Egy magyar pálinkafőzde sikertörténete

Egy magyar pálinkafőzde sikertörténete

Egy magyar pálinkafőzde sikertörténete

 

 

 

Kettős mérföldkőt ünnepelt egy hangulatos, kóstolóval egybekötött sajtóeseményen az évtizedek óta a legmagasabb minőséget képviselő pálinkafőzde, a Márton és Lányai: magyar kajszibarackból készült pálinkája kiérdemelte az idén első alkalommal átadott "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címet, és az alapító Márton János, pálinkafőzőmester példaértékű munkássága "Pálinka Életműdíj" elismerésben részesült. 

 

 

 

Nemzeti italunk a pálinka, amelynek kedveltsége egyre növekszik. 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, majd a kedvező adózási feltételeknek is köszönhetően 2017-ben már meghaladta az 1 millió hektoliterfokot. A Hungarikum előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult az elmúlt 15 évben.

 

 

 

A minőségi pálinka fogyasztása és népszerűsítése érdekben az Agrárminisztérium 2014-ben létrehozta a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, azzal a céllal, hogy a hazai és külföldi fogyasztók megismerjék hazánk kiváló minőségű pálinkáit - fogalmazott dr.Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a sajtóeseményen. 

 

 

 

Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy elsőként vehette át a tárca különdíját. A megújult program üdvözlése mellett, fontos szempontnak nevezte, hogy idén minimum 3, maximum 9 tétellel lehetett nevezni és összesen 5 gyümölcsfajta került meghatározásra. A környezetünk biztosítja a minőségi gyümölcshöz a hozzáférést, de nekünk kell megteremteni a szakértelmet. Az elnyert díj kapcsán a pálinkamester elmondta, hogy a jó gyümölcsön múlik a siker, és aki pálinka készítéssel foglalkozik, annak a hagyományos kajszibarack megkerülhetetlen. Fél liter 40 fokos  pálinkához 5 kg minőségi gyümölcs szükséges.

 

 

 

Tomori Zsófia, a Márton és Lányai, valamint a Villa Pátzay Borbirtok márkanagykövete bemutatta a Badacsonytomajon 17 hektáron elterülő borbirtokot. A balatoni örök-panorámás birtok egyik nagy előnye, hogy egész évben nyitva tart. Zsurki Sándor főborász irányításával a birtok feldolgozó üzemének legfontosabb jellemzőig a gravitációs technológia, a reduktív erjesztés, és a hordós érlelés zempléni és francia tölgyfahordókban. A jelenlegi italkínálat: olaszrizling, pinot noir, szürkebarát és rosé - a terv az 1millió palack/év előállítása.

 

  

 

Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, és Márton János közreműködésével a díjnyertes magyar kajszibarack pálinka mellett a közönség megismerhette a főzde nevével fémjelzett prémium áfonya és nocino, azaz zölddió likőröket is. 

 

 

 

Az eseménynek az elegáns belvárosi Veritas Winebar adott otthont, nem véletlenül, a Pátzay István által vezetett borkereskedés ugyanis három éve a Márton és Lányai márka 50%-os résztulajdonosa. Ez azt jelenti, hogy a Veritas a kizárólagos forgalmazója a Márton és Lányai pálinkáknak, az ő szakembereik dolgozzák ki a marketingstratégiát, illetve kötik meg a kiemelt szerződéseket. Azért döntöttek a társulás mellett, mert a brand ismertsége, elismertsége évtizedek óta vitathatatlan, a legmagasabb minőséget képviseli. 

 www.borkereskedes.hu

Írta/Fotó:Barna Judit

2019-07-28« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk