Farsang, fánkok, fesztiválok a hagyomány jegyében

Farsang, fánkok, fesztiválok a hagyomány jegyében

Farsang, fánkok, fesztiválok a hagyomány jegyében

Fotó: Vrábel Ilona


A pálinka-kolbász fesztiválok mellett az országban több helyen szerveznek fánk-központú rendezvényeket farsangkor. Fontos a hagyományok továbbvitele, azonban ilyenkor adott a lehetőség a fánkok egyéb variációinak és újdonságoknak a  kipróbálására is.

Az ország legjobb fánkfesztiváljain és hagyományőrző rendezvényein a gasztronómiai kínálatot koncertek, ügyességi játékok, vetélkedők, előadások, gyermek -és családi programok, folklór műsorok, kézműves vásárok színesítik.

Íme a legnépszerűbb farsangi fánkfesztiválok és versenyek, amikre érdemes ellátogatni.

 

Jótékonysági fánksütő verseny - Vácduka

Van egy jó fánk receptje? Február 2-án Vácdukára, a Művelődési Házba várják azokat, akik egy kipróbált recepttel szívesen megmérettetnék magukat fánksütő versenyükön. Az V. Vácdukai fánksütő és forraltbor főző versenyen bárki részt vehet - egyéni indulók, és csapatok is - aki a helyszínen 15:30 és 16:00 óra között leadja a nevezését. Hagyományos, és különleges receptekkel is lehet indulni. Tavaly harminckilenc különböző fánkkal neveztek a versenyzők, a zsűrinek biztos idén sem lesz könnyű dolga.

Kép forrása: Művelődési Ház, Vácduka


Érdemes a külcsínre is odafigyelni, a szakmai zsűri nem csak az ízvilágot, hanem látványt is értékeli. Aki csak kóstolgatni szeretne, az kóstolójegy ellenében megteheti, ezzel egyúttal jótékonykodik is. Hozzájárulásával a Benedek Elek Általános iskola udvarának felújítását támogatja. Idén is díjazzák az év fánkját - a győztes vándorserleget kap - és a forraltbor főző verseny győztesét.

Az eseményt zenei produkció, fánkos ügyességi játék, és a legkisebbek örömére lufihajtogató bohóc színesíti. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Időpont: 2019. február 2. (szombat) 16:00
Helyszín: Művelődési Ház, Vácduka

Forrás: Makkos László polgármester és a Művelődési Ház honlapja 

Vácduka weboldala

 

XX. Hájastészta- és fánksütő verseny - Csömör

Aki Budapesthez nagyon közel keres autentikus programot, annak érdemes erre a gasztronómiai fesztiválra ellátogatnia. Idén a kerek huszadik Hájastészta- és fánksütő versenyüket tartják a csömöriek februárban.

Kép forrása: Művelődési Ház, fotó: Klacsán Péter


Az esemény pár éve lekvárfőző versennyel is kibővült, ami remek párosítás, hiszen a hagyományos fánk elképzelhetetlen házi lekvár nélkül. A versenyen egyéni indulók, és csapatok is megmérettetnek, az elkészült süteményeket pedig szakmai zsűri bírálja el, melynek elnöke Hargitai György mesterszakács.


Kép forrása: Művelődési Ház, fotó: Varga Gábor Vargosz


A látogatók megismerkedhetnek a csömöri ízek, a hájastészta, a fánk és a lekvárkészítés technikái mellett a helyi népviselettel is. Az elkészített süteményeket kóstolójeggyel lehet megvásárolni. Az eseményen nem csak kóstolni lehet, hanem a helyszínen kipróbálható, megtanulható a tészta dagasztás, nyújtás, szaggatás, és sütés művelete. A gasztronómiai versenyt folklórprogramok is kiegészítik.

Időpont: 2019 február 9. (szombat) 14:00
Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Ház

Forrás: Petőfi Sándor Művelődési Ház honlapja

Petőfi Sándor Művelődési Ház 

 

III. Budai Farsangi Fánkfesztivál

Tágasabb helyszín, új élmények és az előző évekhez képest még több fánkos finomság, forró ital várja a látogatókat III. Budai Farsangi Fánkfesztiválon. A rendezvény idei témája a hagyományőrzés, így a különlegesebb, kísérletező megvalósítások mellett most nagyobb hangsúlyt kapnak a hagyományos, klasszikus fánkok.

Fotó: Vrábel Ilona


Az eseményre nem csak édesség kedvelőket várnak. A budai Gesztenyés kertben február utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő fánkfesztiválon sós fánkok is kóstolhatók. Az élménysátorban kipróbálható a fánkkészítés és dekorálás, a legkisebbekre gondolva pedig ingyenes gyermekvidámparkot is felállítanak a helyszínen.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Időpont: 2019. február 23-24.
Helyszín: Budapest, XII. kerület, Gesztenyés kert 

Forrás: az esemény közösségi oldala

III. Budai Farsangi Fánkfesztivál facebook oldal

 

XI. Országos Farsangi Fánkfesztivál 2019 - Nagykanizsa

Az ország leghíresebb farsangi fánkfesztiválja a nagykanizsai, ami 2019-ben az eddigi időpontoktól eltérően, március 1-3. között rendez meg a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház. Az esemény 11 éve a hagyományápolás jegyében azért jött létre, hogy az eredeti recepteket, hazai ízeket és népszokásokat megőrizve, a különféle szalagos, csöröge, krémes, lekváros, rózsa- és mindenféle egyéb fánkokat népszerűsítse. 

Kép forrása: VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház


Az eseményen nem csak kóstolni, venni lehet a finom fánkokat, hanem csapatoknak fánkversenyen is lehet nevezni, amit szakmai zsűri értékel és díjaz. A látogatókat a számtalan fánk variáción és a gasztronómiai élményen túl egész nap változatos kulturális és zenei produkciókkal, népi együttesekkel, szórakoztató műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal és vásárral, továbbá a farsangi népszokások felelevenítésével, maszkkészítő pályázattal, valamint vidám farsangi felvonulással is várják.

Kép forrása: VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház


A szervezők minden korosztály szórakoztatására gondoltak. Garantáltan senki sem fog unatkozni, aki ellátogat március első hétvégéjén a nagykanizsai Országos Farsangi Fánkfesztiválra.

A rendezvény a Magyar Fesztivál Szövetségtől 2018-ban minősítést kapott, ami biztosítja az esemény színvonalát, jelentőségét és egyediségét. 

Időpont: 2019. március 1-3.
Helyszín: Kanizsa Pláza, Thúry György Múzeum

Forrás: VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház 

Országos Farsangi Fánkfesztivál esemény weboldala

 

Említést érdemel még a monori KultPince ötletes, Falánk Fánkfaló Találkozója elnevezésű rendezvénye, ahol a fánkok mellett gyermekprogramok és kézműves vásár várja a látogatókat február 9-én 14 órától.

A farsangi fesztiválok közül pedig borkedvelők figyelmébe ajánlom a korabeli egri farsangokat megidéző Farsangi forgatagot a híres Szépasszony-völgyben. A szintén február második szombatjára szervezett eseményen az egri bornegyed pincészeteinek újbor kóstolója és a jelmezes programok mellett fánkok is szerepelnek a kínálatban az Édeskert jóvoltából.

 

Írta: Vrábel Ilona Éva

Képek forrása: Művelődési Ház Vácduka, Petőfi Sándor Művelődési Ház,
VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház, saját

 

2019-01-31« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk