Magyar Ízek: Húsvéti vásár a Várkert bazárban
Április 8-9-én közel száz őstermelő hozta el kézműves termékeit a budapesti Várkert Bazárba,
ahol ez alatt a két nap alatt az ide látogató mindazt a finomságot megtalálhatta, amelynek hagyománya van a hazai ünnepi asztalon, és találkozhatott az újdonságokkal, amelyeknek szívesen behódolhatunk.
Láttunk csodálatos kézműves sajtokat, sonkákat, kolbászokat, pálinkákat, borokat, köztük például mézbort, méhészeti termékeket, gyógyteákat, lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat, csokoládét, kisüzemi magyar söröket, fürjtojást, mustárt és tormát, kalácsokat és szarvasgombát – a felsorolás természetesen nem teljes.
A különleges, 40 kilós, hatalmas mangalica sódar ünnepélyes felvágása nagy érdeklődés mellett történt. Ugyancsak mindenki megállt Zsigóné Kati
népi iparművész húsvéti tojásai mellett, amelyek között volt tyúk, liba, sőt strucctojás is, változatos mintákkal, díszítéssel, patkolással. Számomra a legszebb a hófehér, áttört libatojás volt, amelyre csak azt lehet mondani, csodálatos és fantasztikus kézügyesség kell a megmunkálásához.
Az esemény ünnepélyes megnyitóján Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója, valamint Pap Krisztián, a Magyar Ízek alapítója köszöntötte a megjelenteket. A vásár és a kistermelők segítésének fontosságán túl Daróczi László beszélt arról is, hogy az őszi, immár 78. Országos Mezőgazdasági Kiállításra 400 kiállító jelezte a részvételét. A G pavilonban bio szigetet alakítanak ki, de lesz gyermeksziget, és helyet kapnak a civil alapítványok is. Most először a Kincsem parkban kerül sor állattenyésztési bemutatóra.
A Várkert Bazár két napjára az érdeklődők 1000 forintos belépővel jutnak be, ám ez levásárolható. A kiállítók leszögezték, az elárusító helyekért barátságos árat kellett fizetni.
Írta: Dr. Hajós Anna
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán