Mátyás király tortája

Mátyás király tortája

Mátyás király tortája

 

 

            Mátyás király és a reneszánsz 2018-ban központi szerepet kap az ünneplések során. Hunyadi Mátyás 1443-ban, 575 éve született, és 560 éve, 15 évesen választották meg királlyá. Igazi reneszánsz uralkodó volt, aki élvezte a könyvtárát, a megmaradt Corvinák napjainkban is óriási értéknek számítanak, és élvezte valószínűleg az étkezéseket is.

            A Magyar Cukrász Ipartestület minden évben meghirdeti a Magyarország tortája versenyt, amelynél fontos követelmény a természetes alapanyagok használata, és a tradíciók tisztelete, a hazánkhoz kötődés. Erre a versenyre készült egy torta, amely Mátyás király asztalát, ízlését kívánta megidézni. Bár nem nyert, ám az emlékév kapcsán mégis szerephez jut. Megalkotói: az ötletgazda Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője, elkészítői Dulcz Gábor cukrászmester és tanítványa Sitkei Balázs.

            Mint Vojtek Évától megtudtuk, a torta összeállításánál figyelemmel voltak arra, hogy csak olyan alapanyagokat használjanak, és olyan feldolgozási módban, amelyek Mátyás korában már léteztek. Így került az egyik piskótalapba aszalt gyümölcs, a másikba vörös bor, összekötőnek pedig liktáriumot, azaz gyógynövényekből készült sűrű mézes oldatot, - amelyet egykor házi orvosságnak alkalmaztak – használtak. A torta rejteget még egy lágy grillázsréteget, befejezésül pedig cukorral felvert tojásfehérje díszíti, ezt lekvár színezi, majd „megpörkölés”.

            A torta a SIRHA kiállításon, ahol az ország torta verseny zajlott nagy sikert aratott a kóstolók között. A további ismertséget fogja növelni, hogy június 3-4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján az Akváriumban megkóstolható, és valószínűleg szeptemberben, a Bécsben tartandó megemlékezésen az egyik édes színfolt a Mathias Rex torta lesz. Az Ipartestület öt éve Kortárs Cukrászat elnevezéssel cukrászszalont vezet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen. Itt az őszi szezonban mutatkozik be az édesség.

 

            Tudatos elgondolás, hogy biztosítva a különlegességét, a Mátyás király emlékévhez kötik kigondolóik a süteményt.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: Vojtek Éva

 

2018-06-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk