Kortárs cukrászat - avagy terefere kóstolóval

Kortárs cukrászat - avagy terefere kóstolóval

Kortárs cukrászat - avagy terefere kóstolóval

              Bergmann Ernő - balatonfüredi cukrász

 

            A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum évek óta helyszíne annak a programsorozatnak, amely a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete segítségével kóstolóval egybekötött beszélgetésen ismerteti meg a leghíresebb, a szakma kiválóságaihoz tartozó cukrászokat az érdeklődő közönséggel. Napjainkban már a múzeum hírlevelének megjelenési napján szinte minden hely elkel, annyi törzsvendégre számíthatnak a rendezők.

            Április utolsó szerdáján két olyan család leszármazottja érkezett ide, akiknek neve fogalom a szakmában. A Szamos cukrászat alapítója, Szamos Mátyás után már az utódok viszik tovább a hagyományokat. Van cukrászdájuk, csokoládéműhelyük, múzeumuk, egész cégbirodalmuk. Indultak egy kis cselédszobából és mára az egyik legnagyobb hazai cukrászvállalkozást tudhatják magukénak. Talán ők azok, akiknek egyedül sikerült Bécsben is cukrászdát nyitni, és 10 országba szállítani. Az alapító fia, Szamos László beszélt a fejlődés történetéről, kiemelte, hogy a marcipándíszek formázásától hogyan jutottak el a minőségi alapanyagok kizárólagos felhasználása révén a sikerekhez.

            A balatonfüredi Bergmann cukrászda ugyancsak a familiáris szellemi örökség révén áll biztosan a lábán. A győri Bergmann cukrászdát 1939-ben alapította Bergmann Imre cukrászmester. Sorsukat megnehezítette a háború, az államosítás. Csak 1955-ben sikerült újra Győrben talpra állniuk. Míg az öccse a győri cukrászdát vette át, Bergmann Ernő és családja Balatonfüreden nyitotta meg üzletét. Apró történetekkel érzékeltette, milyen lépések során jutott el a sikerig. Dolgozott a technikum elvégzése után a Gerbaudban, Frankfurtban a cukrászolimpián 5 aranyat nyert el, kreált különleges, sikeres süteményeket, mint például a Capitain Morgant. Mint elmondta, nem volt könnyű az első években, 18 helyi cukrászda között kellett életben maradni. Többek között azértis nehéz volt, mert ők is csak igényes alapanyagokat hajlandók felhasználni, és ennek az árban tükröződni kell. Napjainkban már két cukrászdájuk üzemel Füred főútján. Fia, Nándor a nyomdokaiba lép, az idei Ország tortája versenyre a hatos döntőbe két alkotása bekerült.

            A kóstolgatás pedig igencsak finom volt.

Írta/Fotó: Hajós Anna           

2018-04-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk