Francia sztárcukrászok Budapesten, avagy mi is az a madeleine?

Francia sztárcukrászok Budapesten, avagy mi is az a madeleine?

Francia sztárcukrászok Budapesten, avagy mi is az a madeleine?

 

 

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Cukrászok Országos Ipartestületének égisze alatt, Vojtek Éva – mestercukrász, szakosztály tagunk - szervezésében a nagysikerű, szakmai újdonságokat bemutató francia mestertanfolyamot.

Denis Matyasy, és első mestere Patrick Simeone, valamint Roland Zanin háromnapos budapesti tanfolyamon avatta be a magyar kollégákat a francia cukrászsikerek titkaiba. A világhírű francia sztárcukrászok vezetésével könnyű, rafinált, habos és gyönyörű sütemények születtek a Dráva utcai tanműhelyben. A háromnapos kurzus végén, hatalmas asztalon sorakoztak az ínycsiklandó epres, csokoládés, mogyorós torták és más sütemények.

A szakmai eseményen részt vettek a hazai cukrászpalántákat oktatók is, köztük Kemény Andrásné, aki beszélgetésünk alkalmával kifejtette, hogy a cukrászat mindig is határokon átívelő műfaj volt: az Eszterházy tortát legalább három ország tudhatja részben magáénak, mi mégis igazán magyarnak véljük. Európában főleg az osztrák cukrászdák hasonlítanak a hazai üzletekhez.


Francia sztárcukrászok Budapesten, avagy mi is az a madeleine?  Francia sztárcukrászok Budapesten, avagy mi is az a madeleine?


A bemutató végén a francia vendégek interjút adtak a jelenlévő újságíróknak. Mint szavaikból kitűnt, a franciák nem nagyon foglalkoznak más országok cukrászati trendjeivel, nem izgatja őket különösebben az amerikai cake pop és cupcake láz, mint ahogyan arra is legfeljebb rácsodálkoznak, hogy más országokban melyek a szakma hagyományai. Természetesnek veszik, hogy mindenki tőlük akar tanulni. Ők legfeljebb az elődeiktől… Talán ebben rejlik sikerük titka!

Amit fontosnak tartanak, hogy minél kevesebb cukrot és kevesbeb zsírt, például magas zsírtartalmú tejszínt alkalmazzanak, bár ezt nehéz kikerülni anélkül, hogy a minőség rovására ne menjen a végeredmény. Az magától értetődő, hogy csak valódi és természetes alapanyagokkal dolgoznak, és sok friss gyümölcsöt használnak fel. Divatosak manapság a félgömb formájú kis „minitorták”, amelyek tortaszeleteket helyettesítenek.

Úgy vélik, hogy a magyar cukrászok mind magasabb színvonalon dolgoznak, legalábbis erről győződött meg sokadik budapesti látogatása során a magyar gyökerekkel is büszkélkedő Denis Matyasy.


  Francia sztárcukrászok Budapesten, avagy mi is az a madeleine?


Ha már a francia hagyományokról szó esett, készültek madeleine-k is. Megtudtuk, mi is ennek a kagyló alakú piskótának az eredete. Egy francia lány, Madeleine, megajándékozta a kis omlós sütikkel a francia honban vendégeskedő  Stanislas Leczynski lengyel cárt (XV. Lajos apósát)  akinek annyira ízlett a sütemény, hogy lelkesen kínálni kezdte vele lányát, a francia királynét. A kagyló alakú kis piskóta népszerűsége ekkor kezdett felfelé ívelni, majd meghódította egész Franciaországot. A madeleine-t Proust tette világhírűvé, „Az eltűnt idő nyomában” című művében fontos szerepet szán a kis aprósüteménynek.

Írta/Fotó: Dr. Elek Lenke

2017-05-15« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk