Epres és málnás a legjobbak közt

Epres és málnás a legjobbak közt

Epres és málnás a legjobbak közt

 

                                     

Szerző: Tamás Dorka

Fotók: Somogyi Béla

 

Izgalmas alapanyagok domináltak a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizésén, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a budapesti Zila Kávéházban rendezett meg. Bár a mandula és az eper volt a sláger, de néhány extrém alapanyag, mint a yuzu, a tonkabab, a napraforgókrém is felkeltette a zsűri figyelmét. Végül a mogyorós, csokoládés, epres és málna ízű kreációk kerültek a döntőbe, melyek közül június végén kerül ki az idei győztes.

 

A cukrászok az utóbbi hetekben sok kihívással találták szembe magukat a vírusjárvány kapcsán, de a kísérletező kedvüket az iparágat ért nehéz körülmények sem vetették vissza. Idén ugyanis újszerű ízpárosításokkal és különleges technológiák alkalmazásával készítették el pályamunkáikat a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre.

 

A szerdai elődöntőben a verseny háromszoros győztese, Nándori László, cukrászmester zsűrielnökként segítette kiválasztani a 2020-as év legjobbjait tortáit. A zsűritagok ezúttal - a járvány-helyzet miatti biztosági intézkedéseket betartva - nem egy asztalnál ülve, hanem egymástól 1,5 méteres távolságban, külön asztaloknál pontozták a versenyműveket.

 

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan édességek is szerepeltek, melyekben különlegességek, a többi között tonkabab, csipkebogyóliszt, yuzu (japáncitrom), som, édesburgonya, cékla, napraforgókrém alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint az eper, a mandulaliszt vagy éppen a kakaó.

 

A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett - a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiválasztott torták mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak diabétesszel élők és az egészséges életmód hívei is. A versenyművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a cukrászok.

 

 

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták

 

Szecsői mámor - Hisztéria cukrászda, Tápiószecső

 

 

Ami pisztácia - AMI Süti Kft. Monor

 

 

Kicsi mogyoró- Virág cukrászda, Szeged

 

 

Csicsíjja - Virág cukrászda, Szeged

 

 

Szentivánéji álom – Ludwig & Mentesi Kft. Pilisszentiván

 

 

A zsűri június végén választja ki a nyertes, hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortát, melynek elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd. 

 

2020-06-11« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk