Kortárs cukrászok: sütemény tereferével Petrezselyem Antalné és Szépréti László

Kortárs cukrászok: sütemény tereferével Petrezselyem Antalné és Szépréti László

Kortárs cukrászok: sütemény tereferével Petrezselyem Antalné és Szépréti László

 

            A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hagyományos kortárs cukrászokat bemutató sorozata jubileumhoz közeledik. A márciusi, kóstolóval egybekötött beszélgetés során, amelyen Kiss Imre, a múzeum igazgatója és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője mutatta be a két meghívottat, már a 48. kiváló szakemberrel és készítményeivel ismerkedhetett a helyiséget teljesen megtöltő, érdeklődő közönség.


Kortárs cukrászok: sütemény tereferével Petrezselyem Antalné és Szépréti László


            Rákoscsaba elkerülhetetlen édességpontja a Szépréti cukrászda, amelyet Szépréti László és családja működtet. A cukrászmester elmondta, 40 éve dolgozik cukrászdában, a mestervizsgája után, 38 éve, önálló céget működtet. Kínálatában a tradicionális és megújult sütemények szerepelnek, óriási választékban. A szakma hivatalos szervezetében, az Ipartestületben is fontos szerepet töltött be hosszabb ideig, volt elnökhelyettes is a KIOSZ-ban (Kisiparosok Országos Szövetsége). Úgy látja, fontos lépés volt a legismertebb sütemények receptjeinek a szigorú szabályozása, így az Esterházy, a Dobos torta és a bejgli is csak kötött recept alapján készülhet. Javasolja, hogy az országtortákkal is ez történjen, a minőség így mindig megfelelő és azonos lehet. A család szabad akaratából követte a cukrász szakmában; most már hidegkonyhás, valamint laktóz és cukormentes kínálatuk is van. Leszögezte, fontos a jó alapanyag. (Ezt bizonyította a megkóstolt torták sora, a madártej torta, a zserbószelet, és a mézes finomság.) Adalékanyagot nem használ, főzött fagylaltot készít hagyományosan tojás, tejszín és vaj hozzáadásával, valamint gyümölcsökből.


Kortárs cukrászok: sütemény tereferével Petrezselyem Antalné és Szépréti László


            A Petre cukrászda a Tatára bevezető út mentén várja a vendégeket, 1986-tól a saját családi üzletüket működtetik. Akkor öt négyzetméteren indultak, mára 80 négyzetméteren várják a vendégeket. Petrezselyem Antalné – nevük első öt betűje alkotja a cukrászda nevét – még Szabó Páltól, a Jégbüfé egykori vezetőjétől tanult, akit nagy tisztelettel említett meg. Nem egyedül jött, Adrienn lánya, aki ugyancsak cukrász végzettségű, VB aranyérmes, és a cukrászolimpián ezüstérmes, ám most a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ügyvezetője. Ez a cukrászda is a minőségi alapanyagok felhasználást tartja fontosnak, készítenek tradicionális süteményeket, van saját különlegességük, a somlói kocka, amelynél a három lap között diós, vaníliás főzött krém vonzza a vendéget. Miután a család sváb gyökerű, hagyományosan részt vesznek a közeli Szomód sváb ünnepén. Az itt fellelt és a saját családban megismert sváb receptek kiadását tervezik.  Tata fontos eseménye lett a Farsang kupa, amelynek a megalapításában és szervezésében részt vett és vesz Petrezselyem Antalné. Mára a kupa nagy népszerűséget ért el, tavaly például több mint ötezren voltak kíváncsiak a cukrász, szakács, pincér, pék, és koktélosok – tanulók és felnőttek – bemutatkozására, készítményeikre.


Kortárs cukrászok: sütemény tereferével Petrezselyem Antalné és Szépréti László


            A beszélgetések és utána a sütemények jóízűek voltak.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Vojtek Éva,

2017-03-27« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk