Magyar sommelier letette a nemzetközi vizsgát

Magyar sommelier letette a nemzetközi vizsgát

Magyar sommelier letette a nemzetközi vizsgát


            Fontos szakmai eseményre hívták meg lapunkat: első alkalommal sikerült magyar szakembernek megszerezni a Nemzetközi Sommelier Szövetség (ASI) diplomáját.

            A Magyar Sommelier Club, mint Kovács Gábor elnök a budapesti Continental szállodában tartott diploma átadó ünnepségen elmondta, évek óta szorgalmazta a szakma fejlődésében és nemzetközi elismerésében fontos szerepet betöltő vizsga letételét a tagjai számára. Most végre sikerült, elsőként Angermann László tett eleget a szigorú nemzetközi követelményeknek. A februárban megtartott vizsga nehézségére jellemző, hogy külön szabályrendszer vonatkozik mind a vizsgáztatókra, mind a vizsgázókra, a helyszínre, annak berendezésére, sőt még a jelenlévők száma is behatárolt. A versenyzőnek meghatározott idő áll rendelkezésére a nem könnyű feladatok megoldására. A jelölt írásbeli feladatként 63 kérdésre válaszolhat spanyol, francia, vagy angol nyelven (saját nyelv kizárva). A gyakorlati munka során borfelismerés, vakkóstolás, majd borazonosítás következik. Meg kell tudni állapítani a származási helyet, a szőlőfajtát, a vidéket, ahol termett és a pincészetet. A három fekete pohárban, ami ezután következik, három párlat van, ezeket fel kell ismerni, származási helyet és a márkát megállapítani. Az étel-ital párosítás során az egyik bor „kakukktojás”, fel kell ismerni, hogy semmiképpen nem való a felkínált falatokhoz. A vizsgázónak meg kell ismernie azt a technológiát is, amivel az adott fogás készült. Majd következett a pezsgő felszolgálás, a nyitás, beszélni róla és időre teljesíteni ezt, miközben ételt is javasol hozzá. A dekántálással, a bor levegőztetésével fejeződött be a szigorú megmérettetésnek ez a része. Az utolsó feladat pedig egy dolgozat volt a sommelier küldetéséről a vizsgázó véleménye szerint.

            Le a kalappal az első ASI diplomás sommelierünk, Angermann László előtt, aki már több hazai versenyen is sikeresen szerepelt, de ez a megmérettetés még olvasva, vagy hallva a feltételeket, sem tűnik könnyűnek. Kérdésünkre elmondta a friss diplomás, hogy számára a párlat eltalálása volt a legnehezebb. Kedvence viszont a pezsgő kínálása és felszolgálása. Ez a diploma a világ minden vendéglátóhelyén a szakma csúcsának elérését jelenti és kivívja a maximális tiszteletet. A Magyar Sommelier Club várja azokat a kollégákat, akik vállalják a megmérettetést az évente egyszer megtartható nemzetközi vizsgán.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

2017-09-19« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk