Márton-napi libaságok hete jő

Márton-napi libaságok hete jő

Márton-napi libaságok hete jő


Ki gondolta volna, akárcsak pár éve is, hogy ennyiféle finomság készíthető a gágogó szárnyasokból? Ha liba nincs, a kacsa sem rossz, legalábbis erre utal, hogy a libaszezonban kacsából is sok fogy, és semmivel sem kevésbé finom étkek készíthetők belőle. Se szeri, se száma a megfelelő borokkal kísért gondosan megkomponált menüsoroknak, Sunday Brunch-öknek és más ünnepi lakomáknak.

A kettős jubileumot ünneplő Intercontinental - most nyitott 35 éve az épület, akkor még Fórum néven, maga a hotellánc pedig 70 éves fennállását üli - ezúttal is igyekszik elkápráztatni a külföldi turistákat, no meg a Magyarországon élő külföldieket, nem beszélve a hazai törzsvendégekről.


Márton-napi libaságok hete jő


Gullner Gergő, a patinás szálloda Executive Chef-je elárulta, hogy a menüben előételként kacsamájpástétom szerepel birsalmapürén, füstölt libamell zellersalátával, amelyhez természetesen egy tokaji dukál, méghozzá Hárslevelű Király-dűlő 2013, az Orosz Gábor Pincészettől.

Utána a klasszikus libaleves következik macesz gombóccal, egy jóféle Chardonnay-val leöblítve, az egri Kovács Nimród Pincészettől. A töltött libanyak, roston sült libamájjal egy 2014-es Szürkebarátot kíván Figuláéktól.

Ezután, ahogy elegáns helyek menüsorában illik, egy kis édes-hideg nyalánkság készíti fel ínyünket a következő komolyabb fogásra. A pezsgő sorbet után érkezik a vörösboros vadkacsamell pirított vargánya gombával és burgonyafánkkal, és ezzel áttérünk a vörös borokra, ami nem más, mint a Pinot Noir 2014 , az Etyeki Kúria Pincészettől.

A csúcs a szépséges Lúdláb torta, de  Gergő nem szereti, azt a szót, hogy újragondolás, én tehát inkább a lúdláb fantázia mellett döntök: ez utal a pikáns meggyes-málnás fagylalt és a csokipúderes álom megnyerő találkozására, amely mellett a pink húzott cukorgombolyag már csak esztétikai ráadás.


Márton-napi libaságok hete jő


Milyen egy nagyon népszerű, de háziasabb étkeket kínáló étterem Márton-napi menüje? Nem kevésbé íncsiklandó: sólet ropogós libacombbal, sült libamell káposztás tésztával,  kacsacomb sütve, gyömbéres aszalt szilva raguval, jázmin rizzsel, vadas libamell zsemlegombóccal, áfonyával, rostonsült libamáj sütőtökkel bodzás birsalmával, rukkolával. De van tipikus zsidó étel is, amelyek ilyenkor különösen keresettek, méghozzá a sólet főtt tojással. A desszert pedig mi más lehetne a Remizben, Meződi Alice-nál,  mint a  lúdláb torta, és mákparfait forró, mandulás aszalt szilvával.

A Budai Gesztenyés egyike az újonnan felfedezett, de sokak számára már titkos aduásznak számító helyeknek. Jó csapat jött itt össze, mind a menedzsmentben, mind a konyhában, ezt jelzi a Márton-napi menüsor is. A libakolbászt tojáskrém, torma és korianderes lencse köríti, a libalevest fürjtojás és tepertős krumpligombóc teszi gazdagabbá. A konfitált libacomb „töménységét” a birsalma savanykássága jótékonyan enyhíti. A füstölt libamell karfiolkrém, libatepertő és kolbászhab társaságában érkezik.

Márton-napi libaságok hete jő



Mindehhez természetesen megfelelő borokat ajánlanak a sommelier-k a jobb budapesti éttermekben.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: pr manager / Timothy Bowden, Bezsenyi Zsolt, Budai Gesztenyés


2016-11-10« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk