonális működéséhez.

 

 

December elsején nyitott Európa legnagyobb szabadtéri jégfelülete, ehhez hangolva éltünk a Városliget Cafe & Restaurant meghívásával.

Előbb nézzünk körül a Műcsarnok felöli teraszon, ahol éppen külföldi turisták fotózkodnak. A dekoráció adventi hangulatot kelt a vendégekben, ha a feldíszített karácsonyfa és szánkók közötti asztalhoz kérik a rendelést. A langyos napsugarak melegét a fázósabbak kiegészíthetik egy hősugárzóval, miközben a bejárati ajtóból finom kávéillat csiklandozza az orrokat. Nem véletlen, mert az első terembe lépve egy míves kávépörkölőgép zakatol.

 

 

Kezdjük az étterem bemutatását, szokatlanul fordítva, az étkezések megkoronázásául szolgáló fekete itallal. 

Szabó Ákos szakmai igazgatótól megtudtuk, hogy az új masinában négyféle nyers kávébabból piríthat a képzett kávépörkölő mester a kívánt mértékig. A világ kávétermelő országai közül a legjobbakból, Kolumbiából, Etiópiából és Indiából származik a termés. A prémium minőségű keverék, gazdag aromájú forró italként kerül az asztalokra, ha csak egy délutáni kávézásra, beszélgetésre térünk be. Ízlés szerint választhatunk friss, tejszínhabos Liget kávét, Melange-t, Ír kávét, vaníliás, mogyorós, vagy karamelles Caffe latte-t, Brazil Santos-t és másokat.

 

 

 

Visszatér a századforduló hangulata

A belső építészet kialakításánál erős hangsúlyt kapott az étterem vezetésének törekvése, hogy a csónakázás és a szabadtéri korcsolyázás élményét keltse a miliő. A jégpályával párhuzamosan húzódó tér több részre tagozódik, a vendég kedve szerint választhat tágasabb, vagy kuckósabb helyet. A hatalmas ablakok melletti asztalokról lenyűgöző a kilátás a Vajdahunyad várra. A vár a romantikájával, sejtelmességével, igazi különlegessége Budapestnek, a legszebb alakját az étteremben ülőknek mutatja meg; télen a korcsolyázók, nyáron a csónakázók mögött nézegethetjük. Pazar látvány!

 

 

A nagyterem környezete a téli sportok hangulatát adja, ahol a Városligeti jégpályát idéző belső atmoszféra megteremtése volt a cél. Itt minden dizájn elem a korcsolyázást, a szánkózást, fakutyázást helyezi fókuszba, a dekoráció a padlótól a mennyezetig izgalmassá, mozgalmassá teszi a teret. Korcsolyákat, síléceket helyeztek el, ezek közül egyes darabok az 1940-es évekből származnak, igazi kuriózumok.

 

 

A Törley teremben a főszerep a csónakázásé lett. Ez a tematika minden felületen megjelenik valamilyen formában, a ligeti környezethez köthető illusztrációk kíséretében. A terem közepén egy igazi csónakból készített 12 fős karfás asztal áll. A tavirózsák és fűzfák dekorációi melegebb fényeket kaptak, ezzel is fokozva a romantika és intim hangulat érzését.

 

 

Klasszikusok és modernek az étlapon

A történelmi környezetbe költöztetett kávéház századfordulós polgári konyhát, tradicionális magyar értékeket és ételeket kínál, egyedülálló panorámával gazdagítva.

Az étteremigazgató Fodor Máté és Dobosy József séf a gasztronómiai hitvallásukról elárulják: „A 21. század urbánus kozmopolita vendégigényeinek megfelelve megőrizzük Kárpát-medencei gasztrokulturális gyökereinket a kávéházi koncepció fenntartása mellett. Receptúráink egy részét korabeli szakácskönyvekből és régi főzőasszonyok receptes könyveiből vesszük. A mesterséges ételízesítők helyett zöldfűszereket használunk és az egyszerű, hagyományos ételkészítési eljárásokat a modern konyhatechnológiai eljárásokkal keverve alkalmazzuk.

Az étterem nyitása óta az étlapon megtalálható a marhanyakból készült tradicionális marhagulyás, a klasszikus paprikás csirke túrós csuszával, téli nagy kedvenc az ökörpofa vadasan szalvétagombóccal és a ropogós kacsacomb párolt káposztával.

 

 

Különlegességeink tálalásával szeretnénk még közelebbivé varázsolni vendégeink számára a Városliget Café hangulatát, sportközeliségét, épp ezért néhány kiemelt és signature fogásunkat rendhagyó módon helyezzük a vendég elé: előételeink egyik zászlóshajója a kacsamáj paté, mely kacsazsírban konfitálva, tejszínnel dúsítva, friss zöldségekkel és forró pirítóssal kerül csónak formájú fatálon a vendég asztalára,

  

 

a magyaros húsválogatás pedig házi salátavariációkkal az ünnepi időszakban szánkón érkezik.”

  

 

A desszertkínálat igen széles, az örök klasszikusokon, a Sacher torta és a Somlói galuska mellett megtalálhatók az újfúziósok is, mint a pisztáciás fehércsokoládétorta málna fagylalttal és a mandarinos-mákos tartelette. Az alkotójuk Madácsi Miklós cukrász séf.

  

 

Ujjé, a Ligetben nagyszerű

A Városliget az utóbbi években ugrásszerűen fejlődik, mára újra igazi nyüzsgő városrésszé vált, ahol számtalan kellemes lehetőség várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. Lehet itt nagyokat sétálni, csendesen elvonulni, egy-egy jó italra beüli a Liget számtalan vendéglátó helyének egyikébe, családdal szórakozni az Állatkertben, vagy a Nagycirkuszban. Találkozhatunk magas színvonalú gasztronómiával a Gundelben, vagy éppen kulturális étvágyunkat csillapíthatjuk a múzeumok egyikében, a Néprajzi Múzeumban, vagy a Mezőgazdasági Múzeumban, zenét élvezhetünk a Magyar Zene Házában, de fürdőzhetünk is a Széchenyi Fürdőben.

Választék van bőven!

 

2023-12-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk