Gesztenyés angyalbölcső és vágott bonbon a Békebeliben

Gesztenyés angyalbölcső és vágott bonbon a Békebeliben

Gesztenyés angyalbölcső és vágott bonbon a Békebeliben

 

 

Ceglédről Lajos Mary meghívása negyedik éve is megérkezett a már hagyományos emléktábla koszorúzásra. A Békebeli Cukrászat tulajdonosával való első találkozás óta elfog a kalapot emelő tisztelet és elfogódottság érzése, amikor a szépséges cukrászdájába belépek, mert a szakmaszeretet, a vendég iránti elköteleződés sugárzik a miliőből, a finomságokkal roskadásig megrakott pultból, a berendezésből és a muzeális cukrászati kincseket rejtő vitrinekből egyaránt.

 

  

 

A galérián, a kis asztaloknál ülve valóban a 20. század eleji békebeli idők nosztalgikus hangulata áraszt el az óriási csillárok fénye mellett, a tejhabos Illy capuccinot kortyolgatva.

 

Emlékezés Herr Dekányra

Lajos Mary cukrásznak sikerült sok mindent kideríteni Kérszigeti Dékány Mihály életéről. A mester előtti tisztelete jeléül az épület falán márványtáblát helyezett el, amit idén novemberben is megkoszorúzott a város vezetésének képviselője és a Magyar Cukrász Ipartestület tisztségviselője.

 

 

 

A Békebeli Cukrászat fontosnak tartja, hogy ápolja a néhai előd emlékét, aki mindenhol megállta a helyét, és magyarságát, gyökereit soha nem tagadta meg. A világot járt, ceglédi születésű bonbonkészítő cukrász mester révén lettünk, mi, magyarok megbecsült részesei a csokoládé világtörténetének.

 

Mary kitartóan tovább kutat

Kérszigeti Dékány Mihály1870-ben született Cegléden. Édesanyja tagja volt a híres gyulai Reinhardt cukrászdinasztiának. A később kalandos életű magyar cukrász 12 évesen lett az édességek szerelmese, pályája során a világ legnagyobb mestereinek keze alatt dolgozott, és mindenütt elismerést aratott a készítményeivel. Minden versenyt megnyert, ahol elindult.
Ruszwurmtól, Gerbeaudtól tanult, majd elment mestercukrászok mellé Németországba, Svájcba, Franciaország­ba. Másfél évtized múltán Moszkvába került, ahol a világhírű Einem csokoládégyárban négyezer munkást irányított. Itt készíti legfinomabb bonbonjait az orosz cári udvarnak. 1917-ben a Romanov-házat és II. Miklós cárt leváltotta az orosz forradalom és a dinasztia történeti dokumentumait – benne Dékány Mihály pályafutásának e szakaszát, és bonbon receptjeit is - titkosították.

Mary nem adja fel Dékány Mihály életének kutatását, próbál kapcsolatot teremteni szentpétervári levéltári anyagok betekintésére.

 

Az előétel berúgja az ajtót

Mary a makaron vitrin előtt mesél a csodás falatnyi desszertről, amely nemrég meghódította egész Magyarországot.

 

 

 

A maraconak számtalan változata lehet, aminek csak a képzeletünk szabhat határt. Az alapforma egy kerek korong, létezik francia és olasz recept is, fő édes alapanyagai a tojásfehérje, a porcukor és a mandulaliszt. Az elkészült maracon párban járnak, így össze kell tapasztanunk őket. A két maracon közé tehetünk bármilyen krémes tölteléket, csokikrémet, vajas vagy citrom krémet, vagy akár tokaji furmintos kacsamájat is.

Az Áts forgács nevű újdonság kacsamájas töltelékében parajdi sóval ízesített tokaji zselé került, tetejére mandula. Ezzel az általánosan ismert recepteken jóval túllépő csúcsgasztronómiai alkotással Mary megcélozza a legjobb borokat kínáló éttermeket, hiszen ilyen különleges előétel még nincs a prémium kategóriás vendéglátás étlapján.

 

 

 

A kiváló hazai borok és pálinkák egyre inkább helyet kérnek a cukrászdák készítményeiben is, ilyen a Békebeliben a vadmandarinnal és tokajival megbolondított Golden Lady,

a tokajival ízesített, mandulában megforgatott Raszputyin trüffel

 

 

 

és a tokaji mousse-al lezárt, őszibarackos, vaníliakrémes Pink Lady.

 

 

A barackpálinka pedig picurka üvegcsében kerül a Túrógombócos mellé, igazán extra párosításban. 

 

Karácsonyra bonbonok

  

 

Az örökké alkotó cukrásznő három alapelve, a regionalitás, a szezonalitás és az innováció jegyében sok új termékkel készül az év végi ünnepekre. Figyelembe veszi, hogy sok család egyre inkább nem otthon tölti a karácsonyi napokat, hanem néhány napra elutazik wellnesselni, ők szép kis dobozba csomagolva magukkal vihetnek Békebeli édességeket.

 

 

 

 

A reneszánszukat élő bonbonok közül egy egész pultból is válogathatnak a vásárlók. A tonkababossal, a kajszibarackossal, a bountyssal együtt kedvező fogadtatásra számít a munkaigényes, kézzel készített legősibb apróság, az ú.n. vágott, amelyet kinyújtás után felszeletelnek és egyenként csokiba mártanak. 

 

 

 

 

Idén egyedülálló lesz a kézzel készített, egyenként papírba csomagolt málnás, csokoládés, narancsos szaloncukor!

 

 

 

A sport ad ihletet

Lajos Maryt a folyamatos alkotás felelőssége nagyon leköti, mert sokat gondolkodik új és új cukrászati terméken. Pihenésképpen és aktív regenerálódás miatt naponta 8-10 kilométer kerékpározik, és miközben tekeri a pedált, jutnak eszébe a ragyogó, kreatív ötletek. A Tokiói Olimpia is kiemelt időszakot jelent majd jövőre a Békebeli Cukrászat életében, hiszen négy ceglédi olimpikon tiszteletére 2014-ben is elkészítették a Rió Rió monodesszertet.

 

  

 

2020-ban is bizonyára lesznek ceglédi kiutazó sportolók….hogy Mary számukra milyen finomsággal készül, egyelőre még titok.

Írta: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2019-11-10« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk