Élénk érdeklődés kísérte Badacsonyt - New Yorkban
Természetesen a budapesti Boscolo szállodában, a világ legszebb kávéházában, ahol a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület a 30 éve kapott „Szőlő és bor nemzetközi városa” cím apropóján a borvidék rejtett csodáit mutatta be, nagy érdeklődés mellett.
A tematika a muzeális borok Badacsonyát helyezte a középpontba. Volt 50 éves, az 1967-es Kéknyelű, vagy 48 éves, a Semillon, ezek kóstolására is lehetőség nyílt a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet standján.
Természetesen sokan éltünk vele.
Aki viszont az általa leginkább kedvelt badacsonyi fajtának a kóstolgatására vállalkozott, az is nagyszerű élménnyel gazdagodott. A 33 kiállítóból 30 volt a borász, rajtuk kívül eljött a kitűnő, sokféleképen fűszerezett Szegi sajtokat
előállító lesencei családi gazdaság, nem hiányzott a Teodóra ásványvíz, a terület fontos kincse
és a zöldségekből, gyümölcsökből chipet és más, akár bor mellé is fogyasztható mandulát, diót, paleóliszteket készítő Bellabadacsony.
Bár kóstoltunk Rózsakőt, de a Borbély pincészet 2014-es Bács-hegy Olaszrizlingje azonnal megnyert bennünket, ahogy Bakó Ambrus 2012-es Teraszok Olaszrizlingje,
majd a Szeremley Birtok késői szüretelésű 2000-es Olaszrizlingje volt a sorozat csodálatos befejezése.
Nagyon tetszett a Skizobor vidám címkeparádéja,
és 2009-es Kéknyelűje. A 2H Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös borokat hozott, érdemes volt kísérleteznünk a Tabunelloval.
Az előadások is élénk érdeklődés mellett zajlottak, így biztos lehetnek a rendezők, és a borászok, hogy érdemes lesz jövőre is ide utazni.
Írta: Dr. Hajós Anna
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán