Gazdálkodj okosan, avagy milyen a home office menü?

Gazdálkodj okosan, avagy milyen a home office menü?

Gazdálkodj okosan, avagy milyen a home office menü?

 

 

Szerző: Elek Lenke

 

Hogyan alkalmazkodik a gasztronómia megváltozott életvitelünkhöz, és a vészhelyzethez? Az éttermek zárva, amelyik nyitva van, az főleg házhoz szállítást vállal – amíg lehet, és amíg képes rá az alkalmazotti gárda. De azért házi ötletekből sem vagyunk híján.

 

Már a nyárra kacsintgat egy szupergyors és egészséges leves, a spanyolországi üdüléseket idéző gazpacho.

 

Szükséges hozzá egy csemegekukorica konzerv, néhány szem paradicsom, 1 piros kaliforniai paprika, 1 kígyóuborka, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szelet fehérkenyér, fél lilahagyma és fűszerek. A felkockázott zöldségeket és a darabokra tépkedett kenyeret fűszerezzük, majd turmixgépben vagy egy botmixer segítségével pürésítjük. Tálaláskor a leves tetejét 1-2 kanál kukoricával, apróra vágott lilahagymával és uborkával diszítjük.

 

Miután mindenki alaposan bespájzolt konzervekből és alapvető élelmiszerekből, a mélyhűtők is tömve, most már csak az a feladat, hogy újszerű módon tálaljuk az azokból készült fogásokat a családnak. Az egyik, idejében ügyesen kapcsoló konzervgyár újabban home     office fogásokat kínál a honlapján. Ezek a kamrában lévő konzervekből elkészíthető ételek gyors, érdekes és divatos receptjei.

 

Főleg, ahol gyerek van a családban, ott érdemes újítani, mert egy idő után amúgy is unatkozni fog a csemete. (Azért nem árt készenlétben tartani egy kis sült krumplit arra az esetre, ha a kicsi végképp nem hajlandó megenni a zöldségeket…)

 

 

Fotó: Bonduelle / Up Advertising

 

 

Penne és burrito

 

Ha fő fogásról van szó, akkor köztudottan az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a tészta, amit különböző szószokkal percek alatt ízletes ebéddé varázsolhatunk. A klasszikus paradicsomszósztól elrugaszkodva érdemes kipróbálni a citromos-tejszínes zöldséges pennét. Ehhez szükség van színes zöldségkeverékre – ami lehet konzerv vagy mélyhűtött - 3 dl tejszínre, 2 gerezd fokhagymára, citromra, 300 g tésztára, parmezánra és fűszerekre. Amíg a tészta fő, egy kis olajon megpároljuk a felszeletelt fokhagymát és adjuk hozzá a zöldségkeveréket, majd felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a citrom levét és fűszerezzük. Ha a tészta megfőtt, rákanalazzuk a szószt, és reszelünk rá jó sok parmezánt.

 

A kicsik kedvence lehet a laktató vegetáriánus burrito, amit akár a 30 perces otthoni ebédszünetben is el lehet készíteni. Ehhez a szuper mexikói fogáshoz nem kell más, mint mexikói babos konzervzöldségkeverék, tortilla lapok, - ezek elég sokáig elállnak - reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg rizs párolva, tejföl és fűszerek. A konzerv vagy mélyhűtött zöldségmixet összepirítjuk fokhagymával.  Ezután már csak össze kell állítani a burrito-kat: a tortilla lapot megkenjük egy kis tejföllel, tegyünk rá a már megfőtt rizsből, erre kanalazzuk a babos szószt, majd jöhet a reszelt sajt. Az alját behajtva feltekerjük, adagoljuk, és máris fogyasztható.

 

 

Fotó: Bonduelle / Up Advertising

 

 

Az egzotikus grízes tészta

 

A konzervekből elkészíthető izgalmas fogások mellett kezdik majd idővel megtanulni és megszeretni az egyszerű magyar fogásokat is az ifjú háziasszonyok. A világot járt, több nyelven beszélő fiatal menedzser, értelmiségi réteg tagjai talán jobban ismerik ma a kuszkuszt, a labneh nos, a paellát, a tarte Tatint, mint a régi magyar klasszikus ételeket.

Az idősebb korosztály tagjai – persze csak Skype-on vagy telefonon - tanácsokat adhatnak a fiataloknak a smarni, a túrógombóc, a zöldbableves, a grízes tészta vagy a rakott krumpli elkészítéséhez. Ezeket a fogásokat a mai nagyvárosi huszonévesek szinte egyáltalán nem ismerik, számukra legalább olyan egzotikusak, mint a humusz, a shaksuka  vagy a pita.  Hasznos fellapozni a minden háztartásban évek óta a polcokon porosodó szakácskönyvgyűjteményt is.

A régi menzakaják újjá éledése várható tehát, hiszen ezekhez minden hozzávalót be lehet spájzolni.

 

Csokoládés és narancsos

 

Érdemes átnézni az otthoni fűszerarzenált is. Ami lejárt, kidobni, a meglévőket viszont fokozatosan felhasználni. Egy megszokott, alapvető magyar ételt feldobhat egy szokatlan fűszer, egy krumplilevesbe szórt grillkeverék pikáns karaktert adhat a világ egyik legegyszerűbb fogásának. A palacsinták újjá éledhetnek egy vízfürdőben kevergetett, narancshéjjal megbolondított csokoládészósztól – márpedig szinte minden háztartásban van elfekvő, ajándékba kapott csokoládé. A narancs héját pedig - alapos forróvizes kefélés, ha úgy tetszik, fertőtlenítés után - le is fagyaszthatjuk, mert jól jöhet kacsasült mellé is.

 

Az okos, felelősen gazdálkodó háztartás ideje jött el. Jó lenne, ha a járvány utáni időszakban sem feledkeznénk meg néhány tanulságáról.

 

2020-03-21« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk