Eperfesztiválok határon innen és túl

Eperfesztiválok határon innen és túl

Eperfesztiválok határon innen és túl


Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Itt az eperszezon! A közkedvelt édes, piros, zamatos gyümölcs, és a hozzá kapcsolódó rendezvények ideje nálunk főleg május hónapra esik, de van ahol június közepén is tart még az eperszüret és a hozzá kapcsolódó vigasságok. Ki gondolta volna, hogy több mint 50 eperfesztivált tartanak szerte a világon? Ebből csak Amerikában, vagy negyvenet.Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Az eper tehát kiterjedt rajongótábort tudhat magáénak. Ennek a lédús piros termésnek sokoldalú a felhasználása is. A hagyományos szörpök, sütemények, lekvárok mellett megállja a helyét eperborként, pálinkaként, vagy koktélként is, a hűsítő eperfagylaltról nem is beszélve. (Egyéni vélemény, de a legfinomabb és legegészségesebb mégis eredeti formájában, frissen némi porcukorral, vagy anélkül.)

Akik szeretnének egész nap eper illatú és epres gasztronómiai termékeket kínáló rendezvényeken részt venni, azoknak ajánlom az alábbi összefoglalót. Itt az alkalom végigkóstolni a világ epreit, szamócáit a hazai és a németországi programoktól kezdve a dél-tiroli eseményeken keresztül egészen a hagyományos olasz eperfesztiválig.  

Itthon, két helyen rendeznek nagyobb eperközpontú eseményt, Tahitótfaluban, és Alatkán. 

Eperfesztivál Tahitótfaluban

Aki inkább Budapesthez közeli rendezvényt keres, az látogasson el június  8. és 10. között a Dunakanyarba. A Szentendrei-szigeten fekvő Tahitótfalu főként az epertermesztéséről ismert, 1999 óta rendeznek itt eperfesztiválokat. Az idén kerek 20. évfordulós, három napos eseményre várnak minden eperkedvelő érdeklődőt. 


Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Az idei fesztiválon a gyümölcs legváltozatosabb feldolgozási módjaival lehet megismerkedni, az epres méztől az eperpálinkáig. Persze lesznek azért más finomságok is, és zene, tánc. muzsika, családi vetélkedők, komplett vidámpark, no meg az ilyenkor elmaradhatatlan kézműves kirakodás -és vásár. A zenei felhozatal egész különlegesen vegyes; fúvószenekar, népzene, operett, cigánynóta és a könnyűzene ismertebb képviselői váltják egymást a színpadon. Szombaton hagyományosan Eperkirálynőt, vasárnap pedig Eperkirályt választanak. A szokásos lekvárfőzés mellett egyéb programokra lehet számítani. A hétvégi esti koncertek idén fellépő sztárjai a Neoton Familia és a Kozmix.

A Tahitótfalui Eperfesztivál helyszíne  a szépséges Dunakanyarban, a Szentendrei-szigeten, a Duna-part.  A rendezvény minden programja ingyenes. 

Cím: 2022 Tahitótfalu, Fesztiválpark

A fesztivál weboldala: www.eperfesztival.eu

 

Heves-Alatka Eperfesztivál

Nem meglepő módon, szintén az eper a központi témája a Heves-Alatkai Eperfesztiválnak, amit idén már a 4. alkalommal rendeznek meg, mindenki nagy örömére Heves-megyében.

 

A rendezvény plakátjakép forrása: a rendezvény plakátja / Heves Média


2018. május 26-án a volt általános iskola udvarán megrendezésre kerülő eseményen lesz főzőverseny és páratlan párlatok párbaja (nem csak eper pálinkákkal), kiállítások, kézműves foglalkozások, táncház és koncertek, mazsorettek és fúvósok, illetve rengeteg gyermekprogram.

Ha valaki nem tudná, Alatka kedvelt horgászparadicsom is, a látogatókat finom halászlével várják. Aki nem kedveli a halat, az sem marad éhen, mivel az óriásbográcsban 1500 adag alföldi gulyás készül a vendégeknek. A Heves-Alatkai Eperfesztiválon fellépők között csupa ismert névvel lehet találkozni, mint például a Happy Gang, a Fiesta, a különleges hangú ex Nox-os Péter Szabó Szilvia, vagy az itt is koncertező - tuti fanatikus eper rajongó – Neoton Familia. :)

A rendezvény ingyenes, helyszíne: Heves- Alatka, iskola udvar
A fesztiválra óránként ingyenes buszjáratok indulnak a hevesi városháza elöl.

A Heves-Alatkai Eperfesztivál facebook eseményéhez itt lehet csatlakozni.

 

Eperfesztivál Esslingenben

A németországi Stuttgarthoz közeli bájos kisvárosban Esslingenben minden év júniusában - idén június 16-án - hagyományos ünnepséget rendeznek az epernek. Ilyenkor epres dekorációkat helyeznek el a tereken, a kirakatokban, de még az utcai lámpákon is. Az eperfesztivál (Erdbeerfest - Esslingen am Neckar) helyszíne a belvárosi Küferstraße-Blarerplatz-Ottilienplatz, ahol a kiállítók várják az édes gyümölcs rajongó látogatókat.Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Az epres ínyencségek különböző változatait lehet ilyenkor kóstolni, legyen az a kedvelt epres sütemény, mint a hagyományos eperkocka, vagy alkoholos formában, mint az eperbor.  A legkisebbeknek eper szörppel kedveskednek a szervezők. A helyi termelőktől epret is lehet vásárolni a helíszínen. Az esslingeni eperfesztiválon a vásár mellett programokkal is készülnek, tánccsoportok, zenekarok, koncertek szórakoztatják a résztvevőket.

Az eperfesztiválról Esslingen weboldalán lehet informálódni: www.esslingen.de 

 

Eperfesztivál Martelltalban

A Dél-tiroli Eperfesztivál (Südtiroler Erdbeerfest) június utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre Martelltal-ban. A fesztivál Európa legmagasabban fekvő eperföldjein termett gyümölcsök hagyományos betakarításának ünnepe. Az itteni termőterületek a tengerszint felett 900 és 1800 méteren helyezkednek el. A száraz, enyhe éghajlat, a meleg nyári napok, a hideg éjszakák és a növény figyelmes gondozásának eredménye a Martelltal-ban beérő szamóca utánozhatatlan zamatos íze.Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


A fesztivál kísérőprogramjai a termelői piac, a vezetett gyalogos –és lovas túrák, valamint az izgalmas gyermekprogramok.

Évről évre látogatók ezrei érkeznek a világ minden tájáról Martelltal-ba az Eperfesztiválra, a hely nyújtotta kulináris élvezetekért és a változatos szórakoztató programokért. Három évenként Eperkirálynőt is választanak, aki a Martell-völgy édes gyümölcsének lesz a nagykövete.

Az idei esemény dátuma: 2018.06.23-24.

A Dél-tiroli Eperfesztivál weblapja itt érhető el: https://www.martell.it/beeren/

  

85. Nemi Eperfesztivál 

Rómához közel, 30 km-re fekszik egy városka, ami szintén régóta híres eper központú hagyományőrző rendezvényéről. Idén kerek 85. évfordulójukra készülnek a Castelli Romani (római kastélyok) szívében fekvő Nemiben. A Castelli Romani legkisebb városa évszázadok óta híres ízletes gyümölcséről, 1922 óta tartanak eperfesztiválokat. Az egy hétig tartó fesztiválra (Sagra delle Fragole a Nemi) számtalan programmal készülnek. Jellegzetes történelmi táncokkal, koncertekkel, hagyományos ruhákba öltözött felvonulókkal lehet itt találkozni.
Fotó: Vrábel Ilona Éva


Ilyenkor tartják a Nemi Flower Show-t is, amikor változatos virágkompozíciókkal díszítik fel az egész várost. A virágkiállítás is sok turistát vonz, azonban a  leglátványosabb nap mindig június első vasárnapja (idén június 3.), a Fragolare hagyományos parádéja és az ingyenes eperosztás. Virágok és eper. Létezik ennél szebb párosítás?

A fesztivál facebook eseményéhez itt lehet csatlakozni.

Aki nem tud személyesen részt venni a Nemi Eperfesztiválon, az a youtube linkre kattintva virtuálisan betekintést nyerhet a vidám eseménybe.

Nemi weboldala: http://www.visitnemi.gov.it

 

Long Island-i Eperfesztivál

Amerikában, majdnem minden megyében tartanak különböző, eperhez kapcsolódó rendezvényeket. A legnagyobbakat főleg Kaliforniában, Floridában, Oregonban. A felsorolásból nem maradhat ki Long Island, ahol 1955. júniusában rendezte meg első eperfesztiválját a Mattituck Lions Club. Az esemény évről-évre nőtt, a szórakoztatáson kívül fontos feladatuknak tartják a rászorulók megsegítését. Ebben több szponzor és híresség támogatását élvezik. Jelenleg 20 szervezetet támogatnak a fesztivál bevételéből.Fotó: Vrábel Ilona Éva


A Long Island-i Eperfesztivált június közepén - idén 06.14-17. között - tartják. Rengeteg programmal, látványossággal készülnek: lesz kézműves foglalkozás -és vásár, óriás vidámpark, koncertek, karnevál, tűzijáték, különböző gyerekprogramok, bűvész, tombola, gasztro-udvar, eperevő verseny, epres finomságok és csokiba mártott eprek hada, na meg persze a szokásos Eperkirálynő választás. A megválasztott Eperkirálynő ösztöndíjat kap, és évente számos rendezvényen képviseli a klubot.  Aki nem pont az eper miatt látogat el a rendezvényre, az sem fog unatkozni.

A fesztivál weboldala: http://mattituckstrawberryfestival.org/

 

Írta, összeállította: Vrábel Ilona Éva

képek forrása: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán,
Heves-Alatkai Eperfesztivál/Heves Média, Vrábel Ilona Éva

 

2018-06-16« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk