LEXO Bisztró

LEXO Bisztró

LEXO Bisztró

 

 

            A Jókai tér egyik különleges kis bisztrója a Lexo. Neve egyrészt a most kedvelt köszönésre, az exo-ra, másrészt így együtt a földre utal. Néhány kis asztal a járdán, néhány fenn a belső térben az emeleten, összesen talán harminc vendéget tudnak leültetni egyszerre. Az étlap kicsi, ám tele minőségi, érdekes kínálattal. Ott jártunkkor gazpachoval, a spanyol hideg zöldséglevessel kezdődött, aztán jöttek a halak: a „Te Magasságos Makréla” az arab hozzávalókkal, vagy a szürke harcsa gnocchival, erdei gombával, hagymalekvárral, vagy pisztráng, esetleg hagyományos harcsapaprikás volt a választék. A zöldségek között cukkini, spárga és Buddha zöldséges kertje közül lehetett választani. Mindez angol nyelven is olvasható.

            Szabó Tamás, az üzlet tulajdonosa elmondta, januárban indult a vendéglátóhely, a régi szegedi halbisztró helyén nyitottak, húsvét óta szűk, de folyamatos, magas színvonalú kínálattal várják a vendégeket. Törekszenek arra, hogy mindig a szezonnak megfelelő, ám mégis különleges ételek szerepeljenek az étlapon, magas minőségben. Tatai Márton séf arról beszélt, a koncepciója szerint a reformkonyha áll a középpontban, ám a tradicionális halászlé sem maradhat el. A bisztrónak már a rövid idő alatt is kialakult egy törzsvendégköre.


LEXO Bisztró


            A pontyot, mint Tischler Petra, a Fishmarket Halkereskedelmi Kft értékesítési vezetője ismertette, Akasztóról hozzák, ahol a település határában 300 hektáros halastórendszerben nevelik, tenyésztik a halakat, köztük a fő terméket, a sziki pontyot. A Magyar Gasztronómiai Egyesület Aranyszalag minőségtanúsítványát kapta meg a cég a megbízható minőség, az év minden napján állandó színvonal elismeréseként.

            Hekkelberghez pedig pontytepertőt! A kevéssé ismert cseh sörfajta bemutatását Bart Dániel, a Magyar Kézműves Sörfőzők Szövetségének elnöke végezte. Mint mondta, a Hekkelberg mindennapi ivósör, a nagyüzemi hibák nélkül. Jó állagú alap ivósör, gyors randevú az ismerkedéshez. A pontytepertő pedig finom, pici paprikába forgatott, kellemes étel. Persze nemcsak ez a sör kóstolható a bisztróban, van például Tokyo Lemonade, amely japán citromos ízesítésű, és nagyon passzolt a ponty tatárhoz, amelyet tintahal tintájával megfestett réteslapban tálaltak, friss korianderrel és citrushéjjal ízesítettek.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: facebook.com/lexobistrobp/photos 

2017-06-16« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk