Kürtős guba, kürtős patkó, ezzel vár az Édes Mackó

Kürtős guba, kürtős patkó, ezzel vár az Édes Mackó

Kürtős guba, kürtős patkó, ezzel vár az Édes Mackó

                     Fotó: Bagosi Zoltán

 

És még sokféle különleges édességgel nyitott meg a Városligetben, a Holnemvolt vár szomszédságában az ország első kürtőskalács cukrászdája.  Az állatkerttől, a Széchenyi fürdőtől, és a cirkusztól is néhány lépésre egy patinás épületet, a valamikori lovardát újították fel. A Nyíhangár megőrzött homlokzata és emeleti íves ablakai felelevenítik az egykori vurstli színvonalas épületeinek megjelenését, formavilágát, színeit és díszítményeit. Most új funkciót kapott a ház, népes vendégseregre számító, hagyományos parázson sütő kürtőskalács cukrászda települt be.

Az Állatkerti körút felől is lehet kiülni a teraszra egy finom málnás, epres, áfonyás klasszikus kürtőskalács, vagy kis desszert elfogyasztására, illetve belépőjegy vásárlása után a vendég a Holnemvoltvár területén is rendelhet az Mesés Étlapról.

Az Édes Mackóban végre kaphatóak a

 

                   Fotó: Barna Judit

 

Vitéz Kürtős cég tulajdonosának, Bálint Gáspárnak a Kürtőskalács Fesztiválra megálmodott különlegességei. A meghívottaknak visszaemlékezett: az eredeti kürtőskalács készítését a szülőktől, nagyszülőktől tanultuk, akik családi vállalkozásként otthon, Székelyudvarhelyen kezdték az erdélyi konyha remek süteményének hagyományos készítési módját feléleszteni, és újragondolni. Gyerekkori ízeket először kitelepüléseken, fesztiválokon kóstolhatta meg a közönség, majd állandó üzleteket nyitottunk.

Magát a tésztát, amit cső formában megsütve és forrón cukros, diós, fahéjas, kókuszos, kakaós, mandulás ízesítéssel mindenki ismer, kis desszertjeik alapanyagaként használják fel. Ebből olyan merész és újszerű alkotások születnek, mint a Kürtős Krémes, Kürtős Csapágy, Kürtős fagyi, Kürtős Zserbó, vagy a Dupla Málnás Kürtős Fondü.

 

                    Fotó: Szécsi István

 

Mivel a Holnemvolt Várat kimondottan a kisgyermekes családoknak tervezték, ezért az Édes Mackó cukrászdában különböző tejes kürtőskalácsos nasikat is készítenek. A tálkákból kanalazható édességeket az állatkerti sétában elfáradt kicsik igényeihez igazították.

 

                     Fotó: Bagosi Zoltán

 

A gyerekek kedvéért a kürtőskalács ínyencségek olyan furfangos neveket kaptak, mint Medveálom nasi, Egyszervolt elemózsia, Dörmögős mártogatós, Csurgatós szelet, Brumi fagyi, Maci a málnásban, Mackó bocsok kedvence, vagy Madárlátta desszert.

Mindezekhez az apróságok az egészséges, kézműves tejtermékek mellett - mint a málnás tej, habos kakaó, joghurtok - többféle gyümölcsös szörpöt és limonádét ihatnak,

 

                    Fotó: Szécsi István

 

míg az anyukáknak, apukáknak, nagyiknak a kávé különlegességek adhatnak felfrissülést a játszóparkban és az kisállat simogatóban való kalandozásokhoz.

 

Hanga Zoltán szóvivő

 

                          Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

lizsé hangulatúnak nevezte a cukrászda árnyas, belső teraszát, ahonnan egyébként a kifutón poroszkáló lovakat, csacsikat és a körhintát látni, majd viccesen idézte a Voga-Turnóczki duó Ó az élet egy nagy kürtőskalács kezdetű emlékezetes számát.

                     Fotó: Barna Judit

 

Az Édes Mackó közeljövőre tervezett, barátságos szolgáltatása lesz - a speciális étrendűekre tekintettel- egy gluténmentes nap, amikor az érzékenyek is megkóstolhatják valamelyik finomságot. És ha nem szeretne sorban állni a család a cukrászdánál, akkor magukkal vihetik az ablaknál kiadott csipogót, és amíg körbejárnak a Holnemvoltvár területén, addig megsül a kürtősük. Elindították az országban egyedülálló szolgáltatásukat: azon melegében házhoz szállítják a faszénparázson sült kürtőskalácsot. 

 

                     Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Építik a franchise rendszerüket, a kürtőskalács sütő kellékek tovább fejlesztését és korszerűbb kivitelezését is tervezik.

 

A kürtőskalács története

 

A kürtős kalács, egy jellegzetes erdélyi specialitás, melyet a régi időkben esküvők, egyházi ünnepek, keresztelők és vendégek fogadásakor készítették. Máig is sok vita kering, hogy valójában kürtös kalácsról vagy kürtős kalácsról van-e szó, ha a fenti süteményt emlegetik.

 

                     Fotó: Szécsi István

 

Némelyek úgy tartják, hogy a kürtös kalács elnevezés a találóbb, mert ez a sütemény a honfoglalás kori időkig vezethető vissza. Ugyanis a portyázó magyarok, ha lisztet és tojást zsákmányoltak, tésztát gyúrtak belőle, majd ezt kürtjeikre csavarva megsütötték a tábortűznél.

Egy másik elmélet szerint a kürtőskalács a kályhacsőről, a kürtőcsőről kapta a nevét, hiszen a kürtős kalács sütőfa átmérője erre utalhat.

                     Fotó: Szécsi István

 

A kürtős kalács eredetéről több monda is járja a világot. Íme, egy közülük, amely a tatár-járáshoz kötődik: A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni. Voltak, akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban találtak menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levőket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk. Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra, vagy magas póznákra húztak, majd felmutatták a tatároknak: "Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek." A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak." Aki nem hiszi, járjon utána!

Írta: Barna Judit

2018-07-30« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk