Edd magad egészségessé!

Edd magad egészségessé!

Edd magad egészségessé!

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Óbudán, a Graphisoft Parkban jártunk a minap, a Felelős Gasztrohős Alapítvány egy másik tagjánál, a Planteen-ben.

 

 Fotó:Felelős Gasztrohős Alapítvány

 

Műemlék gázgyárból futurisztikus irodakomplexum

A Graphisoft Park az egykori óbudai gázgyári területén, közvetlenül a Duna-parton fekvő 16 hektáros zöldterületen elterülő ipari park. Az 1998 óta folyó ingatlanfejlesztés eredményeképpen a különböző méretű irodaházak találhatók, ahol zömében információtechnológiai és biotechnológiai cégek működnek.

 

 

A Park épületeinek tervezésekor meghatározó volt az 1913-tól működő Óbudai Gázgyár építészeti örökségének védelme, mely több megoldásban is visszaköszön. Jellemzőek például vörös téglaburkolatú homlokzatok, melyeket különböző méretű üvegfelületek tagolnak. Az épületegyüttest szépen gondozott, változatos táj- és kertépítészeti ötletek, valamint különböző szobrok és köztéri műalkotások egészítik ki. Mindez mélygarázzsal, Duna-parti sétánnyal és bejárati sorompóval egy kis zárt városrész, igen kellemes munkahely.

  

 

Elsőként a Graphisoft SE költözött ide 1998-ban, amit többek között a Microsoft, a SAP Hungary, a Canon követett. A bérlők között a technológiai világcégek magyarországi központjait és a magyar informatikai ipar zászlóshajóit, de mellettük kisebb, induló vállalkozásokat is találunk. Oktatási intézmények is helyet kértek: az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola kampuszát az általános iskolások számára létesített REAL School követte.

 

 

No, és több étterem, bisztró, kávézó szolgálja ki az épületekben dolgozók és tanulók étkezési igényeit, többek között a Planteen.

 

A jelszó az egészségtudatosság és fenntarthatóság

A vörös téglás U1 épület bejárata felett a The Planteen név, és az étlapon még egy alcím: Plant-based canteen & café szerepel. Mit is jelent a vendéglátóhely jellegét kifejező fogalom? - kérdeztük az ügyvezetőt, Fait Federikát. A fiatal közgazdász hölgy, aki vállalati fenntarthatósági ismereteket tanult Hollandiában, összefoglalta a választ: ez az étrend a teljes értékű növényi élelmiszerek széles skáláján alapul, mint például gyümölcsök, zöldségek, gabonák és álgabonák, hüvelyesek, gombák, diófélék és magvak. Ha fontos a vendég számára a fenntarthatóság és az egészségtudatosság, akkor jó helyen jár! - tette hozzá.

  

 

A 2021-ben alapított étterem egy környezettudatos házaspár ötletéből született és települt éppen a Graphisoft Parkba, azzal az elgondolással, hogy a technológiai világcégek fiatal munkatársai nem csülkös pacalt kívánnak az ebédidejükben elfogyasztani, hanem gondolkodást serkentő, növényi alapú menüt.

 

 

A több helységből álló belső tér falain feltűnőek a modern dekorációs elemek. A feliratok, rajzok is a hely filozófiáját hirdetik, megtörve és feldobva a minimál stílust.

 

 

A szezonális és lokális alapanyagokból Bozsó Roland konyhafőnök olyan kóstoló fogásokat alkotott a számunkra,

 

  

 

mint a póréhagymakrémleves növényi tejszínnel, óceános wrap nori algával, olasz paradicsomos tészta rukkolával,

 

  

 

mexikói burrito, rizzsel, babbal, valamint csokis-kókuszos guba vanília sodóval. Érdekes, kissé szokatlan, de nagyon ízletes ételekről beszélünk.

 

  

  

 

Persze csak azok számára nem mindennapi, akik nem a vegán étrendet követik.

  

 

Az itt dolgozó fizetőképes vendégkör a hétfőtől-péntekig naponta változó két fogásos menüt 3490 forintért, a három fogásost 4690 forintért rendelheti meg, ebédidőben. Nézzük az étlapot: a hét ajánlata sárgaborsófőzelék zöldséges pakorával és szójapörkölttel, kókuszos zöld curry jázmin rizzsel, gyros tál marinált lilahagymával, joghurtos öntettel, és a titkokat rejtő édes meggyes mámor.

 

 

A Park három étterme közül a Planteen különleges, húsmentes, vegán ételeit egyre inkább megkedvelik az itt ebédelők, akik között sok a visszatérő. A pultban sorakozó, elvitelre készített, csomagolt szendvicsek, dobozos saláták is kedveltek.

 

 

A nemzetközi és magyar ételek, a tematikus heti ajánlat gluténmentes opciókkal is kérhető.

 

A kisiskolások a jövő zöld vezetői

A Planteent a szomszédos REAL School Budapest nemzetközi összetételű diákjai ellátása céljából indítottuk el, hogy finom, egészséges és gyerekbarát ételekkel tápláljuk őket - folytatta Federika. - Hamar rájöttünk, hogy ezt az étkezési stílust szeretnénk kiterjeszteni és a növényi alapú táplálkozást szélesebb körben népszerűsíteni, egyben szemléletet is formálni. Ha mérsékeled a húsfogyasztásodat, és növeled a növényi alapú ételek számát a mindennapjaidban, akkor csökkented az ökológiai lábnyomod, ezáltal vigyázol a Földre! Ezt a szemléletet valljuk és sugározzuk a gyerekek felé.

 

 

Az iskolai napi menüt közösen a séffel találjuk ki az 5-14 éves gyerekek számára, így készítünk számtalan zöldségből krémleveseket, laktató olaszos tésztaféléket és magyaros főzelékeket egyaránt. Az otthonitól eltérő, húsmentes étkezést nem könnyű a majd 100 diákkal elfogadtatni, de néhány hét, és megkedvelik ezeket a fogásokat. És ez a cél!

 

 

„A REAL School egy európai szinten is új, nemzetközi általános iskola, ahol a gyerekek olyan gondolkodásmódot, tudást és képességeket szereznek, amelyekkel egy fenntartható, örömteli világot teremthetnek maguknak, illetve a szélesebb társadalom és bolygónk számára is” - olvasható az iskola honlapján.

 

 

Kedves Olvasóink!

A www.aktivpihenes.hu webmagazin munkatársai már évekkel ezelőtt elindultak - a maguk eszközeivel- az egészséges táplálkozás népszerűsítése útján. Korábbi cikkeink, mint például a Csak a mentes kiállításokról és a Felelős Gasztrohős Alapítvány másik tagjáról, a Csillaghegyi Megálló bisztro-kávézóról is, e témáról szólnak.

A közeljövőben további írásokkal és fotókkal készülünk ebben a tárgykörben. Olvassák szeretettel Facebook oldalunkon is!

 

2024-03-09« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk