Mambau örökbefogadói vegán pizzériát nyitottak

Mambau örökbefogadói vegán pizzériát nyitottak

Mambau örökbefogadói vegán pizzériát nyitottak

 

 

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Történt, hogy Mambau majom a brazzaville-i állatkertben egy bélfertőzést kapott, majd nagyon legyengült állapotban került a megmentőihez, az afrikai Tchimpounga állatmenhelyre. Bíró Attiláék

 

 

 

 

tavaly nyitott vegetáriánus, vegán pizzázójának, a GreenGorillának Mambau adta a névválasztás egyik szavát, a Green pedig, magától értetődően, az étterem jellegére, a zöldre utal. A tulajdonosok a csimpánz névleges örökbefogadói, gyámjai egy évig, mely címet egy díszes oklevél kíséretében a Jane Goodall Intézet adományozott a cégnek. A tavaly nyáron a Dohány utcában nyitott vendéglátóhely - kiemelt támogatóként- a bevétel egy részét az intézetnek utalja a megmentett állatok ellátására és további kutatásokra.

 

 

 

 

A pizzéria különösen fontosnak tartja a vegán ételekről és a filozófiáról az ismeretterjesztést, ezért az elvitelre szánt papírdobozra évszázados híreket nyomtattak. Az idézett, hajdani újságcikkek érdekes történeteket tár fel a vegán életmódról, melynek komoly múltja van már a magyar fővárosban. Így például- valószínűleg kevesen tudták - hogy a Millenium évében, 1896-ban is volt már Pesten állati eredetű összetevőket mellőző étterem.

 

 

 

 

A GreenGorillában kizárólagosan növényi alapanyagokból sütik a sokféle feltétű pizzát. A tészta készítéséhez kizárólag olasz pizzalisztet, sörélesztőt, szárított kovászt, extra szűz olívaolajat, valamint sót használnak. Erre kerülnek a saját recept alapján kreált szószok, a paradicsomos öntet és a bolognai, valamint a “nemtejfölös” alapok és persze a vegán feltétek is. Az alapanyagok közül az egyik legfontosabb, a növényi sajt kulcskérdés, amely Hárskúti Attila kisüzeméből érkezik.

 

 

 

 

A pizzériában dolgozók egyenként is elkötelezettek az állatvédelem mellett. Giuseppe Cuoco a Milánói Pizzaakadémián tanulta ki a pizzasütés rejtelmeit, majd Milánóban és Salernoban szerzett többévnyi szakács tapasztalatát Magyarországra hozta.

 

 

 

 

A tudatosság kiterjed a pizzériában előforduló összes, állatkísérlet-mentes mosogató és tisztítószerre, ahogyan az újrafelhasznált és lebomló csomagolásokra is. A pizzéria most a teljesen növényi eredetű étkezést népszerűsítendő kampányba kezdett. “Jelenleg sokan úgy gondolják, hogy a vegán életmód valamilyen múló újdonság, újkeletű divathóbort.

 

 

 

 

A magunk lehetőségeivel most mi is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy eloszlassuk ezt a tévedést, és mind többen kedvet kapjanak a növényi alapú étkezéshez. A múlt ismerete nélkül nincsen jövő, ezért jelentetjük meg újra azokat az újsághíreket a pizzásdobozainkon, amelyek még Budapest vegán történelmének hajnalán keletkeztek. Itthon még sok a tennivaló ezen a téren, mert a vegán táplákozás hívei csak a populáció 1-2 százalékát teszik ki.” - mondja Bíró Attila, a GreenGorilla alapítója.

 

 

 

 

2022-02-14« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk