Édes szalon és kakaóillat

Édes szalon és kakaóillat

Édes szalon és kakaóillat

 

 

Nem hiszem, hogy létezne jobb hely egy cukrászdát-kávézót nyitni, mint a Parlament tőszomszédsága. Ez már önmagában telitalálat. Tavaly, éppen június elején valósult meg egy álom, a Vörösmarty téri, szintén patinás üzlet után itt egy másikat nyitni, amely laza, könnyed, szellős, amely magyar cukrászda, trendi kávézó, illatos-édes bolt és csokoládémúzeum, egyben.


Édes szalon és kakaóillat

 

Történelem, művészet, antikvitás

A Szamos Marcipán Kft. ma már egy igazi édes birodalom, amelyet akár hungarikumnak is nevezhetnénk, hiszen süteményeinek többsége hamisítatlanul magyar és ilyen az egész üzlet hangulata is.

Eddig is turisták tízezrei ittak itt jóféle erős magyar kávét, süteményeztek, fagylaltoztak, kaptak be délelőtt egy friss szendvicset és kukucskáltak ki az emeleti múzeum ablakából, ahol két Parlamentet is látni, egyet, élőben, az ablakból, egyet pedig vitrin alatt, marcipánból.


Édes szalon és kakaóillat

 

Az elegáns szalonból, amelynek bútorai között hajdanán úrikisasszonyok kortyolták a csokoládét és majszolták a bonbonokat, rögtön belépünk a múzeumba. A családi gyűjtemény végre méltó helyet kapott itt a Kossuth tér sarkán: különlegesek a porcelánból készült kiöntők, - hajdanán a csokoládé, mint ital tört be az úri szalonokba – és elképesztő a művészi dobozok választéka, kartonból, papírból, no meg, festett zománcból.


Édes szalon és kakaóillat


A 78 kiló marcipánból készült szép csokoládés lány, a régi patinás kis bolt a National kasszával, a hatalmas, aranyszínű, kakaóbabot formázó térelem, no meg maga a műhely, ahol a minap magam is elkészíthettem az első tábla csokoládémat, igazi élményt nyújt.


Édes szalon és kakaóillat


Elindult ugyanis a napokban a kóstolóval és táblás csoki készítéssel egybekötött túra, amely szinte az első perctől kezdve nagy siker lett. Egész évben turisták ezrei fordulnak itt meg naponta, akik nemcsak egy capuccino-t akarnak meginni a teraszon, hanem örömmel fogadják az érdekes programokat is.


Édes szalon és kakaóillat 

Vidd is haza, amit díszítettél

Amint Bak Judit, a cég pr főnöke a múlt heti sajtóbejáráson elmondta, gyerekek és felnőttek egyaránt lelkesednek az interaktív programért, közte a kakaóbab ropogtatásáért, a csokoládéital kóstolójáért, de a legnagyobb sikere leginkább a táblás  csokoládékészítésnek van. Ezeket mindenki saját maga díszítheti fel és dúsíthatja mandulával, mogyoróval, aszalt gyümölcsökkel, és más finomságokkal, majd – megfelelő idejű hűtés után – hazaviheti.


Édes szalon és kakaóillat

 

Szamos László, a cég főcukrásza egy régebbi sajtótájékoztatón kijelentette, 25 üzletük van, és az évi több mint 3 milliárdos forgalmuk egyharmada külföldön realizálódik, ebben még nincs benne az egy éve nyitott bécsi cukrászda teljesítménye. A választék tekintetében igyekeznek ellenállni az amerikai és a francia trendek beáramlásának, jóllehet, macaront is árulnak, de inkább a hagyomány és a tradíció jegyében fejlesztik termékpalettájukat.


Édes szalon és kakaóillat


A családi vállalkozás ma már 500 főt foglalkoztat. A csokoládé manufaktúra kurzusai eddig is népszerűek voltak: részt vett már hasonlón Harrison Ford is, amikor Magyarországon forgatott.


Édes szalon és kakaóillat

 

Bécsbe is innen szállítanak

A Szamos család, amint azt tagjai nekem egy régebbi interjúban nyilatkozták, a hagyományos, magyar cukrászda híve. Mindegyik üzletük arculata más, de mindenhova – Bécsbe is – a központi termelőüzemekből szállítják a süteményeket és más készítményeket, a minőség tehát garantált. Igyekeznek minden terméket hazai alapanyagokból előállítani. Néha azonban importra kényszerülnek: például Kaliforniából hozzák be a mandula egy részét, mert a hazai kínálat ma már szűkös.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2017-06-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk