Kézműves finomságok a Tisza-tó körül

Kézműves finomságok a Tisza-tó körül

Kézműves finomságok a Tisza-tó körül

 

Szerző: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Ha valaki először jár Poroszlón és nem vezeti navigáció a Rétesházhoz, akkor bizony elmehetünk mellette a Kossuth Lajos utcán. A kiállított tábla is elkerülheti a figyelmünket, mert Tiszafüredről a hídon át haladva a 33-as út nagy kanyarjában a forgalomra figyel az ember. Talán a Tisza-tavi Ökocentrumba is igyekeznek a látogatók autóval, kerékpárral, hiszen ez a hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk. A felszálló madárra hasonlító épület Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát és a gasztronómiai finomságok boltját összekötve érdemes Poroszlót felkeresni, nem fogunk csalódni!

  

 

Rétesek, betyárbatyúk, pogácsák, szörpök

Az édes illatú kertben, a tipikus parasztház tornácán most is hosszú sor áll a kiadó ablaknál. Ha sok a vásárló, nem ritka, hogy sorszámot osztanak, amíg a vevő száma következik, leülhet a kertben. Lehet kérni a sokféle rétes közül a kedvenceket, helyben fogyasztva, vagy elvitelre, de akár fagyasztottan is rendelhet a vendég, ha otthon akarja megsütni a rudakat.

 

 

Krusperné Bádonyi Tímea és családja a Rétesház mellett a Kemencés Udvarházat is vezetik. Ha nagy a hajtás az állandó alkalmazott és a nyári diákmunkások mellett a házaspár gyerekei is besegítenek.

 

 

60 rúd rétest vittek ma reggel el - fogad bennünket Krusperné Bádonyi Tímea örömmel, de kissé fáradtan, mert hajnal 5 órakor kelt, hogy a rendelés időre meglegyen. Tegnap 140 darab baconos, hagymás kalácstésztás betyárbatyút rendeltek az ifjúsági PET kupára, nem egyszerű ezeket a mennyiségeket elkészíteni. A Rétesházban nem szokatlan a nagy mennyiség készítése, mert messze földről is jönnek ide a finomságokért. Ajánlatos az előrendelés, ha ünnepekre, eseményekre, rendezvényekre, ajándékba szeretnék vinni nagyobb adag rétest, vagy sóst.

 

 
A házban folyamatosan sülnek a réteseket, jó vastagon megtöltve szezonális gyümölcsökkel, vagy káposztával. A legkeresettebbek a mákkal kevert meggyes, barackos, túrós. A rétesek mellett kapható betyárbatyu, pogácsa, illetve különleges házi lekvárok és szörpök, melyek adalékanyag nélkül készülnek, alacsony cukortartalommal.
A helyben fogyasztó család nyugodtan időzhet a kerti asztaloknál, mert a nagy porta a gyermekek számára szórakoztató időtöltés. A kicsik nyugodtan ugrálhatnak, fogócskázhatnak, hintázhatnak, szabadon engedhetik játékos fantáziájukat, miközben felfedezik a pajtában rejlő régi bútorokat, tálaló eszközöket, és a kis szekeret.

 

 

Tímeát július első napjaiban kérdeztük, hogy a Tisza-tó idei általános forgalmáról mi a tapasztalata: egyértelműen csökkent az előző hónapokban, és várhatóan július-augusztus is kevesebb turistát fog hozni - felelte. A környékbeli szálláshelyeken a megszokott 2-3 éjszakás foglalások helyett – még a rendezvények idején is- inkább az 1 éjszakás tartózkodás a jellemző.

Ezt a tendenciát érzékelik és annál inkább is erősítik a marketinget, hogy a 16 fős Kemencés Udvarházuk a két nyári hónapban megteljen vendéggel. 

 

Egy csepp Tisza-tó

Abádszalók felé vesszük az irányt, ami a tó déli csücskénél található 4000 fős település. A város Tiszafüred után a tó másik leglátogatottabb idegenforgalmi központja, a kiskörei vízlépcső megépítése után pedig az aktív vízi sportok, a horgászat, a vadászat szerelmeseinek paradicsomává vált.

Most nem a tó nyújtotta élvezeteket keressük, hanem Szabó István, az ’Egy csepp Tisza-tó’ sulyomcsokoládé és bonbon megalkotójának portáját az Őszike úton. A kézműves desszert megálmodója több mint 20 éve határozta el, hogy egyszer elkészíti a Tisza-tó csokoládéját. Megszerezte a védett növény évi 200 kilogrammjára korlátozott felhasználási engedélyt. Azóta a sulyom szüretelési idejére, július elejére minden évben izgalommal készül, amikor Abádszalók és Sarud medencéinek alacsonyabb vizeiről gyűjtik be a növényt.

  

 

Azt szinte minden Tisza-menti ember tudja, ismeri, hogy őseink fogyasztották a növény magját, főként lisztként feldolgozva - mutatja be István nekünk a sulyom jellegzetes alakú, szúrós termését és a belőle készült bonbont. Sok ötletelést és véletlenek sorozatát követően készült el az első, már piaci, kereskedelmi forgalmazásra is alkalmas csokoládé termék. A sulyom kivonata adja a bonbonok töltelékének ízesítő anyagát, ilyen formában az elmúlt évszádok alatt soha, senki nem dolgozta fel ezt a termést.

A csokoládé mellett szörppel, sörrel és pálinkával is kísérletezik a cukrászmester és jövőbeli terveiről is beszél: a jelenlegi szálláshely-működtetést szeretném elengedni és csak az ’Egy csepp Tisza-tó’ márka termékeivel kívánok foglalkozni. Fő tevékenységként marad a csokoládé-bonbongyártás, szélesítjük a sulyommal ízesített sörök palettáját egy csokoládés-sulymos barna sörrel és egy világos, alacsony alkoholfokos sörrel. Partnert keresek egy exkluzív, sulyom formájú bonbon gyártására és tervezzük a sulyom ízesítésű fagylaltkrém bevezetését a piacra.

  

 

Az idei nyári hónapokban Szabó Istvánnak a szaloncukor készítés a legfőbb feladata, amivel az októberi OMÉK-on akar megjelenni, utána céges Karácsonyi ajándékként kívánják piacra dobni

 

 

2023-07-11« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk