Békebeli karácsony

Békebeli karácsony

Békebeli karácsony


A ceglédi Békebeli Cukrászatnak már a bejárata előtt is a múlt század elejét idéző bábok, díszek várják a betérőt, aki azonnal a karácsony hangulatát idéző mézeskalács, csokoládé és narancsillat fogad s mi is volna a hópihe a kedves kis koszorúkban, ha nem szikrázóan fehér kockacukor, és a pult tetején álló fényes tartályból kínálják a puncsot, a fahéjtekerccsel ékes, szép formájú jénai üvegpoharakba töltve.



Az egyik hatalmas tükör előtti asztalkán kelleti magát a karácsonyi vásár sok darabja között az angyalkalács. Változatos a bejgli kínálat, s pompásak a kézműves aprósütemények és a helyben gyártott, légiesen könnyű habkarikák.  Csak úgy nyeldekelek a tejszínes lágy tejkaramella láttán, amelyekből kapható natúr, csoki- vagy narancshéj darabkákkal ízesített változat. Aranyos kis üvegekben kínálják a magas gyümölcstartalmú, házias ízeket őrző zseléket, lekvárokat és kompótokat. Pompásak a hagyományos- és a mini mákos valamint diós bejglik. Az ínyencek kipróbálhatják gyümölcsös, diós szilvaízes, vagy marcipános narancstöltelékkel készült bejgliket is. Mintha porhó borítaná a Stólent, ami hosszan eltartható bajor karácsonyi kalács. Az angyalkalácsról pedig megtudom, hogy azt a legfinomabb csokoládéval öntik le, s Itáliában nagy kedvenc, főként decemberben. Természetesen helyben készítik a szaloncukrot is négyféle változatba. Az Első Magyar Szaloncukorversenyen aranyérmet nyert édességet csokoládéval, az ezüstérmest citrommal ízesítik, s kapható narancs-, valamint málnazamatú is; mindegyik finom csokiburkolatban.



Nem titkolják, hogy a cukros tojásfehérjével díszített mézeskalács figurák alapanyaga a teljes kiőrlésű rozsliszt és mandulaliszt, amit már novemberben begyúrnak és hűtőszekrényben tartanak advent kezdetéig. Így tették a régi világban is, csak akkor a frizsidert a hűs kamra köve helyettesítette. Még egy fontos tudnivaló, hogy a mézeskalácsot jókor el kell készíteni, hogy kellően megpuhuljon, mert csakúgy az igazi.



A Békebeli Cukrászdát vezető mestercukrász, Lajos Mary kérdésemre elmondta, hogy karácsonyi finomságaik nemcsak Magyarországon kelendők, hanem jut azokból, a speciális dobozokban, meg az aranyló kis fonott szánokban például Ausztriába, Németországba, de még Ausztráliába is.


Írta/Fotó: Kőhalmi Dezső

 

2015-12-22« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk