Mákos-szilvás lepény, ahogy nagyanyám csinálta
Mákos-szilvás lepény recept, ahogy nagyanyám csinálta. Sok mákkal, sok szilvával. :)
Aki még nem kóstolta, próbálja ki. Nagyon finom kelt tészta.
Hozzávalók (3főre):
40dkg liszt
1 tojás
3dkg élesztő
5dkg zsír
2 e.k. olaj
1 csipet só
1 e.k. cukor
tej
Töltelékhez
50 dkg szilva
20 dkg mák
20 dkg cukor
2 e.k. olaj
Elkészítés: A tojást a cukorral kikeverjük, és hozzá adjuk a puha zsírt, a sót, tejet, és a felfuttatott élesztőt. lkeverjük, közben fokozatosan hozzá adagoljuk a lisztet.
Hólyagosra dagasztjuk. Hozzá adjuk a 2 e.k. olajat, és azzal is összedolgozzuk. Letakarva langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni (duplájára kell hogy megkeljen a tészta).
Ha megkelt, liszetezett deszkán átgyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk (kb közepes tepsi nagyságúra). Kizsírozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe helyezzük úgy, hogy a tésztának körben kis pereme legyen. A tepsiben még 30 percet kelesztjük.
Megszórjuk a magozott, apróra vágott szilvával, a cukros mákkal, végül 2 e.k. olajjal. Sütőben 200 fokon 40-50 perc alatt, pirosra sütjük.
Ha kihült, vágjuk fel négyzetes darabokra.
- V.I. -