Mellét, vagy combját? Márton-napi gasztro körkép

Mellét, vagy combját? Márton-napi gasztro körkép

Mellét, vagy combját? Márton-napi gasztro körkép

... pár éve ismét divatos a folklór és szépen jönnek vissza a régi hagyományok, rendezvények idősek, fiatalok nagy örömére.


Mars isten szent madara

Tudta, hogy Márton-nap ünneplése még a római időkből ered?

November 11. a téli negyedév kezdő napja volt. Az új termésből és az újborból ekkor tartottak nagy lakomákat a rómaiak ahol általában Mars hadisten szent madarát, ludat szolgáltak fel.

 

 

Hagyományok szellemében

Magyarországon a kereszténység elterjedésével ez a nap volt az utolsó ünnep, a karácsony előtti 40 napos böjt előtt. Ezért ekkor voltak rendszeresek a lakomák, bálok, Márton-napi vásárok. 

A népszokás szerint ezen a napon vágták le, és sütötték meg a hizlalt ludakat és mindenhol nagy evés-ivást, vidám lakomázást rendeztek a hagyománynak megfelelően, hogy a következő esztendőben is bővében legyenek a betevőnek. 

 „Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik!"

Nézzünk körül, az idei Márton-napon hol tartanak hasonló lakomákat, ahol a jóféle libasült élvezete közben egyúttal bebiztosíthatjuk magunkat, nehogy később  éheznünk kelljen.


Márton Napi Libalakoma Hajdúszoboszlón
2017. november 10-12. Szent István Park 1-3.

Márton nap alkalmából a három napos rendezvényen a libából készült változatos ételekkel mellett a magyar pincészetek újbor kínálatával és zenés, kulturális programokkal is várják a látogatókat a hajdúszoboszlói Márton Napi Libalakoma vendéglátói.

 

Márton Napi Libalakoma a Deák Udvarházban
2017. november 11-12.

4 fogásos menüvel, kemencében sült liba ételekkel, villányi új borokkal és élőzenével várják vendégeiket november második hétvégéjén a kakucsi Deák Udvarházban. Többek között olyan különlegességek közül válogathatunk, mint például a kemencés libacomb brandy-n flambírozott lilakáposztás dödöllével, vagy – ami engem különösen megragadott -  libamáj kajszis borzselével, rókagombás burgonyával, chilis sütőtökkel...   

 

Márton Napi Libalakoma az Ízházban
2017. november 10-12.

Márton Napi Libalakoma egész hétvégén a Nagykunsági Íz- és Termékházban élőzenével és olyan hagyományos ízekkel, mint a Nagyi libacombja párolt lilakáposztával, burgonya pürével, vagy a liba ragu birsalmával, gombával, párolt rizzsel. Aki esetleg Márton napi „nyaklevest” szeretne, az mindenképpen látogasson el Mezőtúrra. :) 

 

Márton-napi kemencés libavacsora Pázmándon
2017. november 10-12.

A Bálint Borárium kemencés ételeihez a Jásdi pincészet boraival és élő jazzmuzsikával várja november második hétvégéjén a vacsora vendégeket.  A pázmándi Libavacsora menüje is igazi gyönyörűség. Aki nem hiszi, járjon utána...

 

Márton-Napi Libahétvége Egerben
2017. nov. 10. – 2017. nov. 12.


A Márton Nap alkalmából libalakomára és újborkóstolóra invitálja vendégeit a Hotel Aqua Eger***. A Libahétvégén a vendégek a 2 éjszakás pihenés mellett november 11-én Libalakomát , továbbá belépőjegyet is kapnak a híres egri Török Fürdőbe.

 


Végül azoknak, akik nem csak gasztronómiai élvezetekre vágynak, ajánlunk egy teljes napos Márton Napi fesztivált.


Márton Napi Fesztivál Bikalon
2017. november 11.

Ezen alkalomból a libás ételek mellett Márton napi vásárral, hagyományőrző kézműveskedéssel, különböző forralt borokkal, zenekarral, és a bikali Élménybirtok színészeinek, lovasainak legújabb produkciójával készülnek a szervezők. 

 

 A cikket írta: Vrábel Ilona Éva

A képek forrása: pixabay, hotelaqua-eger.hu

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2017-11-07« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk