Bonbon, a cukrász és a primadonna tiszteletére

Bonbon, a cukrász és a primadonna tiszteletére

Bonbon, a cukrász és a primadonna tiszteletére

 

 

Egy turisztikai és gasztronómiai honlaptól nem elvárható, sőt különösnek tűnhet, hogy életrajzi adatokkal és történetekkel traktálja a kedves olvasóit. Ebben az esetben mégis kivételt teszünk, mert egy férfi és egy nő filmbeillő románca még édesebbé vált azoktól a bonbonoktól, melyeket Lajos Mary cukrász Cegléden megalkotott. A Dékány desszert és a KüryK-31 két kis csokoládés golyót takar, az egyik a klasszikus narancsos-csokoládés-mandulás, a másik az újabb stílust követő sós-mogyorós.

 

 

Az új nyalánkságok a Békebeli Cukrászat

 

 

csokoládé-manufaktúrájában születtek abból az alkalomból, hogy Kérszigeti Dékány Mihály, világhírű cukrászmester három évvel ezelőtt felavatott emléktábláját megkoszorúzták a Dékány család meghívott tagjai. A „bonbon királynak” is nevezett cukrász, izgalmakkal bővelkedő életéről Lajos Marytől, a Békebeli szakmai vezetőjétől, és Szigethy Gábor írótól hallgathattak történeteket a megjelentek. 

 

 

Lajos Mary kutatja, híven őrzi és ápolja a magyar cukrászat nagyjainak emlékét, mióta Dékány Mihály nevével véletlenül találkozott egy szakmai konferencián Münchenben. Ugyanis Rogen Geerts, híres belga csokoládémester a könyvét dedikálva kérdezte Maryt, hogy honnan érkezett, majd a ceglédi hölgy válaszára felkiáltott: Cegléd! Herr Dekány!

No, ez indította el a cukrásznő érdeklődését és kezdte el kutatni Kérszigeti Dékány Mihály életútját. Megpróbálta kideríteni ki is volt az a Herr Dekány, akit nagyra tartanak a világ neves cukrászai, csak mi, magyarok felejtkeztünk meg itthon róla.  

 

 

Herr Dekány, a bonbonkirály

Kérszigeti Dékány Mihály1870-ben született Cegléden. Édesanyja tagja volt a híres gyulai Reinhardt cukrászdinasztiának. Tizenkét évesen lett az édességek szerelmese, pályája során a világ legnagyobb mestereinek keze alatt dolgozott, és mindenütt elismerést aratott a készítményeivel.

Itthon először Ruszwurm Vilmos, és Gerbeaud Emil alkalmazta, majd a tehetséges, álmodozó fiatalember felhagyott a biztos állásokkal és elment mestercukrászoktól tanulni Németországba, Svájcba, Franciaország­ba. Másfél évtized múltán Oroszországba, Moszkvába került, ahol a világhírű Einem csokoládégyárban négyezer munkást irányított. Itt készítette legfinomabb bonbonjait az orosz cári udvarnak.

Rengeteg viszontagság után 1921 májusában kötött ki az amerikai partokon, és rövidesen megismertette az amerikaiakkal is édességeit. 1923-ban, amikor egy nemzetközi versenyen a zsűri neki ítélte meg az első díjat, a New York Herald Tribune elnevezi King of Candymakers-nek, azaz a Bonbonkészítők Királyának. Ezekben az években 17 aranyérmet, és számtalan elismerő oklevelet kapott különböző cukrászati kiállításokon. Minden versenyt megnyert, ahol elindult.

Dékány Mihály utoljára 1931-ben látogatott haza Amerikából, hogy részt vegyen a Budapesti Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestülete megalakulásának 25. évfordulójára rendezett ünnepségeken. Az anekdota szerint szerelmes lett a kor ünnepelt, majd mellőzött primadonnájába, Küry Klárába. Azonban a románc rövidre sikerült és visszament Amerikába, ahol 1936-ban, Chicagoban halt meg.

 

 

Tisztelet az elődnek

Lajos Marynek két év alatt sikerült sok mindent kideríteni Kérszigeti Dékány Mihály életéről. A nagy mester előtti tisztelete jeléül egy aranybetűkkel nyomtatott, keretbe foglalt tömör életrajzot helyezett el a biedermeier szalonok hangulatát keltő, pazar cukrászdája galéria feljárójában. A Békebeli Cukrászat fontosnak tartja, hogy ápolja a néhai előd emlékét, aki mindenhol megállta a helyét, és magyarságát, gyökereit soha nem tagadta meg.

 

 

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2018-11-13« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk