Irány a felelős táplálkozás!

Irány a felelős táplálkozás!

Irány a felelős táplálkozás!

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Érkezett egy hír a neten, hogy az egészséges táplálkozás jegyében a Felelős Gasztrohős Alapítvány olyan kampányba kezd 2024-ben, amivel népszerűsítheti a környezetbarát élelmiszerek fogyasztását.

Utána jártunk, megkerestük a kezdeményezőt és kipróbáltunk két éttermet. Az Alapítvány munkatársával, Kiss-Szabó Eszter kommunikációs vezetővel találkoztunk először, akinek kézenfekvő kérdéseket tettünk fel.

 

 

 

Mit is kell tudnunk a Felelős Gasztrohősről?

---Miért csatlakoztál a Felelős Gasztrohős kezdeményezéshez?

Azért, mert imádok enni, főzni, sütni, és emellett erősen foglalkoztat, hogy mindezt úgy tegyem, hogy a Földünk se szomorkodjon. Ja, és nagyon szerettem volna egy kis zöldség szuperhősös pólót!

---Ha étel lennél, mi lennél?

Valamilyen süti, mert ugye az vagy, amit megeszel, és hát… (Eszter nem titkolja, hogy szereti az édességet)

---Mi volt a legfurcsább dolog, amit valaha ettél és hol?

Még kiskoromban kóstoltam cápauszonyt. Nagyon vártam, hogy megízleljem, de számomra borzalmas volt, és felnőttfejjel már tudom, hogy nem is egy Gasztrohős kaja.

--- Mi is egyáltalán a Felelős Gasztrohős Alapítvány, mik az alapítók legfontosabb céljai?

A környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. Hiszünk abban, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étrendünket, s ezáltal jót tehetünk magunkkal és környezetünkkel is.

Izgalmas és szerethető lakossági kampányokkal, egyszerűen alkalmazható tippekkel, finom receptekkel mutatjuk meg, hogy mennyire egyszerű odafigyelni arra, hogy mi kerül az asztalunkra.

  

 

Kávézók, vendéglátóhelyek csatlakoznak a mozgalomhoz

Sokrétű szakmai tevékenységgel segítjük a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését, és a fenntarthatósági törekvések kommunikációját a vendégek felé- folytatja Eszter.

 

 

Fotó: Kőfaragó Anna

 

Fontosnak tartjuk a felnövekvő generációk megszólítását, edukálását is, különböző programokkal: ovisoknak szól a Gasztrohős Palánták foglalkozás, kisiskolásoknak a Gasztrohős Padtárs, középiskolásoknak pedig a Diák PróbatÉtel programunk. Felnőtteknek szól a Gasztrohős PróbatÉtel akadálypályánk, amely tulajdonképpen egy csapatépítés, egy olyan felszabadult, jó hangulatú esemény, ahol valódi tudásátadás is zajlik, játékélményhez kapcsolódva.

 

 

Igyekszünk üzeneteinket pozitív formában megfogalmazni, tippeket adva, tapasztalatainkat beépítve egyre hatékonyabban kívánunk kommunikálni, hogy valódi változást érhessünk el.

Országosan 40 tagja van a szervezetnek. A Fenntartható Kávézó, vagy Fenntartható Vendéglátóhely védjegyéért komoly feltételeket kell teljesíteni.

 

 

HÉV-vel sokan utaznak a Belvárosba Csillaghegyről

A Szentendre-Batthyány tér közötti HÉV végállomások között található Csillaghegy, Budapest 3. kerületében. A szerethető, barátságos városrészből sokszázan indulnak dolgozni mindkét irányba reggelente. Hogy is hívhatnák másképpen, mint Csillaghegyi Megállónak a HÉV állomás melletti épületbe 8 éve megálmodott kávézó-reggelizőt?

 

 

Az előtérben „A hely, ahol megállhat egy finomságra” felirat szólítja meg a betérőt, és tényleg, reggel 10-kor már teltházzal várt bennünket a tulajdonos, Podpácz Dorottya.

 

 

A környezetvédelemből diplomázott -EU szakértő, 2016-ban a vendéglátóiparban jártas barátnőjével, Czettli Brigittával vágott bele egy teljesen más szakmába.  Azóta már megkapták a Fenntartható Kávézó minősítést, és bekerültek a Budapest Top 10 reggelizőhely közé.

 

 

 

 

A Felelős Gasztrohős Alapítvány minősítését azok a vendéglátóhelyek, kávézók kaphatnak, amelyek megfelelnek a szigorú kritériumoknak, valamint folyamatosan törekszenek arra, hogy még „zöldebbé” tegyék a működésüket.

Partnereik, közül a Csillaghegyi Megálló-ban odafigyelnek a hulladékkezelés, az energia-, és vízgazdálkodás optimalizálására, és termékeik elsősorban hazai alapanyagokból, adalékanyag-mentesen készülnek.

 

 

Dóritól megtudtuk, hogy a lokálpatrióta helybeliek, gyermekes családok, diákok jelentik a törzsközönséget, akik ott jártunkkor is egymásnak adták a kilincset. Érthető, hogy a kiváló helyre települt kávézóban vásárolt, frissen illatozó péksütemények a HÉV-re várakozás perceit megédesítik. Népszerűek a könnyen elvihető pozsonyi kiflik, a csokis, gesztenyés croissantok, pogácsák, de a ráérősebbek beülhetnek egy meleg villásreggelire, hagymás baconos, sajtos rántottára, ham&eggsre.

 

 

A lekvár-kakaó-méz kombós zabkását az egészségtudatosabbak a tejhabos kakaót nagyi kalácsával a kicsik kérik. Népszerű a házi gyümölcsvelővel tálalt gofri, kapható alkoholmentes, forró bio puncs és minőségi szálas tea.

 

 

A Dél-Amerikából érkező Arabica kávé külön érdekessége, hogy „direct way” módon érkezik a kávépörkölő céghez, ezáltal kisebb az ökológiai lábnyoma.

 Akik pedig kávékülönlegességre vágyódnak, ők megbolondíthatják az italukat az egyedülálló My Spicy Cup kávéfűszer-kollekció egyikével, amelyek szintén egészségtudatosak, mivel tartósítószer, adalékanyag mentes, vegán termékek.

A különleges, karateres ízei, nem nyomják el, hanem inkább kiegészítik a kávé aromáját, ezzel megfűszerezve a mindennapokat. A ceyloni fahéj, gourmet vanília, tonkabab, szegfűszeg, narancsvirág, perui ginzeng és más izgalmas összetételű kávéfűszerek, kis fémdobozokban, megvásárolhatóak otthonra is. A forró kávéba keverve, tejhabbal megbolondítva, igazi kávékülönlegességet kaphatunk latteként, vagy cappuccinoként.

  

 

A Csillaghegyi Megálló tulajdonosai komoly gondot fordítanak arra, hogy a nap végén megmaradt finom péksütemények jó helyre kerüljenek: a társadalmi felelősségvállalás jegyében elviszik azokat a helybéli gyerekotthonba, a környezettudatosságra figyelve pedig gyűjtik kávézaccot, amely a környék kertjeiben táplálják a növényeket, ezért cserébe virágok érkeznek a kávézóba tavasszal.

 

További információ: www.gasztrohos.hu, www.csillaghegyimegallo.hu

 

2024-03-05« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk