Fatörzs torta recept Hévízről
Ki ne ismerné a fatörzs tortát, amit mindenki megcsodál furfangos szépsége miatt! Egy igazi séf receptje alapján mindenki bátran nekivághat elkészítésének.
Plótár István, a HOTEL EURÓPA fit****superior szálloda mesterszakácsa farsangi jelmezbe öltözteti a hotel büfékínálatát a február 5-ei farsangi gasztronómiai barangolás alkalmával! Természetesen a kínálatból nem hiányozhat a csörögefánk, a hagyományos, szalagos farsangi fánk sem.
Ki ne ismerné, és szeretné a fatörzs tortát! Plótár István receptje alapján mindenki bátran nekivághat, hogy egy különleges fatörzs tortával lepje meg vendégeit farsangi bulijára!
A fatörzs torta mellé a tejszínhabbal töltött és csokoládéval borított gomba is dukál, így szinte erdőnyi édesség várja a vendégeket!
Fatörzs torta receptje
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 púpos evőkanál liszt
- 1 csipet só
- késhegynyi sütőpor
A töltelékhez:
- 4 tojás sárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 10 dkg étcsokoládé
- 20 dkg vaj
- 4 evőkanál kakaópor
- 5 dkg apróra vágott cukrozott narancshéj
- 5 dkg mazsola rumba áztatva
- aki szereti, tehet bele 5 dkg apróra vágott diót
- 1-2 evőkanál rum
Elkészítés:
A
sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy nagy, lapos tepsit béleljünk ki
sütőpapírral. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, majd a lisztet
fokozatosan keverjük hozzá. A tojásfehérjékhez adjunk egy csipet sót, és
robotgéppel verjük kemény habbá, majd apránként adagolva óvatosan keverjük a
tésztába. Öntsük a tepsibe, és süssük meg kb. 12-15 perc alatt, 165 fokon. A
kész süteményt egy konyharuhával együtt tekerjük fel.
A krémhez a cukorral kikevert tojások sárgáját gőz fölött besűrítjük, majd
lehűtjük. Ebbe a krémbe belekeverjük az előzőleg felolvasztott étcsokit, a
vaníliakivonatot, a kakaót, a habosra kevert vajat és a rumot.
A piskótatekercset kiterítjük, megkenjük a krém 2/3 részével, megszórjuk
mazsolával, narancshéjjal, dióval. Feltekerjük a piskótát úgy, hogy a széle
alulra kerüljön. Bevonjuk a maradék krémmel, majd díszítjük.
A receptet köszönjük Plótár Istvánnak!