Borok, sörpárlat és üdítőital Kőszegen

Borok, sörpárlat és üdítőital Kőszegen

Borok, sörpárlat és üdítőital Kőszegen

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Kőszeget nemcsak a műemlékek városának nevezhetjük, hanem a neves borászgenerációkat, a város sörét újjáélesztő vállalkozót, és a Csipkerózsika álmából felébresztett üdítőt, a Bambit is jó szívvel emlegethetjük.

Ismerjük meg város és a környék jó borait, a párlattá átalakuló sört, valamint a legújabb üdítőitalt!

Kőszeg városának a turisztikai látnivalókon túl a másik vonzereje a régió borvidék jellege, a prosperáló borászatok és a jó bor. Ennek a hatalmas értéknek a megőrzését célozza meg a környék 15 borászának és a városnak az összefogása a Nyári borkóstoló napokon és a Kőszeg-hegyaljai Nyitott pincék programokon.

 

 

 

 

Az Alpokalján fekvő városban és környékén nagy múltja van a szőlőtermesztésnek, már egy 1279-es oklevélben említik, mint fontos bevételi forrást. Az évszázadok alatt a más borvidékeken egyértelművé vált nagyüzemi szőlőkultúra itt nem alakult ki, a szőlő termesztése és a bor készítése mindig megmaradt családi gazdaságnak.

 

 

 

 

Magyarország kiemelt borvidékei közül a sopronihoz tartoznak a kőszegi szőlődűlők. Hegyek és völgyek ölelésében, a régió bármelyik pincéjébe térünk be, jó borokra és kellemes borélményekre készülhetünk. A Soproni borvidéken egykoron csak ú.n. apró-fehérszőlőt termesztettek a gazdák, most viszont az ültetvények kétharmadáról az Amerikából származó kékszőlő fajtákat szüretelnek. Különösen előretört és a borvidék jelképévé is vált a Kékfrankos, a Blauburger, és a Zweigelt.

 

 

 

 

Induljunk hát el Cákra, a pincesorra, egy hangulatos bortúrára, kóstolóra!

 

 

 

 

A Kőszegi-hegység környékének egyik legjellegzetesebb színfoltja a Cák falucska melletti csodás gesztenyésben található, régi időket idéző, mesebeli, zsúpfedeles pincesor. A XIX. században épült, egy ideje már műemléki védettséget élvező nyolc boronafalú, hófehér borospince sorakozik a zöld domboldalban.

A pincesor egy kis skanzen, a közelmúltban sarazták újra az egymásra tett gerenda falakat és felújították a rozsszalma tetőket. Néhányba beléphetünk, láthatunk itt különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket, az egyikben pedig kádárkiállítás található. Ezekben a régi épületekben préselték a szőlőt, és tárolták, illetve kezelték a bort. A nagy filoxéra vész után a pincékben főleg gesztenyét és gyümölcsöket tárolták.

 

 

 

 

Stílusosan, gesztenyés kiflivel fogadja a társaságunkat három borász, elsőként Mándli Tibor, akinek a családja a 1985 óta termeszt szőlőt Kőszeg és Zalabér között félúton. A borász a trendi gyümölcsös Chardonnay fehéret és rozét ajánlja.  

 

 

 

 

Stefanich Kornél már ötéves korában vitte a kisputtonyt a nagypapa mellett, így szerette meg a szőlőt. A negyedik generációs gazda a fehérek specialistája, Olaszrizling és Chardonnay kerül a poharainkba, de a fehérek mellett nevezetes vörösbora a hős várvédőről elnevezett Jurisich vére cuvee.

 

 

 

 

Kampits László borászata az egykori Pogány falu völgyében, az Alasz család Panoráma borterasza pedig a Pogányok gerincén fogadja a látogatókat. Kampitséknél szépen gondozott kert lugasában a vidék három jellegzetes vörösborával találkoztunk, amit a családfő a 16 ezer literes pincéből varázsolt elő. Borkóstolókon előkerülnek az ízletes borkorcsolyák is.

 

 

 

Jagodics Attila kézműves pincéjét Kőszegen, a családi házában alakította ki, kis eladó térrel és borkóstolókra alkalmas bemutató helységgel. Fehér borai, vörösei és rozéi egyedi cimkékkel igen kelendőek. A vörös száraz kedvelők különlegesnek találták a 12 hónapos hordós érleléssel készült Naplemente Blauburgert. 

 

 

 

 

A Tóth Pincészethez sétálunk este. A borház az 1800-as években épült klasszicista stílusban, mely mára - egy jelentős felújítás után- újra régi szépségében pompázik. Hangulatos zárt teraszra érkezünk, ahol Tóth Gábor, az eredetileg angol-német tanár igazi tanári részletességgel, lendületesen mesél a kőszegi borok eredetvédelméről. A Kékfrankos tetszett a legjobban, amely kőszegen készült tölgyfahordóban érlelődött zamatos, testes, százaz vörösbor.

 

 

 

Kiss Andrással öt éve találkoztunk, amikor a sok éve elfelejtett Kőszegi sört újra álmodta, visszanyúlva a történelmi hagyományhoz és recepthez, nem kis erőfeszítéssel elindította a kézműves sör gyártását, palackozását és forgalmazását. A pandémia azonban alaposan megtépázta a céget, váltani kellett: most egy újfajta sörpárlatot fejlesztett ki, amely összetett illatú és karakteres, vaniliás-whiskys ízű lesz.

 

 

 

 

No, és a Bambit, a hatvanas évek emlékezetes üdítőitalának újjászületését mutatta be Szubi Martin, az Art Water cég menedzsere. Horvátzsidányban tör fel az Alpok közeli Chernel-kútból a kristálytiszta, természetes víz. Narancs, citrom, rebarbara, gyömbér-boróka ízben, enyhe széndioxiddal és visszazárható, fém kupakkal gyártják. 

 

 

 

 

A Kőszegre utazók - ha nem csak néhány órás borkóstolóra érkeznek, hanem szálláshelyet is keresnek - megtalálhatják például a Fő téren Magyarország egyik legrégebbi, 350 éves szállodáját, az Arany Strucc Hotelt,

 

 

 

vagy szemben a Portré Panziót,

 

 

 

a Várkörön a Harangtorony Szállót, kissé távolabb, a református templom közelében pedig a Kőszeg Panziót.

 

2021-07-20« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk