Kinyitottak a pincék - Rosalia, csak azért is

Kinyitottak a pincék - Rosalia, csak azért is

Kinyitottak a pincék - Rosalia, csak azért is

 

Szerző: Elek Lenke

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a szőlőbirtokok bejárására is, de finom falatokban sem lesz hiány.

Az idei hagyományos Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvény mégis elmarad, jóllehet, a pincék, bisztrók, éttermek örömmel és borral várnak minden látogatót a pünkösdi hétvégén - és nemcsak akkor. Varga Máté, a HNT( Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) elnökségi tagja az egyik szakmai orgánumban emlékeztetett rá, hogy lassan elkészülnek a 2019-es borok. Ma már a járványhelyzet megengedi, hogy a borszerető közönség betekinthessen a pincékbe, kellemes környezetben kóstoljon.

 

 

Kinyitottak a pincék - Rosalia, csak azért is

 

 

Nemcsak pünkösdkor

Örömhír, hogy a szabályokat betartva működhetnek a borászatok teraszai, borkimérései, ám nem csak pünkösdkor, hanem a többi hétvégén is. Nyitott pincékkel, vezetett borkóstolókkal, pincelátogatással várják az ország 22 borvidékén a helyi termelők a borok szerelmeseit – tudjuk meg a szakírótól.

De egyelőre csak online fesztiválokról lehet szó. „Koccintunk is, meg nem is. Találkozunk is, meg nem is. Együtt borozunk, eszünk, és bulizunk, de most egy kicsit másként” adja tudtunkra a Rosalia #csakazértis, vagyis az idén 9 éves fesztivál 2020-as online kiadása.

 

 

Kinyitottak a pincék - Rosalia, csak azért is

 

 

Június 5-én és 6-án, este 6-tól három órában jelentkezik a Rosalia Fesztivál az éterben. Lesz élő interjúk borászokkal, zenészekkel, a gasztronómia képviselőivel, rosé- és pezsgőkóstoló sok-sok zenével fűszerezve. Az eseménynek a Liget Budapest Projekt által felújított Millennium Háza ad otthont, háttérben a Rózsakerttel.

5-én, pénteken a pop-up stúdió borász vendége lesz Dúzsi Tomi és Szentpéteri Attila, a hölgyek részéről pedig Gálné Dignisz Éva és Nyúlné dr. Pühra Bea. Könnyed beszélgetést ígér Farkas Kriszti „Volkova”, a Folkfonics Együttes énekese. 6-án, szombaton folytatódik a Rosalia #csakazértis. Közelebbről megismerhetünk két fiatal borászt: Béger Ákos és Farkas Gedeon avat be minden borkedvelőt a díjnyertes roséborok készítésének titkaiba.

A Balatonról Bezerics Dani és Baranyai Péter érkezik, remélhetőleg pár palack pezsgővel a táskájukban. Megismerhetünk két hölgyet is, akiknek szó szerint édes az élete: Háfra Kati, a makaronkészítő, és András Tünde, a kürtőskalácskészítés mestere. Odett is fellépett volna az idei Rosalián, és most az éteren keresztül találkozunk vele, este pedig tévétorna helyett a Mongooz and the Magnet koncertje mozgat át mindenkit.   

 

 

Kinyitottak a pincék - Rosalia, csak azért is

 

 

Különös pohár, divatos borok

Ebben a mindenki számára különös évben a Rosalia egy különös poharat is készített: a már ismert grafikák mellett egy #csakazértis 2020 inspiráló felirat teszi mindenki számára emlékezetessé az elmúlt időszakot. A jó hangulat elengedhetetlen része a közös kóstolás, élőben, a borásszal együtt. A kollekció az idei nyár talán legtrendibb borait tartalmazza. Az esemény honlapja  különféle akciókat, más eseményeket is ígér.

Remélhetően elindul az ágazat szervezettebb marketingtevékenysége is, mert egyelőre csak szórványos, ötletszerű közlemények és szaklapok interjúi nyújtanak némi információt a borászat jelenlegi helyzetéről. Igaz, még van elég bor a pincékben, és kibírjuk népes fesztiválok nélkül is, de most igazán rá kellene kapcsolni – mér amennyire engedi a büdzsé és az aktuális rendelkezések - a népszerűsítés mindenféle formájára.

 

 

2020-05-31« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk