Marcipán rózsától a Ruby csokoládéig

Marcipán rózsától a Ruby csokoládéig

Marcipán rózsától a Ruby csokoládéig

 

 

Többször idézték már Szamos Mátyás legendás mondását, miszerint „Nem baj, ha drága az alapanyag, csak minőségi legyen!” A kiváló alapanyagok alkalmazása, mint a legfontosabb a receptben, eddig még mindenütt sikert aratott. A titkokkal és különleges szenvedéllyel Szamos Mátyás a 30-as években megalkotta első kreációit. A kezdetektől kísérletezett a védjeggyé vált marcipán varázslatos, keleti eredetű, hántolt mandulából és cukorból összegyúrt anyagával. Azóta sokszázezer marcipánrózsa és figura készült a torták, és édességek tetejére.

 

Több, mint szakma

A cukrász mesterség szeretete generációról generációra tovább szállt a családban. A Szamos család az osztrák Haderer cukrászattal közösen a 80-es évek végén nyitotta meg első cukrászdáját Budapesten. A páratlan atmoszféra és az ízletes cukrászati kreációk igen hamar kiemelkedő sikert hoztak. Mára a Szamos Magyarország egyik legismertebb családi vállalkozás lett, és termékeinek különlegesen kiváló minősége méltán híres messze az országhatárokon túl is.

 

 

A cégcsoport 22 Szamos kávéházban, cukrászdában, édességboltban működik. Budapesten, és vidéki városokban is lehetőség nyílik arra, hogy engedjünk a finomságok csábításának. A Szamos ma már koránt sem csak marcipánmasszát, és belőle rózsát, figurát készít, hanem a legkülönfélébb édességeket, tortát, nem utolsó sorban finomdesszerteket és szezonális termékeket is készít. Karácsony közeledtével a legkeresettebb a sokféle szaloncukor.

 

Szép csokoládéslány a múzeumban

Ne szaladjunk előre, előbb nézzünk körül a Kossuth téri Szamos Kávézó-Cukrászda emeletén, ahol egyedülálló gyűjtemény várja a látogatókat. A kiállítás szinte minden darabja a csokoládé történetiségének egy-egy állomását idézi meg. A mintegy 4500 értékes tárgy több, mint 30 éven át gyűlt össze a Kelényi-Szamos család gyűjtőszenvedélyének köszönhetően. 

 

 

A kiállításnak sehol máshol nem látható különlegességei azok az alkotások, amelyek a Szamos marcipánműhelyében készültek: például a 78 kg marcipánból formázott Szép csokoládéslány életnagyságú szobra,

 

 

amelynek elkészítését Jean-Étienne Liotard festőművész a drezdai Zwingerben látható alkotása ihletett.  Ugyancsak Izsák Tünde alkotása, a Parlament méretarányos,

 

 

kicsinyített mása, és a koronázási ékszerek másolata.  Az egyik vitrinben a Tobler Chololado album

 

 

a gyerekek számára nyújt érdekességet, a bélyegszerű perforált matricákkal, egy másik teremben az antik sparhelt

 

 

nyújt izgalmas látványt. A kisbolt és a csokoládé készítő műhely a turisták kedvence, igazi élmény.

A magán-múzeumot kultúrtörténeti jelentősége miatt hivatalosan is múzeummá nyilvánították.

 

Látogató hívogató programok

A cég tavaly újított: közönségi igényekre, interaktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét. Egyórás program keretében az érdeklődő megismerkedhet a csokoládé izgalmas és csábító világával, melyben csokoládé és marcipánkóstolók, a csokoládékészítő műhely

 

 

bemutatása csokoládé mesterrel, filmvetítéssel is szerepel. Kóstolhatunk nyers kakaóbabot, ét-, tej- és fehércsokoládé pasztillát,

 

 

díszítetjük a saját készítésű táblás csokoládénkat. Baráti társaságok, családok, munkahelyi közösségek kávézással, sütemények kóstolásával, vagy akár ebéddel is eltölthetnek itt pár órát.

 

 

Újdonságok Karácsonyra

Az igényes vevők az ünnepekre is kikényszerítik minden gyártótól az újdonságokat. Nincs megállás, fejleszteni kell! A Szamos idén meglepi a vásárlóit megújult csomagolással; arany és piros díszdobozba rendezte az étcsokiba mártott marcipánnal, meggyel, naranccsal és csokoládéval töltött szaloncukrokat. Az édes-sós mandula nugáttal töltött étcsokoládé, és a kétféle színes papírba tekert praliné is sikerre számíthat idén.

 

 

 

A cég tervezi az ét-, a tej-, és a fehér csokoládé mellett a világ negyedik típusú csokoládéjaként emlegetett rubin csokoládét bevezetni. Az új csoki természetes rózsaszín árnyalatú, különleges Ruby kakaóbabból készül, és bogyós gyümölcsöket idéző íz élményt kínál. A Ruby csokoládéval való kísérletezést követően egy sikerre ítélt, ütős terméket akarnak piacra dobni.

 

Irány a táblás csoki

A 2019. évi fejlesztés fő eleme a táblás csokoládék választékának bővítése, valamint a program kínálat színesítése. Várhatóan az év elején beindulnak és a honlapon is meghirdetik a  garantált túrákat. Heti egy alkalommal egy meghatározott időpontban lehet majd előre jelentkezni, és regisztrálni az élő idegenvezetéssel és kóstolókkal tarkított sétákra.

 

Írta: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

2018-12-13« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk