Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor

Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor

Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor

 

            A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum hagyományos kortárs cukrászok sorozatának idei első alkalmával a Nyírség két cukrászával ismerkedhetett meg az érdeklődő közönség kóstolóval és beszélgetéssel összekötött bemutatkozáson. A tereferében fontos levezető szerepet vállalt Kiss Imre múzeumigazgató és a Magyar Cukrász Iparosok országos Ipartestülete nevében Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője.


Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor


            Valójában a mesterrel és tanítványával találkoztunk: a nyíregyházi cukrászdatulajdonos Görömbei Sándorné


Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor


egykor a helyi vendéglátóipari szakmunkásképző iskola cukrász szakoktatójaként volt osztályfőnöke, és tanította tehetséges növendékét, Szabó Sándort a szakma fortélyaira. Ő maga Nyíregyházán, az 1972-ben megnyílt új szálloda cukrászatán kezdett dolgozni. Több szakmai, helyi, területi és országos versenyen ért eredményt, nyert több kupát. Ezt követte a 19 évnyi oktatás. Mint elmondta, ahhoz, hogy a fiatalokat a legfrissebb trendekre oktathassa, bújta a szaklapokat, járta a kiállításokat, felkészítette a tanulókat a versenyzésre, szakkörökön oktatta az újdonságokat az érdeklődő gyerekeknek.


Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor  Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor


Ma is végzi ezt az utóbbi, szívesen vállalt feladatot. Napjainkban saját, családi vállalkozásban működő cukrászdájában várja a vevőket. Mint megemlítette, figyel az új kihívásokra, a vevőkör igényeire. Gyűjti és elkészíti, sőt ismerteti a régió jellegzetes süteményeit, együttműködve a helyi gasztronómiai egyesülettel. Karácsonyi, húsvéti receptversenyekkel segíti a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, napjainkban még kiaknázatlan ízvilága megismertetését. Nem véletlen, hogy három ország torta is tükrözi ezeket a finomságokat, gyümölcsöket. Elismerik tudását: aranykoszorús mester, Venesz József díjas, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete „Arany Habverő díjjal” méltányolta szakmai és közösségi munkáját. A cukrászat népszerűségét és a készített édességek magas színvonalát bizonyítja, hogy üzletük „Védnöki Táblás Ház”.

            És akit tanított, Szabó Sándor,


Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor


ugyancsak családi vállalkozásban dolgozik, feleségével és testvérével együtt működteti a mátészalkai Grillázs cukrászdát. Ő arról beszélt, hogy szakmájában a tanulás kell, hogy folyamatos legyen. Bár az olasz és a francia ízeket kedveli, nem szabad elfelejteni a gyökereket sem, szögezte le. A megyében termelt alapanyagokból dolgozik, ide, a múzeumba is kóstolóként nagydobosi tökből készült krémet hozott. Szakmai elismerései között egy, 2016-ban, a Kulináris Olimpiáról, Erfurtból hozott aranyérem is szerepel, amely álarcokat összekötő, szálanként kihúzott cukorból készült, a virtuális kapcsolatokat tükrözte. Ugyancsak „Arany Habverő díjas”, cukrászdája pedig védnöki táblás. Almás fagylaltja ezüstérmes, és elnyerte a Magyar Gasztronómiáért Érdemérmet. A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja.


Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor

Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor


            A két cukrász bemutatkozása után a terefere sem maradt el, és a kóstolgatás is sikeresnek bizonyult.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


 

Őszidéző torta receptje

 

 Kortárs cukrászok a múzeumban: Görömbei Sándorné és Szabó Sándor

 

 

Az Őszidéző torta (neve is utal rá) színe az őszt idézi. A barna különböző árnyalatai váltják egymást.
A torta készítéséhez felhasznált anyagok szintén az ősz, illetve megyénk (szabolcsi Jonatán alma, szatmári szilvalekvár, milotai dió) jellegzetes gyümölcsei. A torta készítésekor, bemutatásakor elsődleges célom az volt, hogy olyan tortát mutassak be, amelyben a megyénk gyümölcseinek ízvilága ötvöződik. Remélem, sikerült.” – Görömbei Sándorné

 

Hozzávalók
1 db Sacher karika
Alma díszítéshez

 

Rumos dió krém:
0,80 kg aranykrém:
0,08 kg pörkölt dió
Rum ízlés szerint

 

Almatöltelék:
0,3 kg reszelt, tisztított alma
és 0,05 kg porcukor – felfőzni, hűteni
0,005 kg lékötő
Ízlés szerint az alma ízesítéséhez:
reszelt citromhéj
vaníliás cukor
őrölt fahéj
citromlé
10 dkg zselé oldat

 

Zselé oldat:
9 dl víz
30 dkg cukor
0,07 kg zselatin
0,25 l víz

 

Töltelék:
0,15 dkg gesztenye koszorúra formázva
0,25 kg szatmári szilvalekvár
0,15 kg trüffelkrém
0,15 kg kakaós marcipán

 

Készítés:
1. 1 db 23 cm átmérőjű Sacher karikát készítünk.

 

2. A Sacher karikát két részre, majd a felső lapot újra két részre vágjuk.

 

3. A vastagabb Sacher lapot lekenjük pörkölt dióval, rummal ízesített aranykrémmel és bélelt tortakarikába helyezzük.

 

4. Közepére 13 cm átmérőjű tortakarikát teszünk, és az almatölteléket egyenletesen belerakjuk.

 

5. Dermedés után a kis tortakarikát kivesszük és a gesztenye koszorút, rumos dió krémet, trüffel krémet az alma köré töltjük.

 

6. Az egészet rumos dió krémmel lekenjük.

 

7. Ráhelyezzük a Sacher lapot. Rákenjük a fele szilvalekvárt. Ráhelyezzük a felső lapot és lekenjük
szilvalekvárral.

 

8. Másnapra az ízek összeérnek. Tetejére kakaós marcipán lapot nyújtunk. Oldalát szilvalekvárral kenjük, pörkölt dióval panírozzuk. Szeletenként aranykrémmel, alma szeletkével díszítjük.

 

Vojtek Éva
Főszerkesztő

Cukrászmester magazin

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

H-1053 Budapest Kossuth Lajos u. 14-16.

Telefon:+36-30+912-35-11

2017-02-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk