Fedezd fel Szombathely ízeit!

Fedezd fel Szombathely ízeit!

Fedezd fel Szombathely ízeit!

 

 

A megyeszékhely, mint turisztikai desztináció kissé lemaradt az utóbbi évtizedekben előretört Bükfürdő és Sárvár mögött, mert inkább a kulturális és szakrális értékeiket fejlesztették, azok bemutatására helyezte a hangsúlyt a város. A népszerűvé vált wellness turizmussal Szombathely egyelőre nem tud versenyezni, ezért -a történelmi emlékek népszerűsítése mellett- előtérbe került a helyi sajátosságú gasztronómiai kínálat erősítése.

A Vas megyei Turizmus Szövetség kiadott egy térképet, ami nem a turista utakat mutatja, hanem a sokrétű gasztronómiai választékból ajánl éttermeket, bisztrókat, kávézókat, borászatokat a városba látogatóknak.

 

 

 

Szombathely, Kőszeg, Csepreg, Celldömölk, Sárvár, Lukácsháza, Bükfürdő, Őriszentpéter, Felsőcsatár, Győrvár, Cák és a többi település közül először kiválasztjuk a megyeszékhelyet. Okostelefonnal a térképen lévő QR kódra kattintva elindítjuk a navigációt, amely elvezet a kiszemelt helyekhez. A találomra kipróbált technikával felkeresünk néhány vendéglátóhelyet a térképen lévők közül. Kulináris kalandra fel!

 

Védett platán alatt

 

 

Szombathely szívében, az Iseum Savariensevel szemben a Cafe Móló Étterem terasza mellett valamikor egy vékonyka fa növögetett, ami az évtizedek alatt derekas törzsűvé terebélyesedett.

 

 

 

 

Az öreg fa hajlott ágait mentve a Mólót úgy alakították ki, hogy a tető szerkezetében helyet hagytak neki, így az a nyári teraszon kellemes hűvöst nyújt a vendégeknek. A már-már családtag platán történetét és a bejárathoz elhelyezett desszert-hűtő vendégcsalogató célját Hódi Imelda

 

 

 

üzletvezető mesélte el a mediterrán hangulatú térben. Hozzátette, arra számítanak, hogy az őszi szezonban a sütőtökből és a gesztenyéből készült ételeknek és desszerteknek lesz nagy sikere,

 

 

 

például a sütőtökös tiramisu,

 

 

 a vegán csokoládé torta málnával és a mangós, túrós crumble máris nagyon népszerűek.

 

 

Pálinka aromatoronyból

 

 

A Magyar-Molnár Pálinkaház családi üzemében a tulajdonosok a csúcstechnológiát képviselő, német lepárlóberendezést választották, amelyen kiemelkedően gyümölcsös párlatok születnek. Magyar József tartósítóipari mérnök,

 

  

 

pálinkafőző mester büszke arra, hogy a pálinkáik a 2015-ös, 2016-os, 2017-es Vas Megyei Pálinkaversenyen számos arany és ezüst minősítést szereztek. Úgy gondolja, hogy a kiemelkedő szaktudás, a rézüstös,

 

 

 

fafűtéses magas technológiai szint és a gyártás igényes környezete mind meghatározója a minőségi pálinkakészítés kultúrájának.

 

 

 

A pálinkaház első ütemben bérfőzdeként indult, jelenleg már saját pálinkakollekciót is előállítanak és értékesítenek, valamint látványfőzdeként is működnek. A 13 féle alma, szilva, kajszibarack, birs, kökény pálinka gyümölcsei jól bevált szállítóktól érkeznek, válogatott, kifogástalan, vegyszermentes minőségben.

 

 

 

Gourmet vacsora látványkonyhából

A négycsillagos Artis Boutique Hotel a város legújabb és legmodernebb szállodája, melynek egy közel száz éves épület ad otthont.

 

 

 

Az elegáns szálloda a belvárosban mindössze pár lépésre fekszik a város főterétől, de a város történelmi látnivalói, kulturális helyszínei is csak egy rövid sétára találhatóak. A volt Matáv ház átalakítása után közel egy éve nyitott a hotel földszintjén a Daniel&Frére Étterem is.

Tóth Eszter szállodaigazgató

 

  

 

örömmel újságolta, hogy a magas minőséget megcélzó hotel a hét eleji napokban a városban dolgozó külföldi üzletemberekkel teltházas,

 

 

 

hétvégén a hazai vendégek töltik meg a letisztult berendezésű szobákat.

A látványkonyhában készülő wagyu marha argentin,

 

  

 

a friss tengeri halak Bécsből érkeznek,

 

 

saját fagylaltjukból és márkás röviditalokból széles a választék, köztük nyolc fajta rumot tartanak

 

 

 

- tudtuk meg Németh Dániel tulajdonos-séftől.

 

 

 

 

Újraértelmezett cukrászat

 

 

A 93 éves Mészáros Cukrászda Szombathely kertvárosában keresendő. A belső tér hangulatos, polgári miliője az évek során mit sem változott,

 

 

 

az ízek a régiek, mert ma is a család hagyományaiból építkeznek. Azonban a receptek megújultak, korszerűsödtek az új, egészséges táplálkozási szempontok szerint; csak tiszta vajat és minőségi tejből készült tejszínhabot használnak.

 

  

 

Érthető, hogy a monarchia-beli Rigójancsiért és a mandulás, marmeládés Anna tortáért a város másik feléből is jönnek az édesszájúak- büszkélkedik Mészáros Gábor tulajdonos.

 

 

 

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-11-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk